19 مارس 2024 - 15:20

چرا هتل های ایران گران است؟

22 فوریه 2017 - 11:00 dsfr.ir/sa011

چرا هتل های ایران گران است؟
wikihotels.ir
نمایی از اتاق یک هتل

نبود امکاناتی چون #هتل های ارزان قیمت از دلایلی است که نباید در کمی ورود #گردشگر به #ایران دست کم گرفته شود.

اهمیت گردشگری در رونق اقتصادی امری است که امروزه همگان بر آن اذعان دارند و بسیاری از کشورها با وجود نداشتن منابع نفتی و ذخایر معدنی تنها با استفاده از این صنعت توانستند اقتصاد خود را فعال و پویا نگه دارند. کشورهایی نظیر ترکیه، ارمنستان و مالزی از جمله این کشورها هستند که در مقایسه با ایران از منابع نفتی قابل توجه یا ذخایر معدنی به آن شکل که در ایران وجود دارد، برخوردار نیستند حتی از لحاظ جاذبه های گردشگری نیز در مقایسه با ایران نیستند اما توانستند در زمینه گردشگری موفق عمل کنند.

در این میان اگر چه تنش های سیاسی از جمله دلایل کمی ورود گردشگر به ایران است اما نمی توان کم و کاستی های صنعت گردشگری ایران را در رابطه با کمی امکانات رفاهی برای گردشگران در زمینه صدور خدمات گردشگری به نقاط مختلف دنیا دست کم گرفت.

نبود امکاناتی چون هتل های ارزان قیمت، رستوران های بین راهی با خدمات دهی استاندارد، دستشویی های بین راه و ... از دلایلی است که نباید در کمی ورود گردشگر به ایران دست کم گرفته شود. نبود این امکانات در صورتی است که سالانه متولیان گردشگری در بخش دولتی از ساخت و تاسیس و راه اندازی موارد ذکر شده در رسانه های عمومی خبر می دهند اما کمتر می توان در جای جای ایران پهناور این تاسیسات را رویت کرد.

به عقیده کارشناسان صنعت گردشگری، یکی از مهم ترین تاسیساتی که دولت باید در سال های آینده توجه ویژه ای به آن داشته باشد ساختن هتل های ارزان قیمت است. این دسته از هتل ها مستقیما برای گردشگرانی است که تنها قصدشان از سفر گردشگر و سیاحت و لذت بردن از مناطق مختلف جهان است و این دسته از افراد را اقشار متوسط جوامع مختلف تشکیل می دهند. اگر چه در سال های گذشته اخبار بسیاری در زمینه ساخت هتل های ارزان قیمت در روزنامه ها و خبرگزاری های مختلف کشور منتشر شد اما بدون آنکه خودمان را گول بزنیم واقعا از این گونه هتل ها در سراسر کشور خبری نیست. هیچ هتل یا متلی در کشور وجود ندارد که قیمتش کمتر از شبی 150 هزار تومان باشد. اگر احیانا هتلی هم با این قیمت در نقطه ای از کشورمان پیدا شد یقینا کمترین امکانات را برای مسافران مهیا کرده و یا اصلا امکاناتی ندارد و معلوم نیست زیر نظر کدام اتحادیه هتداری، نامشان به هتل تغییر هویت یافته است.

در حال حاضر در بیش تر کشورهای اروپایی هتل های بسیاری با قیمت 40 تا 70 یورو اتاق هایی با سرویس های عالی همراه با صبحانه در اختیار گردشگران می گذارند که این قیمت ها در مقایسه با قیمت هتل های کشورمان که اکثرا ستاره هایی که به آنها نسبت داده شده بیشتر از توان فعالیت های رفاهی آن هاست بسیار پایین است. این گونه هتل های ارزان قیمت که معمولا اتاق های کمی هم دارند در تمامی سطح شهر پراکنده اند و این مساله خود یکی از مهم ترین دلایل برای دارا بودن آمار بالایی از گردشگران ورودی به این کشورهاست.

متاسفانه با در نظر گرفتن قیمت هتل های ایران مسئولان و متولیان صنعت گردشگری کشور نباید از حرف های بسیاری از توریست های کشور بی تفاوت بگذرند. در حال حاضر هتل های سه ستاره کشورمان بین 150 تا 200 هزار تومان برای هر شب روی اتاق های خود قیمت گذاشته اند و هتل های پنج ستاره نیز قیمت هایی از 400 هزار تومان به بالا دارند و پرداخت این قیمت ها برای گردشگران خارجی که می توانند مثلا برای دیدن آثار تاریخی کشورهای مسلمان ترکیه را با هتل های خیلی ارزان تر انتخاب کنند کمی غیر قابل تصور است.

به عقیده کارشناسان صنعت گردشگری، هتل هایی مانند هتل لاله، هتل اسپیناس یا استقلال و نظیر آن ها هتل هایی هستند که برای خارجی هایی که برای تجارت یا فعالیت های اجتماعی یا سیاسی یا ورزشی یا مسابقات بین المللی وارد کشورمان می شوند مناسبند و گردشگری که از قشر متوسط جامعه است برای گردشگری، این هتل ها را انتخاب نمی کند. اما روز به روز در کشورمان بر میزان افرادی که خواهان ساخت هتل های پنج ستاره و در برخی موارد هتل های هفت ستاره هستند افزوده شده و کار را برای ورود گردشگر خارجی به ایران سخت تر می کنند.

طه عبدخدایی رئیس پیشین سازمان ایرانگردی و جهانگردی در این باره می گوید: ساخت هتل برای گردشگران داخلی و خارجی باید از روی اصول و مبانی هتلسازی روز دنیا انجام شود. یعنی اینکه هتلسازان باید برای ساخت هتل مواردی را در مورد به کار بستن حداقل تاسیسات گرمایشی و سرمایشی، فعالیت های روزانه خدمه و ... در نظر بگیرند. به طور مثال هتلی که از تاسیسات گرمایشی و سرمایشی کلی استفاده می کند چه مسافر در اتاق هایش باشد و چه نباشد باید برای گرم و سرد شدن اتاق ها هزینه کند. یعنی اینکه شوفاژ خانه تمام اتاق ها را گرم می کند و سرماسازهای بزرگ برای راه اندازی نیاز به تامین انرژی بسیار زیادی دارند در حالی که اگر مانند هتل های ارزان قیمت کشورهای اروپایی هتل بسازند برای هر اتاق به طور جداگانه وسایل گرمایشی و سرمایشی به کار گرفته و هر وقت مسافر داشته باشند از آن ها استفاده می کنند که در این صورت هزینه هتلها هم به حد بسیار قابل توجهی کمتر شده و می توانند هتل ارزان قیمت در اختیار گردشگران بگذارند.

همچنین بسیاری از هتلداران علت قیمت های بالای اتاق های هتل خود را اجبار در پرداخت اقساط وام های خود با سودهای بسیار بالا عنوان می کنند.

با این وجود با تمام مشکلاتی که پیش روی این دسته از فعالان صنعت گردشگری است، تذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که همیشه سود کم، فروش بالا را به ارمغان می آورد، اگر هتلداران کمی از قیمت هتل های خود بکاهند در تمامی فصول سال مسافران به هتل هایشان هجوم آورده و هیچ گاه اتاق خالی نخواهند داشت تا انتقام کمبود درآمد خود را از همان تعداد کم گردشگر مراجعه کننده به هتل شان بگیرند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « تیتر خبر » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1