23 آوریل 2024 - 19:37

طرح جامع، حلقه مفقوده گردشگری لرستان

15 ژانویه 2022 - 15:40 dsfr.ir/g79n7

طرح جامع، حلقه مفقوده گردشگری لرستان
دریافتی
استان لرستان دارای زیرساخت های حمل و نقل مناسبی برای سفر است.

استان #لرستان سرزمینی با داشتن جاذبه های چشم نواز گردشگری و با بهره مندی از مواهب منحصر به فرد طبیعی، اما بهره چندانی از صنعت #گردشگری نبرده است.

به گزارش «دنیای سفر»، از این منطقه تاریخی و چهار فصل با داشتن هزاران جاذبه باستانی و طبیعی، آبشارهای خروشان و کوه های سر به فلک کشیده، می توان به عنوان یکی از مهم ترین مناطق باستانی ایران نام برد.

به گفته کارشناسان بیش از پنج هزار اثر تاریخی و فرهنگی در لرستان وجود دارد که 2 هزار و 300 مورد از آنها ثبت ملی شده اند. آثار و بناهای باستانی و تاریخی کشف شده در این استان متعلق به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی هستند. برخی از این آثار مانند نقوش و کنده کاری های داخل غارها و اشیا مفرغی و سفالینه ها، دارای قدمتی بیش از 40 هزار سال هستند که حکایت از تاریخ 40 هزار ساله زیست در این دیار دارد. بیش از 250 غار مسکونی و پناهگاه صخره ای نظیر غارهای پاسنگر گنجی قمری، یافته، غار کوگان، گر ارجنه و غار شگفت انگیز کلماکره در نقاط مختلف لرستان، جلوه ای خاص و دیدنی به این دیار بخشیده است.

غارهای منقوش پیش از تاریخ مانند غار هومیان یک، هومیان 2، میرملاس کوهدشت و دوشه بخش چگنی خرم آباد از دیگر جاذبه های منحصربفرد این دیار هستند. بناهای تاریخی شگفت انگیز این استان همچون قلعه فلک الافلاک، پل شکسته، گرداب سنگی، سنگ نبشته و مناره آجری از دیگر بناهایی هستند که در خرم آباد مرکز استان لرستان از عهد ساسانی و پیش از آن در این سرزمین همچون گوهری گرانبها زینت بخش چشمان رهگذران و مردم علاقه مند به تاریخ ایران زمین شده اند.

آبشارهای زیبایی همچون نوژیان، بیشه، وارک، شوی، آب سفید، چکان، سرکانه و افرینه تنها نمونه هایی از این ظرفیت خدادادی هستند که منظره زیبا و چشم نوازی را به خود اختصاص داده اند و جلوه های بی نظیر طبیعی را به گردشگران این سرزمین نمایش می دهند.

اما با وجود اینکه مسئولان استان از سالیان گذشته تلاش برای تبدیل لرستان از معبر به مقصد گردشگری را عنوان می کنند اما همچنان سفره مردم این استان از رونق صنعت گردشگری خالی است. این در حالی است که در ماه های گذشته برخی مسئولان استان تاکید بر ضرورت تدوین طرح جامع گردشگری استان جهت برنامه ریزی و رونق صنعت گردشگری دارند و افرادی نیز می گویند که این طرح در سال های گذشته تدوین شده است اما مشخص نیست که چه بر سر این طرح گمشده آمده است تا همچنان نگاه به گردشگری لرستان بی هدف و سنتی باشد.

صنعت گردشگری استان لرستان بدون برنامه ریزی و نقشه راه حرکت می کند. مقوله گردشگر پذیری در این استان در ایام تعطیلات نوروزی خلاصه شده و در این ایام بحران گردشگردی در استان وجود دارد و گردشگران زیادی وارد استان می شوند. حضور آمار بالای گردشگر نوروزی در لرستان مانند پیک ترافیکی است که با همه امکانات موجود امکان پاسخگویی دقیق وجود ندارد.

گردشگرپذیری فقط در یک ماه فروردین نباید خلاصه شود و ایجاد زیرساخت برای این بازه زمانی کوتاه غیر اقتصادی است. زیرساخت های ایجاد شده پس از تعطیلات نوروزی بدون متولی رها می شوند و سرمایه گذاری های انجام شده مقرون به صرفه نیست.

جاذبه های گردشگری لرستان و زیرساخت های ایجاد شده باید از طریق فراخوان به بخش خصوصی واگذار شود. استان گردشگر پذیر باید دارای طرح و برنامه جامع گردشگری باشد و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان سیاست گذار برنامه های گردشگری باشد. لرستان در زمینه ایجاد زیرساخت ها و ارایه خدمات به گردشگران از دیگر استان ها عقب تر است که ریشه این مشکلات را باید پیدا کرد.

صنعت گردشگری در لرستان جوان است و سابقه چندانی ندارد و از طرفی طرح قابل توجهی در راستای ایجاد زیرساخت ها در استان وجود ندارد. گردشگران جاذبه لرستان را شناسایی و تبلیغ می کنند اما در سال بعدی این استان ظرفیت چندانی برای پذیرش و استقبال از گردشگر بیشتر ایجاد نکرده است.

هیچ طرح مکتوب و مدونی برای هیچکدام از جاذبه های گردشگری لرستان وجود ندارد و در صورت وجود طرح به دلیل اختلاف سلیقه مدیران بایگانی یا معدوم می شود.

در وضعیت هتلداری استان باید رقابت ایجاد شود و ستاره های هتل های استان متناسب را با نحوه خدمات و استاندارهای موجود هماهنگ کرد. قیمت ها باید بر اساس عرضه و تقاضا در هتلداری استان تغییر کند و باید تلاش کرد تعداد هتل های استان افزایش یابد. هتل های استان باید دارای شاخص های متناسب با ستاره های موجود باشد در غیر اینصورت تعرفه و قیمت آنها کاهش خواهد یافت.

خانه های مسافر استان و کیفیت خدمات هتل های سطح استان در راستای ارایه خدمات هر چه بهتر به مسافران و گردشگران، بایستی ساماندهی شوند.

تبلیغات در راستای توسعه گردشگری این استان نیازمند اعتبار است. برنامه ها و فعالیت های تبلیغات گردشگری از شبکه های استان های همجوار و شبکه های سراسری ضروری بوده که تاکنون هیچ اعتباری به تبلیغات گردشگری استان اختصاص نیافته است.

طراحی یک اپلیکشین جامع به منظور معرفی جاذبه های گردشگری و زیرساخت ها و تاسیسات گردشگری و خوشامدگویی ورود گردشگر از طریق پیامک در ایام تعطیلات نوروزی می تواند موثر و کارامد باشد. همچنین برگزاری دوره های محلی آموزشی برای جوامع عشایری، معرفی بنگاه های تورگردی برای هدایت و تبلیغ و توسعه به سمت گردشگری عشایری، تامین امنیت گردشگران در محیط های عشایری، تدوین و تهیه طرح احیا رسوم عشایری و حمایت از دست ساخت های عشایری برای توسعه و ترویج گردشگری عشایری در این استان ضروری است.

1