23 آوریل 2024 - 14:09

چالش طرح گردشگری حلال در ایران

21 ژوئیه 2015 - 16:40 dsfr.ir/1l29i

تلاش برای راه اندازی گردشگری حلال در ایران افزایش یافته و قرار است به زودی کنفرانس گردشگری حلال به منظور بسترسازی در ایجاد برند و مسیر گردشگری حلال در ایران برگزار شود.

متولیان راه اندازی گردشگری حلال در ایران می گویند که با راه اندازی مسیر گردشگری حلال گردشگران بیشتری از کشورهای مسلمان به ایران جذب می شوند. در سوی دیگر برخی کارشناسان و استادان دانشگاه معتقدند به دلیل آنکه تمامی قوانین جمهوری اسلامی مبتنی بر شرع مقدس اسلام است نیازی به نام گردشگری غیرحلال در ایران وجود ندارد. طرح گردشگری حلال پیش تر در دوران حمید بقایی در سازمان میراث فرهنگی مطرح شد اما در همان دوره مسکوت ماند.

اکنون با طرح مجدد گردشگری حلال در ایران، برخی کارشناسان گردشگری می گویند که قوانین ایران با قوانین کشورهای گردشگرپذیر همچون ترکیه، تایلند، مالزی و ... کاملا متفاوت است و تمامی قوانین موجود در کشور براساس شرع مقدس اسلام تدوین و عملیاتی شده است. بر همین اساس، اجرای طرح گردشگری حلال در کشوری مانند ایران که همه چیز آن از بدو ورود گردشگر به کشور تا هتل و غذا و تمامی خدمات حلال است، ضرورتی ندارد.

نزدیک به 3 هفته پیش نیز در جلسه ای که در سازمان میراث فرهنگی با موضوع گردشگری حلال تشکیل شد نمایندگان جامعه المصطفی و حتی نماینده سازمان تبلیغات اسلامی ایجاد گردشگری حلال در ایران را غیرضروری اعلام کردند.

دکتر قادری عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و استاد رشته گردشگری در ارتباط با موضوع راه اندازی گردشگری حلال در ایران می گوید: این طرح کپی برداری از کشورهای دیگر همچون ترکیه و مالزی است. ترکیه گردشگری حلال راه انداخته یا اروپا به دنبال ایجاد برند گردشگری حلال است. تایلند حتی هتل حلال ایجاد کرده چون نظام سیاسی-اجتماعی حاکم بر اروپا، تایلند و ترکیه به طور کامل با ایران متفاوت است.

به گفته دکتر قادری، ترکیه دارای نظام حکومتی لاییک است و محدودیت رفتاری و مکانی برای گردشگران وجود ندارد. کلاپ ها یا سواحل و هتل های این کشور بر پایه نظام لاییک ایجاد شده است و با شرع مقدس اسلام انطباق ندارد. در مالزی هم همین وضعیت وجود دارد و 50 درصد جمعیت آن کشور غیرمسلمان هستند و ناچار به ایجاد گردشگری حلال برای جذب گردشگر است. بر این اساس باید خدمات حلال ایجاد کند و حتی نشان حلال بر غذاها، هتل ها و خدمات گردشگری حلال خود بچسباند.

تایلند، مقصد گردشگری است که می خواهد از بازار بزرگ گردشگری مسلمانان استفاده کند، بنابراین ناچار به ایجاد مسیر گردشگری حلال است. اندونزی و تایوان و چین نیز می خواهند سهمی از جمعیت 270 میلیونی گردشگران مسلمان خاورمیانه تا سال 2030 داشته باشند و چون نظام این کشورها منطبق با شرع مقدس اسلام نیست ناچار باید به گردشگران مسلمان این اطمینان را بدهند که خدمات شان اعم از تفریحی و هتل ها بر اساس شرع مقدس اسلام ارائه می شود.

به گفته دکتر قادری، در قانون اساسی ایران آمده است که این قانون بر اساس شرع مقدس اسلام و شیعه اثنی عشری تدوین شده است، بنابراین همه چیز بر مبنای فقه اسلامی و شرع مقدس اسلام است و موضوع حرام وجود ندارد که بخواهیم برای جذب گردشگران مسلمان خدمات حلال ارائه کنیم. آگاهی کافی نسبت به برخی پدیده های گردشگری وجود ندارد و کپی برداری هایی در داخل کشور انجام می شود که موضوع گردشگری حلال نیز از همین موارد است.

وی افزود: حتی به این موضوع اندیشیده نمی شود که اگر در ایران برند گردشگری حلال ایجاد شود آن وقت گردشگر خارجی از خودش می پرسد که ممکن است چیزی به نام گردشگری حرام هم در ایران وجود داشته که حالا می خواهند ایران را مقصد گردشگری حلال معرفی کنند. گردشگران جهان به این موضوع واقف هستند که اگر بخواهند به ایران سفر کنند تمامی خدمات در این کشور مطابق با شرع مقدس اسلام و حلال است.

گفتنی است طرح گردشگری حلال در ایران بر اساس یک پژوهش که پیش تر انجام شده بود در دستور کار قرار گرفته و قرار است ایران به عنوان مقصد گردشگری حلال به جهان معرفی شود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « همشهری آنلاین » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1