28 مارس 2024 - 20:50

زاگرس خشک تر می شود

17 فوریه 2018 - 12:30 dsfr.ir/nu8v9

زاگرس خشک تر می شود
نعمت برجی
قلاقیران، عروس زاگرس

مدیرگروه پژوهشی تغییر اقلیم پژوهشکده اقلیم شناسی گفت: پیش بینی ها نشان می دهد زاگرس در دهه های آینده بیشترین افزایش دما و بیشترین کاهش بارندگی را تجربه خواهد کرد که این امر به تدریج صورت خواهد گرفت.

کاهش بارندگی در کشور در چند سال اخیر بسیار محسوس و قابل لمس بوده است به طوری که امسال بنا به اعلام مسوولان کاهش 50 تا 60 درصدی بارندگی را در کشور شاهد بودیم.

کارشناسان معتقدند تغییر اقلیم و به عبارتی گرمایش جهانی زمین توازن بارندگی ها را برهم زده در واقع موجب بروز ناهنجاری در میزان بارش در کره زمین شده است که منطقه ما از جمله ایران تحت تاثیر این تغییر قرار گرفته است.

چند سالی است این مساله مورد توجه جهانیان قرار گرفت و بر این اساس نشست پاریس با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه ای که علت اصلی گرم شدن زمین است در سال 2014 در پاریس شکل گرفت و کشورها متعدد شدند تا انتشار گازهای گلخانه ای خود را کاهش دهند تا مانع گرمتر شدن زمین شوند.براین اساس ایران نیز متعهد شد 4 تا 12 درصد انتشار گازهای گلخانه ای خود را کاهش دهد.

داود پرهیزگار رییس سازمان هواشناسی کشور در نشست دفتر مجمع ملی IPCC (هیات بین دولتی تغییر اقلیم) اعلام کرد؛ زنگ خطر تاثیرات تغییر اقلیم به صدا درآمده است و مقابله با آن نیازمند عزم ملی و جهانی است، بر اثر این پدیده بارش در کشور بسیار کاهش یافته است.

به گفته وی ایران در سال ٢٠١١ در زمینه انتشار گازهای گلخانه ای مقام ٩ جهان را داشت که در سال ٢٠١٥ به رتبه هشتم رسید. 

ایمان باباییان مدیر گروه پژوهشی تغییر اقلیم پژوهشکده اقلیم شناسی  گفت: پیش بینی ها نشان می دهد زاگرس منطقه ای است که در دهه های آینده هم بیشترین افزایش دما و هم بیشترین کاهش بارش را دارد که این امر به تدریج صورت خواهد گرفت.

جنگل های زاگرس ذخیره گاه زیستی ارزشمندی است اما بدترین وضعیت را در زمینه تاثیر پذیری تغییر اقلیم و گرمایش زمین دارد.

مدیر گروه پژوهشی تغییر اقلیم پژوهشکده اقلیم شناسی به تاثیر اجرای توافق های بین المللی در راستای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای اشاره کرد و گفت: هرچه توافقات بین المللی در مورد تغییر اقلیم کمتر شود وضعیت نیز بدتر می شود.

وی افزود: اکنون شاهد افزایش دمای زمین تا حدود یک درجه هستیم که تا این حد با مشکلات مواجه شده ایم حال اگر بنا به مدل های انجام شده دمای زمین تا سال 2100 پنج تا 6 درجه گرمتر شود؛ مشکلات ما چندین برابر خواهد شد.

باباییان با اشاره به کاهش 50 تا 60 درصد بارش در کشور گفت: بارش های اخیر به هیچ عنوان جبران کمبود بارش را از ابتدای سال زراعی تا کنون در کشور نمی کند و اوضاع همچنان وخیم است. 

وی به بارش های سیل آسا در چند سال اخیر اشاره کرد و گفت: این هم تغییر رفتاری ناشی از تغییر اقلیم است، اما اگر بارش در زمین خشک به صورت ملایم باشد بیشتر جذب سفره های سرزمینی می شود اما اگر رگباری و با شدت ببارد خارج از توان جذب خاک خواهد بود و به سیل تبدیل می شود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایرنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1