28 مارس 2024 - 13:21

صنایع دستی ایران نیازمند 20 شهرک و 10 هزار کارگاه تولیدی است

22 اوت 2015 - 08:00 dsfr.ir/bv3zy

صنایع دستی ایران نیازمند 20 شهرک و 10 هزار کارگاه تولیدی است
عکس از میثم رودکی

بهمن نامورمطلق در سمینار "هم اندیشی چگونگی تحقق مبانی برنامه ششم توسعه در بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری" در حالی از وجود 4 برنامه سرنوشت ساز و یک مقطع تعیین کننده خبر داد که به گفته او، این برنامه ها با همخوانی و همسرایی می توانند به اهدفشان برسند. این در حالی است که کارشناسان صنایع دستی در این نشست عنوان کردند که صنایع دستی ایران نیازمند 20 شهرک صنایع دستی و حداقل 10 هزار کارگاه تولیدی است.

به گزارش دنیای سفر، معاون صنایع دستی کشور در نشست هم اندیشی چگونگی تحقق مبانی برنامه ششم توسعه گفت: برنامه توسعه ای کشور باید بر پایه صنایع دستی تدوین شوند چراکه در همه جای دنیا صنایع فرهنگی از جمله صنایع دستی در اولویت برنامه ها قرار دارد.

او با تاکید بر صنایع دستی دانش بنیان ادامه داد: صنایع دستی باید بر پایه دانش استوار باشد. در غیر این صورت صنایع دستی آینده ای نخواهد داشت.

به گفته معاون صنایع دستی کشور، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می تواند تبدیل به یکی از مهم ترین کانون های توسعه شود چرا که  استعدادهای بسیاری در این حوزه دارند که در دهه های اخیر سرکوب شده اند. بنابراین در شرایط فعلی ما نیاز به آشکارسازی و آزادسازی این استعدادهای سرکوب شده و انرژی های نهفته داریم.

نامورمطلق در حالی توسعه را یک پدیده کل گرا دانست که به گفته او، کسانی که از توسعه تصویر بخشی دارند اشتباه می کنند. اگر سازمان در هر 3 بخش در برنامه توسعه دیده شود موفق است در غیر این صورت به خطا خواهد رفت. چرا که هر 3 بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فرزند یک سازمان هستند اما در شرایط فعلی بر اساس ضرورت یکی از آن ها می تواند بر 2 دیگر تقدم زمانی پیدا کند. البته دوستان اشتباه نکنند؛ چون تقدم زمانی با تقدم ذاتی فرق می کند و این توسعه با هماهنگی 3 حوزه امکان پذیر است.

معاون صنایع دستی کشور، با اشاره به اینکه صنایع دستی در برنامه های پیشین کمترین حضور را داشته اما در برنامه ششم توسعه برای اولین بار جایگاهی برای آن در نظر گرفته شده است اظهار امیدواری کرد، این جایگاه در برنامه نویسی هم در نظر گرفته شود؛ زیرا هنرمندان نگران هستند که از بند 51 برنامه ششم توسعه که از صنایع دستی نام برده شده تفسیر بد شود.

او گفت: در همین راستا کمپین حمایت از واژه "حمایت" در مورد بند 51 توسط هنرمندان راه اندازی شده است.

حسین یاوری نیز مدرس دانشگاه و یکی از کارشناسان صنایع دستی در این نشست ادامه داد: قرار بود یارانه ها به سمت تولید داخلی پیش برود در حالی که چنین نشد و صنایع دستی نیز بهره ای از یارانه ها نبرد.

او گفت: هزینه کارگاه های شیشه گری تهران و کرج چندین برابر شد که دولت باید فکری به حال این کارها کند.

به گفته یاوری، در همین 2 سال گذشته قیمت صنایع دستی افزایش بسیاری پیدا کرد و کار به جایی رسید که خرید صنایع دستی برای شخصی چون من که عمرم را در صنایع دستی گذاشته ام سخت شد.

این مدرس دانشگاه افزود: در برنامه ششم توسعه باید به شکل متوازن فکر کرد و حداقل 20 شهرک صنایع دستی در کشور دایر کرد. همانطور که در تایلند، مراکش و چین چنین شهرک هایی وجود دارد. نکته مهم دیگر اینست که تولید کنندگان صنایع دستی به سفارش های متوسط و رو به بالا پاسخ دهند. بنابراین راهکاری که باید در برنامه ششم توسعه باید به آن توجه کرد ایجاد 10 هزار کارگاه بزرگ، متوسط و کوچک است که در هر یک از آن ها 50 هنرمند تولیدکننده صنایع دستی مشغول به کار باشند.

او گفت: بر اساس پیش بینی انجام شده در برنامه ششم توسعه حدود 1000 کارگاه متوسط برای تولید صنایع دستی پیش بینی شده و 8 هزار و 500 کارگاه نیز ظرفیت کار برای 20 نفر را خواهند داشت.

در این میان مهین سهرابی عضو دیگر پنل صنایع دستی در همایش تحقق برنامه ششم توسعه با تاکید بر ضرورت توجه به موضوع آموزش صنایع دستی گفت: صنایع دستی یک بخش از موضوع حفظ و حراست از داشته های فرهنگی کشور است.

او افزود: صنایع دستی یک رو به گذشته و روی دیگر به آینده دارد. باید بتوان توان اقتصادی و تولید ملی و عمومی را در بخش صنایع دستی بالا برد.

به گفته سهرابی، پیش بینی می شود در برنامه ششم توسعه 300 هزار آموزش دیده حوزه صنایع دستی داشته باشیم که 270 هزار تن از آن ها در امر تولید و 30 هزار تن نیز در حوزه خدمات صنایع دستی مشغول باشند.

اما حسین بختیاری تولید کننده کارگاه های شیشه در تهران در این همایش گفت: دولت برای ایجاد یک شغل باید 100 میلیون تومان هزینه کند در حالی که این مبلغ برای تولید شغل در حوزه صنایع دستی 15 تا 20 میلیون تومان است.

او با انتقاد از بندهای گنجانده شده در برنامه ششم توسعه در موضوع صنایع دستی گفت: 2 بند از بندهای مندرج در قانون برنامه ششم توسعه تکراری است که وضعیت صنایع دستی از همین حالا مشخص است.

بختیاری گفت: در حال حاضر باید از فرصت پیش آمده استفاده کرد و صنایع دستی کشور را نجات داد. چراکه صنایع دستی با 3 مشکل اصلی مواجه است. آسیب های این حوزه موجب افزایش هزینه تولید شده است و مشکل بیمه هنرمندان صنایع دستی با مکاتبات حل نشده و وزارت کار گفته است که منابع کافی برای بیمه آنها ندارد. همچنین سرایت قانون مالیات بر ارزش افزوده نیز موجب خسارت به این حوزه شده است.

1