29 سپتامبر 2024 - 16:39

فرصت های سرمایه گذاری در پوشاک بومی و محلی

30 اوت 2015 - 11:30 dsfr.ir/tt58g

تنوع بی نظیر پوشاک اقوام ایرانی، آگاهی از چگونگی تحولات پوشاک و پوشش در اقشار و حتی ادیان مختلف ایرانی و بررسی مد روز و به طور کلی تأثیر و تأثر این مهم می تواند شیوه های احیا و کاربرد های اقتصادی آن را نمایان کند، امری که پیش از این کمتر به آن توجه شده است.

ایران به واسطه موقعیت جغرافیایی خود همواره در میان کشور های خاورمیانه و خاور دور جایگاه خاصی داشته و دارد. کشور کهنسال ما از آغاز در کشمکش های جهان حضور داشته است، از این رو بسیاری از مظاهر فرهنگی ایران با کشورهای دیگر جهان در تعامل بوده است. یکی از مهم ترین این مظاهر فرهنگی و تمدنی پوشاک و نحوه پوشش در ایران است. مقوله ای که دستخوش تغییر و تحولات بزرگی تاکنون شده است و وسعت فوق العاده آن جستار و پژوهش های فراوانی را می طلبد که از نگاه اقتصادی به عنوان یک فرصت ایده آل برای سرمایه گذاری در تولید و عرضه انبوه در بازار های داخلی و خارجی محسوب می شود.
 
تنوع بی نظیر پوشاک اقوام ایرانی، آگاهی از چگونگی تحولات پوشاک و پوشش در اقشار و حتی ادیان مختلف ایرانی و بررسی مد روز و به طور کلی تأثیر و تأثر این مهم می تواند شیوه های احیا و کاربرد های اقتصادی آن را نمایان کند، امری که پیش از این کمتر به آن توجه شده است. در ادامه به برخی از جنبه های اقتصادی و سود آوری پوشاک بومی ومحلی کشور که از تنوع بی نظیری برخوردار است اشاره می کنیم. موضوعی که می تواند الگوهایی برای سرمایه گذاری موثر در حوزه های خاصی از صنعت پوشاک باشد که کمتر به آن توجه شده است.

ابزاری برای جذب گردشگران خارجی

معرفی تاریخ پوشاک ایران زمین، شناساندن پوشاک و نوع پوشاک اقوام این کشور همراه با اطلاعات به روز شده این صنعت در کنار معرفی فرهنگ غنی و پتانسیل های سرشار موجود، جاذبه ای خاص برای گردشگران داخلی و خارجی ایجاد می کند که بالطبع از انزوا خارج شدن این صنعت در کشور، جذب گردشگر و افزایش میزان خرید آنها، حفظ و توسعه فرهنگی و اقتصادی و حتی صادرات را نیز به همراه خواهد داشت. معرفی یک محصول فرهنگی، اقتصادی و گردشگری که می تواند توجه سرمایه گذاران داخلی و خارجی را جلب کند تا نمایش و شهرتی جهانی برای ایران به ارمغان بیاورد.

هرچند در بسیاری از برنامه ریزی های دولتی و خصوصی سعی در مدرن جلوه دادن جامعه ایران برای گردشگران خارجی می شود، تجربه نشان داده آنچه برای گردشگران خارجی اهمیت دارد دیدن چیزهایی است که تا پیش از آن امکان رویارویی با آن را نداشته اند. دیدن تصویری مدرن هر چند برای گردشگران داخلی در اولویت اول قرار دارد اما گردشگران خارجی بیش از هر چیز به دنبال فضاهای بکر و دست نیافتنی  هستند سفر گردشگران به مناطق گوناگون به منزله شناخت مقصد، تفریح، خرید و پرکردن اوقات فراغت است. آشنایی نزدیک با مردمان مقصد مورد نظر، آداب و رسوم، فرهنگ وسنن آنان بی شک بسیار جذاب و خاطره ای تکرار نشدنی خواهد بود. آشنایی با لباس اقوام محلی ایرانی و المان های به خصوص آنها و حتی امکان پوشیدن و عکاسی و خرید احتمالی به شمار گردشگران می افزاید و رونق اقتصادی و فرهنگی منطقه مورد بازدید را در پی خواهد داشت.

