16 آوریل 2024 - 21:22

حضور پررنگ بخش خصوصی در نمایشگاه گردشگری خاورمیانه

9 می 2015 - 07:30

بزرگ‌ترین رویداد گردشگری خاورمیانه امسال در حالی به ‌کار خود پایان داد که بخش خصوصی، جای خالی نمایندگان و متولیان دولتی را جبران کرد.

مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری کشور در پاسخ به علت شرکت نکردن در نمایشگاه‌های گردشگری کشورهای همسایه گفت: باید زمینه ورود گردشگران اروپایی به ایران را فراهم کرد و نه گردشگران عرب را؛ چرا که ما بازار گردشگری خود را از کشورهای حوزه خاورمیانه داریم بنابراین باید محصول گردشگری خود را در بازارهای اروپایی و کشورهای دیگر که قطب گردشگری هستند، عرضه کنیم.

در این میان کشورهای عربی مانند قطر، عمان و ... که اتفاقا در نمایشگاه امسال همجوار با غرفه ایران بودند، سعی می‌کنند با جذب گردشگران خاورمیانه به سمت کشورشان حتی گردشگرانی را که قصد ورود به ایران دارند نیز جذب کنند؛ این در حالی است که ایران خود را رقیب آنها نمی‌داند و همین می‌شود که این کشورها گردشگران بیشتری از ایران دارند.

با این‌همه امسال بخش خصوصی وارد عمل شد و در این نمایشگاه، غرفه‌ای حدود 135 متر مربع را در نمایشگاه به خود اختصاص داد تا در آن شرکت‌های گردشگری حضور پیدا کنند و از آنجا که هیج نماینده‌ای از دولت ایران در این نمایشگاه حضور نداشت تا به سوال بازدیدکنندگان پاسخ دهد، بخش خصوصی تا آنجا که امکان داشت پاسخگوی بازدیدکنندگان بود. حضور مقامات دولتی در غرفه هر کشوری یک پشتوانه است. این نمایشگاه بزرگ‌ترین پدیده گردشگری خاورمیانه است که همه شرکت‌کنندگان در آن برای جذب توریست درحال مذاکره هستند؛ بنابراین همه باید در آن شرکت کنند.

همه این‌ها در حالی است که مركز پژوهش‌هاى مجلس در تازه ترين گزارش خود در حوزه توريسم، كشورهاى عراق، آذربايجان، افغانستان و تركيه را مهم‌ترین مبادی گردشگری ایران و كشورهاى تركيه، عراق و عربستان را به ترتیب برترين مقاصد سفر ايرانيان اعلام کرده و نکته قابل توجه آنکه این تراز منفی است؛ از این رو، برخلاف اظهارنظر معاون گردشگری سازمان در محقق شدن تمام ظرفیت‌های جذب گردشگر در منطقه، به نظر می‌رسد همچنان بهتر است تمرکز اصلی سازمان برای جذب گردشگر از کشورهای همسایه، به‌ویژه کشورهای حوزه خلیج‌فارس باشد؛ بدیهی است تمرکز بر این حوزه، با توجه به شرایط و پتانسیل‌های خاورمیانه بسیار کم‌هزینه‌تر و پربازده‌تر است؛ علاوه بر اینکه به بهبود جایگاه منطقه‌ای ایران کمک خواهد کرد و دیپلماسی کشور نیز به آن نیاز دارد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1