19 مارس 2024 - 10:36

كوهنوردان باید زیر چتر بیمه ها قرار گیرند

22 فوریه 2017 - 11:30 dsfr.ir/9x8h9

كوهنوردان باید زیر چتر بیمه ها قرار گیرند
میثم رودکی / دنیای سفر
کوهنوردان در حال صعود کوه دماوند

نمایندگان چند شرکت بیمه و تنی چند از صاحب نظران #کوهنوردی در نشستی به بررسی موضوع #بیمه #کوهنوردان پرداختند.

سازمان های بیمه گر تا چه اندازه می توانند تعهدات خود را در مواردی مانند کوهنوردی و طبیعت گردی گسترش دهند و بیمه های انجام شده تا چه میزان توانسته رضایت خاطر کوهنوردان و طبیعت گرادان و تورگردانان را حاصل کند؟ آیا بیمه ها قادر خواهند بود تمام رشته های این ورزش را پوشش دهند و از طرفی تا چه اندازه تورگردان ها و گروه های کوهنوردی به ضوابط و شرایط بیمه های موجود آشنایی دارند؟

نمایندگانی از بیمه آسیا، بیمه ایران و تنی چند از صاحب نظران ورزش کوهنوردی و نیز کارشناسان مرتبط به همت کانون گردشگری، علمی فرهنگی نقش جهان وابسته به معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان در نشستی به بررسی این موضوع پرداختند.

حمایت بیمه ها در کوهنوردی به حداکثر برسد

احمد مکاری، از مسئولان اسبق هیئت کوهنوردی استان اصفهان با بیان اینکه که هدف از برگزاری این نشست ارایه راهکاری برای تعامل هر چه بیشتر بیمه ها و کوهنوردان است، تصریح کرد: کوهنوردان باید از بیمه هایی استفاده کنند که بتواند در موقع بروز سانحه از تعهدات کافی برخوردار باشد.

وی گفت: از طرف دیگر در صورتی که تعهدات فعلی شرکت های بیمه جوابگوی نیاز این افراد نیست، ضمن آشنایی با قوانین بیمه نسبت به ارائه طرح و نظرات خود برای ایجاد بیمه نامه هایی که در تعامل با شرکت های بیمه ایجاد خواهد شد، چتر حمایتی بیمه ها را در موقع بروز حوادث کوهنوردی و طبیعت گردی به حداکثر ارتقا دهد که لازمه این کار، برگزاری دوره های آموزشی جهت تمام کارشناسان، تورگردانان و مسؤولین گروه های کوهنوردی است.

بیمه سرمایه گذاری است

علی شریفی نماینده بیمه آسیا معتقد است بیمه هزینه نیست، بلکه نوعی سرمایه گذاری به شمار می آید و فضاهای ذهنی در مورد بیمه باید در جامعه تغییر کند، اگر به بیمه مانند سرمایه گذاری نگاه شود دقت در این کار افزایش می یابد.

وی با تاکید بر اینکه از بسیاری اتفاقات می توان با آموزش و دانشی اندک جلوگیری کرد، گفت: بیشتر حادثه هایی که در کشور ما رخ می دهد به عدم آموزش های لازم و عدم آگاهی برمی گردد، که این عدم آگاهی ها عدم اعتماد را به دنبال خواهد داشت و بی اعتمادی باعث احساس بدی بین دو طرف می شود.

شریفی اظهار کرد: صدقه برای دور ماندن از بلایا و خطرات و در راستای بخشش است در صورتی که مدیریت بلایا و خطرات راهکار منطقی ای نیز دارد و آن بیمه است. پرداخت مبلغ ناچیزی برای بیمه افراد، چتر حمایتی سنگینی برسر خانواده هاست که نتایج مثبت آن به خودشان بر می گردد.

بیشتر حوادث مشابه اند

شریفی با اشاره به تاثیر مستقیم تعداد نفرات بر نرخ اعلامی از سوی شرکت بیمه، گفت: هر چه تعداد نفرات بیش تر باشد هزینه حق بیمه مناسب تر و پوشش کامل تری آن کامل تر خواهد بود. بیشتر حوادثی که رخ می دهند مشابه یکدیگر هستند زیرا بر روی حوادث رخ داده کار کارشناسی شده ای انجام نگرفته است. علت و ریشه بروز حادثه باید دقیقا مشخص شود تا بتوان در بحث حفاظت ایمنی و آموزش ها به کار برد و دوباره شاهد تکرار آن نباشیم.

وی گفت: رشته به و نوع فعالیت، نوع پکیج و نوع کار باید برای بیمه گر دقیق و شفاف مشخص شود تا بیمه گر بتواند بر اساس آن اطلاعات را آنالیز کند و در نهایت هزینه و شرایط مناسب را اعلام کند. شریفی همچنین در خصوص بیمه کوهنوردی اظهار کرد: بیمه کاملی که هرآنچه در ذهن شماست را پوشش دهد وجود ندارد ولی می توان با تعامل و همفکری پکیج نسبتا خوبی را ایجاد و با اطلاعات کامل تر، پوشش کامل تری دریافت کرد.

اهمیت نام بیمه یا مسئولیت بیمه گذار

هم چنین، نماینده بیمه ایران گفت: نام بیمه اهمیت ندارد، مهم مسئولیت بیمه گذار در قبال چیزی است که در متن بیمه نامه امضا شده و مورد پوشش قرار گرفته است.

