28 مارس 2024 - 19:50

در مسیر غرب: هوای خوب همدان و کردستان

26 اوت 2015 - 11:00 dsfr.ir/ez6x3

در مسیر غرب: هوای خوب همدان و کردستان
مناظر اطراف جاده سنندج-مریوان

فرقی نمی کند نوروز باشد یا چله تابستان؛ پاییز باشد یا زمستان؛ در هر تعطیلاتی جاده های شمال به واسطه انبوه مسافران یک طرفه خواهد شد؛ ازدحام جمعیت در مسیرهای شمال به اندازه ایست که نیاز تعریف مسیر جدید را گوشزد می کند. شهرهای غربی کشور می توانند گزینه مناسبی برای این مهم باشد.

نه تنها در نوروز بلکه در تعطیلات عید فطر این ازدحام به حدی می رسد که گردشگران ناچار می شوند مسیر 6 ساعته را 20 ساعته طی کنند و برخی اتوبوس ها حتی با گذشت 24 ساعت هم به مقصد نرسند.

خستگی و نارضایتی گردشگران در این ایام به حدی است که بسیاری از آنها ترجیح می دهند تعطیلات مناسبتی چند روزه را به جای شمال در سایر مقاصد بگذرانند؛ نکته ای که تورها نیز در برنامه ریزی های خود لحاظ کرده و عمدتا مقاصدی غیر از شمال و به ویژه مازندران را برای مسافران شان در نظر گرفته اند.

غرب ایران یکی از این مقاصد است؛ استان هایی که در بیداد گرمای تابستان به واسطه آب و هوای کوهستانی، هم از اندک خنکا و در کنار آن از چشم اندازهای بدیع از کوهستان و جنگل در کنار رودخانه برخوردارند.

 

آرامگاه باباطاهر و استقبال گردشگران از آن - عکس از میثم رودکی

 

همدان مقصدی است که مزایای زیادی برای سفر گردشگران دارد، نزدیکی این استان به تهران در کنار انواع و اقسام جاذبه های گردشگری می تواند همدان را به یک مقصد اولویت دار تبدیل کند. همدان پایتخت مادها بوده و از دوره هخامنشی نیز کتیبه های داریوش و خشایارشاه در گنجنامه به جای مانده است. "خدای بزرگ است، اهورامزدا بزرگترینِ خدایان است، که این زمین را آفریده است، که آسمان را آفرید، که مردم را خلق کرد، که برای مردم شادی آفرید، که خشایارشاه را شاه کرد، یگانه از میانِ شاهانِ بسیار، یگانه فرمانروا، از میان فرمانروایان بی شمار. من خشایار شاه، شاه بزرگ، شاه شاهان، شاه کشورهای دارای مللِ بسیار، شاه سرزمینِ بزرگ دوردست پهناور ایران، پسر داریوش شاه بزرگ هخامنشی."

آرامگاه استر و مردخای که در مرکز شهر همدان واقع شده نیز نمادی از تساهل مذهبی در این شهر است؛ روایت های استر و مردخای به دوره هخامنشی باز می گردد و  تاثیری که حضور آن ها در قدرت گرفتن یهودیان در ایران و پس از آن نقشی که در جلوگیری از قتل عام این قوم در ایران داشته اند.

شیر سنگی نیز یادگار دوره اشکانی در همدان است؛ اثری که به دست مرداویج دیلمی گرچه آسیب های فراوانی دیده اما هنوز جای خود را به عنوان نماد این دوره در این شهر دارد. از یادگارهای دوران جدیدتر همدان می توان به میدان امام خمینی اشاره کرد. این میدان در مرکز شهر واقع و توسط معمار آلمانی به نام کارل فریش طراحی شده است. میدان امام خمینی به واسطه قرار گرفتن ساختمان هایی به سبک باروک شباهت های زیادی به میدان حسن آباد تهران دارد و شاید بتوان گفت نمادی از معماری قرن 19 و 20 اروپا در همدان است. حمام امیرافخم (شِوِرین) دیگر جاذبه همدان است که یادگاری از دوره قاجار است و همچنان هم فعالیت می کند، این حمام در قلعه امیر شورینی واقع شده است.

