17 آوریل 2024 - 20:42

ساخت روستای جدید بر روی محوطه تاریخی دوران مس سنگی

8 اوت 2015 - 12:00 dsfr.ir/up8gw

طرح تعیین عرصه و حریم محوطه تاریخی چشمه چلوار متعلق به دوران مس سنگی پس از پیامدهای ناشی از ساخت روستای جدید بر روی آن و سایر ساخت و سازها در دستور کار قرار گرفت.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، مسعود صادقی راد سرپرست گروه باستان شناسی امروز (شنبه) با اعلام این خبر گفت: محوطه "چشمه چلوار" از جمله محوطه های تاریخی شهرستان اندیکا در خوزستان است که به رغم اهمیت تاریخی-فرهنگی و وسعت زیاد تا کنون عرصه و حریم آن و بر اساس ظوابط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تعیین نشده بود.

او افزود: این امر موجب شد اداره بنیاد مسکن استان خوزستان با اجرای طرح هادی روستایی در سال 1390، اقدام به ساخت روستایی جدید بر روی محوطه تاریخی کند. پیامدهای ناشی از ساخت و ساز و سایر فعالیت های مرتبط با آن صدماتی جدی به این محوطه تاریخی وارد کرده است.

وی گفت: بر این اساس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان با ممنوع کردن این فعالیت ها مانع از پیشروی ساخت و سازها و تخریب بیشتر بافت باستانی این محوطه شد. در همین حال جلوگیری از ساخت و ساز منازل مسکونی، اجرای طرح های عمرانی در گستره روستا و اراضی اطراف به دلیل نامشخص بودن عرصه و حریم حقیقی محوطه اعتراض همگانی روستائیان را به همراه داشته است.

این باستان شناس گفت: با توجه به آنچه گفته شد ضرورت اجرای طرح گمانه زنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه "چشمه چلوار" برای جلوگیری از دخل و تصرفات بیشتر در آن و رسیدگی به وضعیت موجود دو چندان شد.

او مطالعات و معرفی اصولی و دقیق به منظور پی بردن به ارزش های والا و جایگاه این محوطه در مطالعات باستان شناختی منطقه (با توجه به اطلاعات محدود از ادوار فرهنگی منطقه)، لزوم برنامه ریزی برای مطالعات بعدی و حفاظت از محوطه در مقابل ادامه فعالیت های عمرانی روستا را از اهداف دیگر گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه باستانی "چشمه چلوار" اعلام کرد که به آن ها پرداخته شده است.

این باستان شناس همچنین گفت: محوطه "چشمه چلوار" متشکل از بخش های مختلفی چون کنده ها، قلعه، گورستان تاریخی، گورستان اسلامی و محوطه باستانی است. نتایج اولیه گمانه زنی و مطالعه مواد فرهنگی به دست آمده از محوطه، قدمت آن را به دوران مس سنگی تا عصر حاضر می رساند.

به گفته این باستان شناس محوطه "چشمه چلوار" از جمله محوطه های مرتبط با زندگی کوچ روها است که در مسیر ایل راه بزرگ لالی به شهرکرد قرار دارد. در فاصله نه چندان دور از این محوطه، مجموعه اشکفت های باستانی چشمه چلوار قرار دارد که در بر گیرنده آثاری از دوران پارینه سنگی تا عصر حاضر بوده و هم اکنون نیز پناهگاه کوچ نشینان بختیاری است.

گفتنی است که برنامه گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه تاریخی "چشمه چلوار" که مجوز آن را رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر کرده است تا 28 مرداد ادامه دارد.

1