19 آوریل 2024 - 11:27
در تفاهم نامه وزارت میراث فرهنگی و بنیاد مسکن مطرح شد؛

اختصاص ۱۶۰ میلیارد برای احیای بافت تاریخی

23 می 2022 - 17:30 dsfr.ir/aw5l4

اختصاص ۱۶۰ میلیارد برای احیای بافت تاریخی
دنیای سفر
ارگ تبریز (علیشاه)، از آثار تاریخی تبریز

صیانت از معماری بومی و اختصاص ۱۶۰ میلیارد برای احیای بافت تاریخی روستاها از جمله مفاد تفاهمنامه ای بود که بین وزارت میراث فرهنگی و بنیاد مسکن به امضا رسید.

به گزارش «دنیای سفر» به نقل از خبرگزاری مهر، آئین امضای تفاهم نامه همکاری فی مابین وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با حضور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی و اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلام امروز دوشنبه دوم خردادماه ۱۴۰۱ در سالن فجر وزارتخانه برگزار شد.

در این مراسم، سید هادی احمدی روئینی مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی، روستاها را زیستگاه مهم آثار ملموس و ناملموس ایران عنوان کرد و افزود: بسیاری از داشته های فرهنگی ما در طول قرن گذشته به خصوص در شهرها به دلیل بی توجهی از بین رفته و خوشبختانه در روستاها هنوز بسیاری از آن ها قابل ارزش گذاری و حفاظت هستند.

او با اشاره به هدف گذاری ها و سیاست گذاری حاکمیت در دو حوزه معماری و شهرسازی و میراث ناملموس بیان کرد: بسیاری از روستاها به معنای واقعی کلمه هم به لحاظ تاریخی و هم به لحاظ شفافیت و زلالی فرهنگی دست نخورده باقی مانده اند.

احمدی روئینی تنوع و ویژگی های منحصر به فرد معماری روستاهای کشور را جزو ویژگی های اصلی ایرانی اسلامی عنوان کرد که تداوم دارند.

مدیرکل حفظ و احیای بناها، محوطه ها و بافت های تاریخی، بنیاد مسکن را خط مقدم تمام اقدامات حاکمیت در روستا و از یادگارهای امام راحل دانست و ادامه داد: این بنیاد توانسته مدیریتی خوبی را در روستاها انجام دهد و بدون کمک بنیاد مسکن ما قادر به انجام وظایف مان نیستیم.

او همچنین به همکاری های مهم با بنیاد مسکن در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و افزود: ۳۰۰ روستای دارای بافت با ارزش و هدف گردشگری شناسایی شد که بنیاد مسکن تمامی نظرات و مشورت های ما را اعمال کرده است.

او ابراز امیدواری کرد که با آغاز برنامه هفتم و امضای این تفاهمنامه همکاری طلایی در تمام حوزه ها انجام شود و نتیجه پنج سال آینده رضایت بخش باشد.

اکبر نیکزاد رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: روستاهای هدف گردشگری و تاریخی جایگاه ویژه تری دارند. امضای این تفاهم نامه فرصت مغتنمی برای مرمت و احیای آثار تاریخی در روستاها و روستاهای گردشگری است تا مردم علاوه بر گردش در این روستاها بتوانند بناهای تاریخی را ببینند.

او افزود: مرمت بناهای تاریخی در روستاها بر روی گردشگری تأثیر دارد، طی سال های گذشته کارهای زیادی در این زمینه انجام شده که در سنوات بعدی باعث رونق روستاها شده است.

نیکزاد ادامه داد: مطالعات خوبی توسط ادارات کل میراث فرهنگی استان ها و بنیاد مسکن در زمینه احیا و مرمت بناهای تاریخی در روستاها انجام شده است.

نیکزاد گفت: همکاران ما در وزارت میراث فرهنگی نظرات خوبی دارند. برای حوزه میراث فرهنگی اعتبارات ویژه داریم به طوری که ۱۶۰ میلیارد تومان برای احیا و مرمت بافت های ارزشمند تاریخی در روستاها اختصاص دادیم، مشاوران خوبی در وزارت میراث فرهنگی داریم و می توانیم از نظرات آن ها استفاده کنیم.

او ادامه داد: از وزارت میراث فرهنگی تقاضا دارم هر چند ماه یک بار نشستی با بنیاد انقلاب اسلامی برای اجرای مفاد این تفاهم نامه برگزار کند تا مردم احیای بافت های تاریخی را شاهد باشند.

تفاهم نامه همکاری مشترک فی مابین وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور حفظ الگوهای ارزشمند معماری بومی و احیای واحدهای مسکونی واجد ارزش معماری بویژه در روستاهای دارای بافت با ارزش، هدف گردشگری و شاخص با هدف توسعه پایدار روستایی در ارتباط با احیا و تداوم معماری ایرانی - اسلامی، توسعه گردشگری روستایی و استفاده از ظرفیت های دو دستگاه در اجرای طرح توسعه پایدار منظومه های روستایی به امضا رسید.

موضوع تفاهم نامه شامل همکاری در زمینه مرمت و احیای بناهای دارای ارزش تاریخی و معماری بومی، همکاری دو دستگاه برای توسعه گردشگری و صنایع دستی روستایی، ارتقای سطح هماهنگی های درون و برون سازمانی مؤثر بر توسعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حوزه های روستایی منتخب طرح منظومه ها در راستای هم افزایی فرابخشی، صیانت از معماری بومی در ساخت وسازهای روستایی، تهیه چهارچوب طرح های ویژه حفاظت و احیای بافت های تاریخی فرهنگی (از جمله تعیین حریم ها) با رویکرد صیانت از بافت های ارزشمند تاریخی فرهنگی و ارتقای کیفت زندگی ساکنان روستاها در چهارچوب قوانین و مقررات است.

صیانت از معماری بومی و تداوم بخشی به شیوه های ساخت و ساز روستایی، صیانت از معماری بومی و تداوم بخشی به شیوه ‎های ساخت وساز متناسب با زیست بوم محلی و هویت معماری و بصری از طریق احیای دانش سنتی معماری در روستاها، فراهم کردن زمینه حمایت های فنی و مالی برای مرمت و احیای بناهای واجد ارزش معماری بومی، تنوع بخشی و شبکه سازی نظام فعالیت در منظومه های روستایی منتخب، مبتنی بر طرح های اثربخش و محرک توسعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، توانمندسازی و ظرفیت سازی جامعه محلی (روستاییان) برای نقش پذیری در فرآیند توسعه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در منظومه های روستایی و روستاهای منتخب و ایجاد زمینه های انتقال تجارب ساخت مسکن با الگوهای معماری بومی و مصالح بوم آورد به نسل های آینده از اهداف تفاهم نامه همکاری مشترک فی مابین وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.

1