25 آوریل 2024 - 13:47

«آتشکده نطنز»، بنای فاخر دوره ساسانی

10 دسامبر 2022 - 16:40 dsfr.ir/oo1wz

«آتشکده نطنز»، بنای فاخر دوره ساسانی
ویکی مدیا
آتشکده نطنز

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز، گفت: آتشکده یا چهارطاقی نطنز در یکی از مهم‌ترین محورهای گردشگری این شهر و در راستای مسجد جامع، حسینیه تاریخی، گذر تاریخی و بازار نطنز واقع شده ‌است.

به گزارش «دنیای سفر» حسین یزدان پناه در گفت‌وگو با ایسنا درباره بنای تاریخی آتشکده نطنز، اظهار کرد: از مهم‌ترین و شاخص‌ترین آثار موجود در مرکز شهر تاریخی نطنز می‌توان به بنای زیبای آتشکده متعلق به دوره ساسانی با شکل متقارن چهار وجهی و با قاعده مربع اشاره کرد که در نزدیکی مسجد جامع واقع شده است. آتشکده یا چهارطاقی نطنز در یکی از مهم‌ترین محورهای گردشگری این شهر و در راستای مسجد جامع، حسینیه تاریخی، گذر تاریخی و بازار نطنز واقع شده ‌است.

وی افزود: این نوع معماری به مانند چتری روی آتش را پوشانده است و از میان دهانه‌های آن، آتش از فاصله بسیار دور قابل مشاهده بوده است. بقایای این چهارطاقی سترگ بر روی سکویی به ارتفاع حدود ۲.۵ متر از بستر سنگی زمین قرار گرفته است. این آتشکده بنایی چهارگوش با چهار طاق رومی مرتفع، در چهار سمت بنا است که مصالح به کار رفته در آن از سنگ‌های نسبتاً حجیم و ملات گچ و خاک (ساروج) است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نطنز، گفت: برای کلاف‌کشی طاق‌ها، الوار چوبی به کار رفته و از اندود گچ و کاهگل در پوشش بنا استفاده شده است. بر روی لایه نازکی از گچ آثار رنگ‌آمیزی دیده می‌شد که احتمالاً این رنگ‌آمیزی متعلق به دوره‌های بعدی بوده که آتشکده کاربرد اولیه خود را از دست داده بود.

یزدان پناه تصریح کرد: در واقع شاید بتوان گفت این رنگ‌آمیزی مربوط به زمانی است که مسجد دوره آل‌بویه در نزدیکی آتشکده ساخته شد. ابعاد هر یک از اضلاع خارجی بنا ۱۱ متر و ۳۵ سانتی متر و ضلع داخل بنا ۷ متر است که به لحاظ گونه شناسی در ردیف آتشکده‌های منفرد و در زمره چهارطاقی‌های ساده قرار می‌گیرد که عناصر معماری دیگری در آنها به کار نرفته و حتی بدون دیوار محاط است.

وی با بیان اینکه آتشکده نطنز در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۱۱ با شماره ثبت ۱۸۷ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر با پیگیری‌های انجام شده و برای حفظ، احیا و ماندگاری این اثر فاخر و ملی، مرمت این مکان تاریخی شامل آوار برداری، پاکسازی داخل و محدوده اطراف این بنا، طرح برداری از لنگه موجود و اجرای سه لنگه دیگر، استحکام بخشی دیوارهای سنگی، تزریق ملات، مرمت و سنگ فرش کردن سطح روی طاق‌ها انجام شده است.

1