19 آوریل 2024 - 01:58

انتخاب موزه نارنجستان به عنوان موزه برتر کشور

30 می 2018 - 09:00 dsfr.ir/vp17t

انتخاب موزه نارنجستان به عنوان موزه برتر کشور
storage.googleapis.com
موزه نارنجستان

موزه ی نارنجستان قوام شیراز به عنوان یکی از موزه های برتر کشور انتخاب و معرفی شد.

موزه ی نارنجستان قوام شیراز، در یازدهمین آئین انتخاب موزه های برتر کشور و از میان 95 موزه، در شاخص ''بازدید از موزه '' به عنوان موزه برتر کشور و تنها موزه برگزیده از شهر شیراز انتخاب شد.

رئیس موزه نارنجستان قوام دانشگاه شیراز گفت: انتخاب موزه های برتر در دوازده شاخص و چهار سطح خصوصی، دولتی کوچک، دولتی متوسط و دولتی بزرگ، انجام می شود.

علی اکبر عوض پور گفت: در سطح موزه های دولتی متوسط، موزه نارنجستان در شاخص ''بازدید از موزه'' با نظر هیئت داوران (متشکل از 40 پیشکسوت) به عنوان موزه برتر کشور معرفی شد و لوح تقدیر را از معاون سازمان میراث فرهنگی و رئیس ملی موزه های ایران دریافت کرد.

آمار بازدید گردشگران خارجی 4 برابر و گردشگران داخلی حدود 2 برابر نسبت به سال های گذشته افزایش یافته و این مهم با اجرای طرح های مختلف بازاریابی، ارائه خدمات ویژه به گردشگران، مرمت قسمت های مختلف موزه، راه اندازی نمایشگاه های جدید و همچنین راه اندازی غذاخوری سنتی در محل موزه نارنجستان انجام شده است.

خاندان قوام از خانواده های مقتدر دوران قاجاریه به شمار می رود که چندین قرن سردمدارحکومت فارس و نواحی اطراف بودند؛ این خانواده از اولاد حاج ابراهیم خان کلانترشیرازی بوده و بسیاری از اماکن دیدنی شیراز را آنان ساخته یا تعمیر کرده اند.

حسینیه قوام، باغ عفیف آباد، باغ دلگشا، باغ کلانتر، باغ بیگلربیگی، خانه زینت الملک و نارنجستان قوام از بناهای تاریخی و آثاری است که به همت این خاندان، در شیراز ایجاد شده و اکنون به عنوان بناها و آثاری فاخر برجای مانده اند.

ساخت نارنجستان قوام درسال 1257 هجری شمسی توسط محمدعلی خان (قوام المک دوم) آغاز شد و به مدت 10 سال به طول انجامید و سال 1267 توسط محمدرضا خان (قوام الملک سوم) به اتمام رسید.

نارنجستان قوام اولین بنایی است که درشیراز سقف آن با پوشش فلزی مثل شیروانی پوشش داده شده است.

این بنا در زمینی به مساحت 3500 متر مربع و با زیربنایی حدود 940 مترمربع ساخته شده است.

نارنجستان قوام به عنوان '' بیرونی'' و دارالحکومه و خانه زینت الملک به عنوان ''اندرونی'' و منزل شخصی کاخ قوام مورد استفاده قرار می گرفته است.

این مجموعه در ابتدا شامل کاخ، باغ، حمام، زنجیرخانه، اصطبل و مکتب خانه بوده که زنجیرخانه و اصطبل در جریان حوادث تاریخی و گذر زمان از بین رفته و بقیه سالم و پابرجاست.

انواع هنرهای سنتی ایران مانند نقاشی، گچبری، آجرکاری سنتی، مقرنس کاری، کاشی کاری، معرق کاری روی چوب، حجاری و آیینه کاری در نارنجستان قوام ، چشم هر بیننده ای را مسحور خود می کند.

نارنجستان قوام در سال 1345 هجری شمسی به دانشگاه شیراز واگذار شد.

مرمت این بنای ارزشمند تاریخی که از سال 46 آغاز شده است، هنوز در بخش هایی ادامه دارد؛ این مرمت ها زیرنظر دفتر فنی حفاظت آثار باستانی سابق و بیشتر در قسمت زیر زمین ، دیوارهای حیاط و کف تالارها انجام گرفته است که تا کنون نیز سالانه ادامه دارد.

پس از اتمام تعمیرات نارنجستان در اختیار موسسه آسیایی قرارگرفت. شعبه اصلی این موسسه به سرپرستی پروفسور آرتور آپهام پوپ در آمریکا قرار داشت که به دلیل ذوق وعلاقه او به فرهنگ و هنر ایران درسال 1342 هجری شمسی به شیراز منتقل شد.

با درگذشت پروفسوردر سال 1348 هجری شمسی اشیاء هنری اهدایی وی به نارنجستان قوام انتقال یافت و از آن زمان تا کنون در موزه نارنجستان قوام نگهداری می شود.

موزه نارنجستان قوام در خیابان لطفعلی خان زند، قرار دارد و همه ساله شاهد حضور گردشگران متعدد خارجی و داخلی است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1