 

میدان امام همدان - عکس از میثم رودکی

 

 اما  همدان تنها به آثار تاریخی محدود نمی شود، غار علیصدر و رشته کوه الوند از جمله جاذبه هایی هستند که هر ساله خیل طبیعت دوستان را به خود جلب می کنند؛ کوهنوردانی که صعود زمستانه و تابستانه الوند را از دست نمی دهند و یا با ورود به این غار تابستانی خنک را تجربه می کنند. لاله جین نیز به عنوان قطب سفال ایران پذیرای علاقه مندان صنایع دستی است که با قدم زدن در خیابانی مملو از مغازه و کارگاه های سفال، می توانند سوغات مناسبی را از همدان تهیه کنند.

 

قله الوند یکی از جذابیت های طبیعی همدان به شمار می رود - عکس از میثم رودکی

 

با گذشتن از همدان می توان به سمت کردستان حرکت کرد؛ استانی که هم از لحاظ مردم شناسی و شیوه پوشش و زیست مردم جذابیت دارد و هم از لحاظ جاذبه های طبیعی و تاریخی؛ مردمان سرزمین کردستان هنوز به آداب و رسوم گذشته پایبندند و مشاهده مردمی که علاوه بر مراسم ها و جشن ها، در خیابان نیز پوشش سنتی خود را حفظ کرده اند برای هر گردشگری اعم از داخلی و خارجی جذابیت خود را دارد.

استان کردستان به لحاظ جاذبه های تاریخی و طبیعی از چنان غنایی برخوردار است که می توان بسته های مختلف سفر را برای آن تعریف کرد، یکی از این بسته ها گذشتن از سنندج و در نظر گرفتن دریاچه زریوار به عنوان اولین مقصد سفر است. در این دریاچه امکان قایق سواری با قایق های موتوری و پایی وجود دارد ضمن اینکه می توان از ماهی کبابی را به عنوان یک وعده غذایی سالم و لذیذ در نظر گرفت. خرید محصولات منطقه کردستان در بازارچه اطراف دریاچه از دیگر بخش های سفر و بازدید از زریوار است؛ در ادامه می توان از راه بالای دریاچه به سمت اورامانات حرکت کرد؛ منطقه ای که به واسطه شیوه ساخت خانه های آن، در صف ثبت میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است. در این مسیر پر از گردنه می توان به تماشای طبیعت کوهستانی و جنگلی کردستان نشست و با رسیدن به اورامانات در یکی از خانه های محلی و یا هتل سنگی هورامان ساکن شد. تجربه بنه تق (گیاه بومی اورامانات)،  کلانه (نان محلی کردی) و انواع محصولات گیاهی و دامی از دیگر جاذبه های هورامان در کنار معماری ویژه آن است. گشت و گذار در روستاهایی نظیر ژیوار که بافت سنتی خود را کاملا حفظ کرده اند و نشستن در کنار رودخانه سیروان بدون شک از توقف در جاده های پرترافیک شمال جذابیت بیشتری دارد.

 

دریاچه زریوار

 

مروری بسیار اجمالی بر جاذبه های دو استان غربی کشور نشان می دهد همدان و کردستان با داشتن دو وجه جاذبه های تاریخی در کنار جاذبه های طبیعی و هوای خنک تابستانی از این قابلیت برخوردارند بخشی از بازار گردشگری را به ویژه در ایام بهار و تابستان خود اختصاص دهند اگر  کمبودهای خود به لحاظ مراکز اقامتی و استراحتگاه های بین راهی را جبران کنند. تبلیغات هدفمند و تهیه بسته های سفر و ارائه آن به تورگردانان داخلی و خارجی می تواند اولین گام برای برداشتن باشد.

1