26 آوریل 2024 - 00:22

کشف کتیبه ۱۵۰۰ ساله در پاسارگاد

5 ژانویه 2023 - 10:50 dsfr.ir/zo5z5

کشف کتیبه ۱۵۰۰ ساله در پاسارگاد
دریافتی
تنگهٔ بُلاغی، تنگه ای در نزدیک روستایی باستانی، بین پاسارگاد و تخت جمشید

کتیبه ای سنگی و باستانی در تنگه بلاغی شهرستان پاسارگاد در استان فارس کشف شد.

به گزارش «دنیای سفر»، پایگاه میراث جهانی تخت جمشید درباره کشف این کتیبه توضیح داد: دو کوهنورد هنگام کوهنوردی در مسیر خود به این کتیبه برخورد می کنند که بلافاصله به مسؤولان پایگاه میراث جهانی پاسارگاد خبر می دهند. این دو کوهنورد که خواستند از آنان نامی برده نشود، آثار تاریخی را بخشی از گذشته این مرز و بوم دانستند که متعلق به همه ایرانیان است و باید در حفظ و نگهداری از آن ها تلاش شود.

به گفته دروردی عضو مرکز پژوهش های کتیبه شناسی پارسه پاسارگاد، این کتیبه قدمتی در حدود ۱۵۰۰ سال دارد که به دوره ساسانی مربوط است و در حقیقت، یک وقفنامه است که از ساخت یک پل، سد و فراز راه خبر می دهد و برای سازندگان آن دعای خیر شده است. در واقع این کتیبه بخشی از سند هویت مردم این دیار است، آثاری که مردم در حفظ آن نقش دارند.

این کتیبه به زبان پهلوی کتابی در ابعاد ۹۰ در ۴۰ سانتی متر نگاشته شده که به صورت خطوط افقی و عمودی است که به نوعی سه لوح در یک لوح با یک مضمون کندوکاوی شده است.

نصیری حقیقت سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد نیز اظهار کرد: متاسفانه برخی از مردم فکر می کنند در زیر چنین کتیبه هایی گنج و یا اشیاء قیمتی وجود دارد و به خاطر همین طرز تفکر، اقدام به تخریب این آثار می کنند، در صورتی که این ها فقط یک کتیبه و سندی بر هویت آثار تاریخی این مرز و بوم هستند و در واقع، این آثار فقط جنبه تاریخی و علمی مهمی دارند.

سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد از مردم درخواست کرد: در برخورد با چنین کتیبه هایی اداره میراث فرهنگی را مطلع کنید تا به صورت درست از این آثار حفاظت شود.

تنگهٔ بُلاغی، تنگه ای در نزدیک روستایی باستانی، بین پاسارگاد و تخت جمشید و در نزدیکی مرکز شهرستان پاسارگاد یا سعادت شهر است که به باور باستان شناسان زمانی در مسیر راه شاهی یا جادهٔ سلطنتی قرار داشته و از شواهد راه سازی دوران هخامنشیان است.

تنگه بلاغی تنگهٔ دراز و گودی در جنوب غربی جلگه پاسارگاد و در شمال جاده جیسقان به قصرالدشت در دشت زیبای کمین واقع شده است. درازای تنگه حدود ۱۲ کیلومتر و عرض آن ۲۰۰ تا ۵۰۰ متر است ولی این پهنا قابل عبور نیست زیرا رودخانه پلوار یا سیوند و درختان انبوه و جنگلی اطراف رود عبور را مشکل کرده و تنها از کمر کوه که دارای راه باریکی است می توان گذشت.

گذرگاه تنگه پس از گذشتن از پوزه های سنگ بر، تیرانداز ٬پوزه سرخ به دشت گسترده ای به نام دشت بلاغی می رسد. در آغاز تنگه در دامنه کوه راه باریکی به پهنای 1.5 متر و به درازای حدود ۲۰۰ متر در سنگ کوه تراشیده شده که جالب و حائز اهمیت است و آثار آن می رساند که مربوط به دورانهای خیلی دور می باشد. برحسب نیاز به رفت وآمد بسیار، دیوار گذرگاه سنگی را از بالا تراش داده و در بعضی جاها از یک متر تا ده متر پهنا داده اند.

در وسط تنگه پایه های پلی دیده می شود که برای گذشتن از این سوی آب به سوی دیگر در قدیم الایام ساخته بودند. تنگهٔ بلاغی به موازات تنگهٔ سعادت آباد قرار گرفته ولی همانقدر که تنگهٔ سعادت آباد خشک می باشد این تنگه با صفا و پر درخت است و بدون شک در دوران شاهنشاهی هخامنشی و قرنها پس از آن راه مواصلاتی تخت جمشید و نقش رستم و استخر به پاسارگاد از همین طریق بوده و از این شهر به سوی هگمتانه می رفتند.

1