تولید صنعتی در خدمت محصولی کاملا سنتی

تولیدپوشاک بومی یا پوشاک الهام گرفته از لباس های محلی اقوام مختلف ایرانی یکی از پتانسیل هایی است که به سادگی می تواند جای خود را در بازار صنایع دستی کشور باز کند. در سال های اخیر شرکت های معدودی در سطح نه چندان وسیع سعی در جای دادن آن در سبد خرید خانوار های ایرانی داشته اند، پوشاکی که بیشتر در تعریف مجلسی جای گرفته و با قیمت های بسیار بالا به مشتریان خاص عرضه می شود. از این رو یکی از پتانسیل ها بکر صنعت پوشاک کشور سرمایه گذاری در این بخش است پوشاکی که امروزه به صورت کاملا سنتی تولید می شود می تواند در ساختار صنعتی و با هزینه های تمام شده بسیار پایین تر تولید شود. بنابراین مشتریان بیشتری هم به دلیل مزیت های قیمتی متقاضی آن خواهند بود. این یک پیشنهاد مشخص برای سرمایه گذاران خوش فکر و عاشق ریسک است.

اهرمی قدرتمند برای گردشگری خلاق

حال باید دید که چگونه در کنار معرفی فرهنگ و هنر می توان به درآمدزایی، اشتغال و کارآفرینی دست یافت. همان طور که در مطالب پیشین همین بخش نیز عنوان شده بود؛ عقیده ما بر این است که مسائل فرهنگی در کنار معرفی اثربخش می تواند درآمد خوبی به همراه داشته باشد. در درجه نخست، این گونه موارد باید به خوبی به جامعه شناسانده شود، از اقشار مختلف مردم گرفته تا مسئولان امر و سرمایه گذاران و همچنین نقاط قوت و ضعف آن به خوبی توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گیرد و به وضوح مشخص شودکه دقیقا در چه حیطه ای و در کدام بخش ها می توان سرمایه گذاری کرد تا سود آوری مناسبی برای فعالان این بخش به همراه داشته باشد.

از آنجا که اقتصاد ما و برنامه های استراتژیک اقتصادی توسط دولت تعیین می شود، انتظار می رود در ابتدای امر وظیفه معرفی برخی فرصت ها، سرمایه گذاری و هدایت و توجیه سرمایه گذاران بخش خصوصی را دولت بر عهده گیرد اما در راستای کمرنگ شدن نقش دولت در مباحث سرمایه گذاری و همچنین به علت بیشتر شدن نقش و نفوذ سرمایه گذاران بخش خصوصی واقعی در تصمیم سازی و تصمیم گیری های مهم اقتصادی، لازم است دیگر بخش ها هم در این زمینه ها بسیار فعال و اثربخش ظاهر شوند نباید همه بار را بر دوش دولت گذاشت چرا که سرمایه های دولت محدود است از این رو راهی برای پیشرفت در مسیر چشم انداز های توسعه نخواهیم داشت.

رابطه مستقیم توسعه صنایع دستی و پوشاک با جذب گردشگر می تواند ما را در این امر رهنمون سازد و اهمیت موضوع را بیشتر روشن کند. پوشاک اقوام ایرانی خود به تنهایی می تواند گردشگران داخلی و خارجی را مجذوب کند. جذب گردشگر دریچه ای است برای عرضه و نمایان ساختن توانمندی ها در کنار سودآوری و اشتغال. ایران زمین تاریخی 8هزار ساله در زمینه پوشاک دارد که در نوع خود بی نظیر بوده و می تواند الهام بخش آثار هنری طراحان عرصه پوشاک باشد. همچنین گردشگر و بازدید کنندگان فراوانی را به سوی خود جذب کند. از دیدگاه صنعت توریسم، گردشگری خلاق، گردشگری فرهنگی و گردشگری خرید همگی در این مبحث جایگاه مهم و مستحکمی را دارا هستند.

حال با در کنار هم گذاردن این عوامل می توان قدمی در خور این هنر برداشت. از این رو تعامل تولیدکنندگان، سرمایه گذاران، مسئولان کشور و هنرمندان می تواند گامی در جهت توسعه این مهم باشد. آشنایی تولید کنندگان پوشاک و سرمایه گذاران با هنرمندان و طراحان نیز نقطه عطفی جهت توسعه این هنر- صنعت است.

یکی از پتانسیل های بکر صنعت پوشاک کشور سرمایه گذاری در این بخش است. پوشاکی که امروزه به صورت کاملا سنتی تولید می شود می تواند در ساختار صنعتی و با هزینه های تمام شده بسیار پایین تر تولید شود. بنابراین مشتریان بیشتری هم به دلیل مزیت های قیمتی متقاضی آن خواهند بود. این یک پیشنهاد مشخص برای سرمایه گذاران خوش فکر و عاشق ریسک است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « فرصت امروز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.

دیدگاه ها

  • مجتبی مرغوب شادکار 11 سپتامبر 2017 - 15:54

    با سلام
    سپاس از انتشار این مطلب در سایت شما و همچنین ذکر منبع اولیه

1