27 مارس 2024 - 13:39

تغییر اقلیم ایران، فرسایش بادی را 30 درصد افزایش داد

2 فوریه 2019 - 10:00 dsfr.ir/9r2nk

تغییر اقلیم ایران، فرسایش بادی را 30 درصد افزایش داد
elicdn.com
تغییر اقلیم

مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری از افزایش 30 درصدی فرسایش بادی ناشی از تغییر اقلیم، کاهش بارندگی ها و خشکیدگی تالاب ها خبر داد و گفت: این مساله مهم خسارت های زیست محیطی و اقتصادی به کشور وارد می کند.

فرهاد سرداری روز جمعه افزود: بر اساس آمارهای پیشین 21 میلیون هکتار از عرصه های کل کشور تحت فرسایش بادی قرار داشت که هفت میلیون هکتار آن از کانون های بحران فرسایش بادی به شمار می رفت اما اکنون به سطح این اراضی اضافه شده است.

مطالعات فرسایش بادی هر پنج سال تکرار می شود که اطلاعات از پارسال در حال به روز رسانی است.

به گفته وی، عرصه های کشور دستخوش 2 پدیده فرسایش بادی و آبی است که وضعیت فرسایش آبی از سوی مسئولان دفتر آبخیزداری در دست بررسی قرار دارد.

وی عوامل طبیعی و انسانی را در پدیده افزایش بیابان موثر دانست و گفت: عوامل طبیعی شامل تغییر آب و هوا، بارندگی، دوره های خشکسالی، زمین شناسی (ژئومورفولوژی)، کیفیت منابع آب و خاک، پوشش گیاهی، فرسایش، کشاورزی، معیارهای اقتصادی، اجتماعی، فناوری و توسعه شهری می شود که دارای شاخص های متفاوتی است.

به گفته وی، در بحث منابع آب، میزان شوری و سختی و افت آبهای زیرزمینی موثر است. در بحث پوشش گیاهی بهره برداری بیش از اندازه از منابع و ضعف پوشش گیاهی بر افزایش بیابان اثر دارد. در بحث خاک نیز میزان سختی خاک و فرسایش در بیابانی شدن مناطق مدنظر قرار دارد.

فرسایش بادی یا بادروبی نوعی فرسایش طبیعی است که فرایند روبیدن موادی چون شن و خاک از سطح زمین به وسیله باد است و تغییر بلندمدت و قابل توجهی بر سنگ ها، صخره ها و کوه ها ایجاد می کند. فرسایش بادی معضلی برای اقتصاد، کشاورزی و منابع طبیعی یک کشور محسوب می شود.

بر اساس آمارها، مساحت کل منابع طبیعی کشور 134 میلیون هکتار معادل بیش از 82 درصد مساحت ایران است که بیش از 14 میلیون هکتار آن را جنگل، 32 میلیون هکتار را بیابان و 84 میلیون هکتار را مراتع تشکیل می دهد که طرح حفاظت مشارکتی در دوره سه ساله ۱۳۹۶-۱۳۹۴ اجرایی شد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایرنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1