28 مارس 2024 - 09:59

تداوم نقض قانون و تخریب آثار فرهنگی در طرح های سدسازی

22 ژوئیه 2015 - 15:00 dsfr.ir/u8635

نقض قانون و تخریب آثار فرهنگی-تاریخی در برخی طرح های سدسازی از جمله سد سیلوه ادامه دارد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، با وجود تلاش و پیگیری های پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای انجام مطالعات فرهنگی-تاریخی در حوزه سد سیلوه پیرانشهر آذربایجان غربی و شناسایی محوطه تاریخی از عصر مفرغ و دوره های تاریخی در این منطقه کار ساخت این سد همچنان ادامه دارد.

نخستین بار ابراهیم خرازی کارشناس باستان شناسی اداره میراث فرهنگی آذربایجان غربی با ارسال گزارشی از اهمیت وجود آثار فرهنگی-تاریخی محدوده این سد و تپه های میند خبر داد. در بهار 94 در جریان انجام عملیات بررسی و شناسایی خط لوله انتقال آب در نزدیکی سد سیلوه نسرین قهرمانی کارشناس پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری متوجه تخریب بخش زیادی از محوطه های محدوده کانال تاسیسات شد. به منظور بررسی دقیق تر در محدوده مورد نظر به طول 17 کیلومتر که مسیر کانال انتقال بود 8 محوطه فرهنگی-تاریخی مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت و معلوم شد این محوطه ها، به عصر مفرغ (هزاره سوم ق.م) و دوره های تاریخی مانند اشکانی مربوط است.

کارشناسان میراث فرهنگی به منظور شناسایی بیشتر محوطه های پیرامون سد خواستار بازدید از محدوده دریاچه سد شدند که با ممانعت مسئولین سد مواجه و در نهایت عملیات ساخت سد بدون توجه به درخواست های پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ادامه یافت.

گفتنی است پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در سال 1388 مطالعات باستان شناختی در سد سیلوه را خواستار شده بود اما با وجود انجام مکاتبات فراوان و تشکیل جلسات حضوری برای تاکید بر اجرای برنامه مطالعات فرهنگی-تاریخی آثار حوضه سد با بی تفاوتی کارفرما (آب منطقه ای آذربایجان غربی) مواجه شد به طوری که هم اکنون ساخت این سد مراحل پایانی را پشت سر می گذارد.

پیش تر نیز سد "پیغام چای" به رغم درخواست های مکرر پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای انجام عملیات نجات بخشی آثار فرهنگی-تاریخی و بر خلاف قانون در دست ساخت قرار گرفت. این اقدام در حالی انجام گرفت که در بررسی های صورت گرفته 27 اثر فرهنگی-تاریخی در محدوده مورد اشاره شناسایی شد. در محدوده مورد بررسی آثاری از تپه های دوره تاریخی از جمله اشکانی و کورگان هایی "گورهایی" از هزاره اول قبل از میلاد مربوط به اقوام سکایی شناسایی شد که مشابه آنها پیش تر در شمال این منطقه و در محدوده سد خداآفرین شناسایی و مورد کاوش قرارگرفته بود. اما کارفرما بدون توجه به تذکرات مکرر پژوهشکده باستان شناسی و انجام عملیات نجات بخشی آثار ارزشمند مدفون در منطقه به ساخت و ساز خود همچنان ادامه می دهد.

ناگفته نماند که مسوولان طرح ساخت سد سیمره پیش از اجرای عملیات برای انجام عملیات نجات بخشی آثار باستانی همکاری کردند که این امر به شناسایی چندین اثر تاریخی و انتقال آن ها به مکانی دیگر و در نهایت تشکیل یک موزه از آثار کشف شده در محوطه این سد منجر شد.

1