معاون اول رییس جمهور صبح امروز (7 شهریورماه) در مراسم بازگشایی موزه پیش از تاریخی و موزه دوران اسلامی پس از 9 سال اعلام کرد، گاهی باید برای غارت هایی که در حوزه میراث فرهنگی اتفاق افتاده تاسف خورد. او تاکید کرد، سوء مدیریت در بخش های میراث فرهنگی سبب مشکلات بسیاری شد که حفظ و حراست آثار فرهنگی را تحت شعاع قرار داد.
به گزارش دنیای سفر؛ صبح امروز مراسم بازگشایی موزه دوران اسلامی و موزه پیش از تاریخ با حضور معاون اول رییس جمهور، مسئولان ارشد سازمان میراث فرهنگی و جمعی از کارشناسان، باستان شناسان و صاحبنظران حوزه میراث فرهنگی برگزار شد.
«اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهور با بیان اینکه گسترش موزه یکی از ضرورت های کشور محسوب می شود اعلام کرد: گسترش موزه یکی از ضرورت ها و نیازهای اصلی کشور است. چنانچه موزه صرفا مرکزی برای نمایش اشیاء تاریخی نیست بلکه مرکزی است که حیات فرهنگی در آن جریان دارد.
او گفت: منابع فیزیکی و مادی لازمه توسعه یک کشور به شمار می رود اما شرط کافی نیست چراکه برای توسعه ایران نیاز به سرمایه های فرهنگی است.
جهانگیری بیان کرد، گاهی باید به دلیل غارت های بسیاری که در تاریخ و فرهنگ ایران اتفاق افتاده تاسف خورد. به طوری که سوء مدیریت های حاکم در بخش های میراث فرهنگی مشکلاتی را برای این حوزه بوجود آورده بود.
با این حال معاون رییس جمهور معتقد است، استرداد اشیاء تاریخی توفیقاتی است که نصیب میراث فرهنگی شده است. به گونه ای که وظیفه جدی ماست که از این میراث حفظ و حراست کنیم و اجازه ندهیم اتفاقات منفی تبدیل به فاجعه های بزرگ شود.
او به تخریب های فجیع داعش و نابودی بسیاری از آثار تاریخی اشاره کرد و افزود: در کشورهای تاریخی نزدیک داعش آثار تاریخی عراق، افغانستان و سوریه را از بین برده است که دل هر انسانی را به درد می آورد.
او همچنین تاکید کرد، خوشحالیم که هم اکنون موزه دوران اسلامی و موزه پیش از تاریخ بازگشایی شدند چرا که در این موزه می توان خدمات متقابل اسلام و ایران را که ترکیبی از فرهنگ های اسلامی و ایرانی است مشاهده کرد.
نیاز به اعتبارات دولتی داریم
«مسعود سلطانی فر» رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یکی دیگر از سخنرانان حاضر در این مراسم بود. او با خطاب قرار دادن معاون اول رییس جمهور به 31 هزار و 300 اثر تاریخی ثبت ملی شده اشاره کرد و افزود: درحال حاضر 31 هزار و 300 اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده که از این تعداد حدود 2 الی 3 درصد از نیازهای سالانه در حوزه حفظ و حراست و مرمت بناهای تاریخی انجام می شود.
او گفت: درحال حاضر مشارکت با بخش خصوصی در قالب صندوق حفظ و احیاء رویکرد سازمان محسوب می شود اما بخش های دیگر نیازمند اعتبارات دولتی است.
سلطانی فر افزود، هم اکنون 200 هزار شی تاریخی در موزه ملی ایران وجود داشت که پیش از بازگشایی موزه دوران اسلامی و پیش از تاریخ در مخازن خاک می خورد. اما در شرایط فعلی فضای موزه برای استفاده بازدیدکنندگان نسبت به گذشته 4 برابر شده است. به گفته رییس سازمان میراث فرهنگی، در شان موزه ملی ایران نبود که بخش دوران اسلامی تعطیل باشد.
او گفت: امید می رود که به زودی بخش زیرین هم به موزه ملی اضافه شود و با مفاهمه و مذاکره ای که با صالحی امیری رییس کتابخانه ملی انجام شد قرار است موزه علوم و فنون که استفاده ای هم ندارد در اختیار موزه قرار گیرد.
او اما استرداد اشیاء تاریخی به ایران را در 3 محموله بزرگترین دستاورد سازمان میراث فرهنگی در دولت تدبیر و امید دانست و اضافه کرد: بازگشت 3 محموله از اشیاء تاریخی در دولت تدبیر و امید یکی از بزرگترین موفقیت هایی بود که در هیچ دولتی رخ نداده بود.
به اعتقاد او، هم اکنون موضوع بازگشت آخرین محموله (الواح هخامنشی) که به صورت رسمی در خارج از ایران است، یکی از پرونده هایی است که در حال پیگیری آن هستیم و امیدواریم با تلاش کارشناسان دفتر حقوق بین المللی به زودی امکانپذیر شود.
پیگیر میدان مشق و تبدیل آن به موزه هستیم
«محمد حسن طالبیان» معاون میراث فرهنگی کشور اما میراث فرهنگی را یکی از منحصربه فرد ترین دستگاه هایی دانست که دارای حافظه تاریخی است. او گفت: جهان ما در حال تغییرات وسیع است و تکنولوژی اطلاعاتی در حال تشکیل و تکامل است و از این منظر موزه ها به لحاظ محتوایی بسیار با اهمیت هستند. به اعتقاد او، موزه ها نقش کلیدی و مهمی را در رشد جامعه بشری ایفا می کنند. در این میان گشایش موزه پیش از تاریخ از یک میلیون سال پیش و موزه دوران اسلامی از صدراسلام تا قاجار سهم ایران و تمدن بشری را به نمایش می گذارد.
طالبیان تاکید کرد، سهم ایران از موزه ها حدود 500 موزه است که البته به نسبت آمایش سرزمین ما برای رسیدن به سطح مطلوب فاصله طولانی دارد. آنطور که معاون میراث فرهنگی کشور می گوید، طرح موزه میدان مشق که از دوره آقای خاتمی مطرح است در حال پیگیری است و امیدواریم بتوانیم از ساختمان شهربانی آن استفاده کنیم. گفته می شود، موزه دوران اسلامی با 4 هزار متر زیربنا، هم اکنون 170 ویترین دارد. و در موزه پیش از تاریخ 90 ویترین نصب شده است.
طالبیان افزود: در نظر داریم موزه منطقه ای یزد، شیراز و باغ مفاخر، موزه پاسارگاد، موزه کرمانشاه و همچنین موزه فرش را در آینده راه اندازی کنیم. تا بدین ترتیب به این شعار که یکی از معیارهای توسعه یافتگی جامعه توسعه موزه هاست جامه عمل بپوشانیم.