امیرحسین جفاری با اشاره به اینکه علت حوادث تنها به تخصص و مهارت افراد برنمی گردد و به اتفاق های طبیعی نیز مربوط است، گفت: برای اجرای طرح بیمه، نیازمند آمارهایی از سوی کوهنوردان هستیم. سازمان های بیمه گر باید براساس اطلاعات کامل از کوهنوردی در چندساله گذشته، درصد اتفاقات را بررسی کند.

معاون اداره کل فنی مجتمع امور بیمه ای بیمه ایران استان اظهار کرد: بحث کوه گشت و پیاده روی با کوهنوردی و صخره نوردی فرق دارد و بیمه تنها شامل نوع مشخص شده این رشته است و شرایط و ضوابط بیمه باید دقیقا رعایت شود. ما نمی توانیم قانون را تغییر دهیم و تصمیم گیری بر اساس قوانین است، قانون آن چیزی است که مجبور به اطاعت و اجرای آن هستیم بنابراین باید سختگیرتر باشیم.

شرکت ها از بیمه کوه نوردان وحشت دارند

به گفته پیمان رضایی، نماینده هیئت کوهنوردی اصفهان، کوهنوردان موافق سخت گیری های قوانین در زمینه های ایمنی هستند چرا که نهایتا به ایمنی آن ها منجر می شود. در گروه های حرفه ای کوه نوردی میزان بروز حوادث با وجود فتح قله های سنگین بسیار اندک است با این حال می توان برای کوهنوردی با توجه به رشته، قله مورد نظر و مسیر صعود خدمات متفاوت بیمه ارایه کرد.

وی با اشاره به اینکه ماهیانه پنج میلیون نفر به قله کوه صفه صعود می کنند، اظهار کرد: پکیج های بیمه از سوی هیئت کوهنوردی استان قرار است ارایه شود که می تواند شامل افراد عادی هم می شود اما بیشتر شامل بیمه حوادث و بیمه مسئولیت است که برای جبران اشتباهات سرپرست برنامه تدوین شده است.

رضایی اظهار کرد: تدوین پکیج بیمه کوهنوردان تا دو سال دیگر به پایان می رسد و در آن اطلاعات تمام قله های شامل مشخصات قله، محل آن و درجه سختی مسیر صعود در اختیار شرکت های بیمه گر قرار می گیرد تا شرکت های بیمه بتوانند بر این اساس گزینه های متنوعی برای بیمه کوهنوردان ارایه کنند.

سختگیری در قوانین به نفع کوهنوردان است

رضایی فزود: کسانی که در برنامه های صعود به قله شرکت می کنند باید مدارکی مثل کپی کار آموزی دوره کوهنوردی را ارائه دهند تا در ارائه خدمات بیمه به آن ها مشکلی پیش نیاید. تجهیزات و لباس و کفش افراد در هر صعود مورد برسی قرار می گیرد و ریزترین نکات در این پکیج در نظر گرفته شده است زیرا سخت گیری در اجرای قوانین نهایتا به ایمنی کوهنوردان منجر می شود و به نفع آن هاست.

وی با بیان اینکه هدف از تهیه این پکیج شفاف سازی برای مسئولان بیمه است، گفت: ذهنیت بیمه ها باید تغییر کند. سازمان های بیمه گر باید بدانند که ریسک آسیب دیدن گردشگری که با یک تور سفر می کند بسیار بیشتر از کوهنوردی است که به یک قله 4000 متری صعود می کند. سازمان های بیمه گر از بیمه کردن کوهنوردها وحشت دارند و از اصطلاحاتی مانند ریسک زیاد و این کار خودکشی است، استفاده می کنند اما تمام تلاشمان این است که شرکت های بیمه دچار ضرر نشود.

کوهنوردی از طبیعت گردی تفکیک شود

رضایی ادامه داد: برنامه های کوهنوردی بسیار ایمن است. گروه کوهنوردی ما 3 سال از بیمه ایران خدمات گرفته و در این مدت یک حادثه هم نداشته ایم این درحالی است که در این مدت فقط قله های سنگین را فتح کرده ایم. اکنون دو سال است که گروه های مختلف از هیئت کوهنوردی جدا هستند و به صورت تخصصی کار می کنند. در نتیجه خدمات بیمه به صورت تخصصی به یگ گروه ارائه می شود که تمام مدارج کارآموزی و کوه پیمایی را طی کرده است و زیر نظر هیئت کوه نوردی است.

وی اظهار کرد: باید گروه های کوهنوردی را از گروه های طبیعت گردی تفکیک کنیم. در گروه های کوهنوردی افراد گروه به صورت مداوم در حال آموزش دیدن و تمرین کردن هستند. از نظر فنی و آمادگی جسمانی آمادگی کامل دارند و کلاس های آمادگی جسمانی را می گذرانند و مسئول فنی، پزشک و مربی مرتبط با آن ها در تمام طول مسیر همراه هستند.

لزوم ارایه تعریف صحیح از حوادث کوهنوردی

در ادامه رزاقی، از کارشناسان طبیعت گردی گفت: باید با تعریف صحیحی از موقعیت های که ممکن است منجر به بروز حوادث شود داشته باشیم تا بتوانیم از تعهدات شرکت های بیمه در موقع بروز سوانح استفاده کنیم و باید نسبت به شناسایی قل ها و مناطق معروف کوهنوردی و مسیرهای منتهی اطلاع کامل و جامعی را با ضریب سختی و خطر هر مسیر تهیه و طی توافقی با شرکت های بیمه برای هر مسیر نرخ بیمه مشخصی را اعلام کنیم؛ در این صورت تورگردان یا سرپرست گروه ها قادر خواهند بود با توجه به شرایط و عوارض موجود در هر مسیر و برنامه، نسبت به خرید بیمه نامه مورد نیاز خود اقدام کند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1