28 مارس 2024 - 15:34

چرا آژانس ها روی مقاصد داخلی سرمایه گذاری نمی کنند؟

20 فوریه 2017 - 09:00 dsfr.ir/9f1p8

چرا آژانس ها روی مقاصد داخلی سرمایه گذاری نمی کنند؟
البرز تور
تور گردشگری و کویرپیمایی در کویر مرنجاب

متاسفانه به دلیل نبودن یا محدود بودن امکانات و زیرساخت های مقاصد #گردشگری داخلی این مکان ها مورد استقبال #آژانس ها و #مسافران قرار نمی گیرد.

داشتن دیدگاهی لوکس و بی نقص به مقوله سفر نگاهی است که هرچه زودتر باید به کناری گذاشته شود. قطعا این دیدگاه به مثابه آفتی می تواند گردشگری ایران را به ورطه نابودی بکشاند. سختی های سفر را، هرچه که باشد باید به جان خرید. همین هاست که یک سفر را خاطره انگیز می کند. ترجیح هتل و فضای ماشینی شهر به جای بودن در دل طبیعت و تجربه اقامت در یک خانه روستایی تمام لذت یک سفر را می زداید. به بیانی بهتر ساده سفر کردن و ساده بودن رمز لذت بردن از سفر و طبیعت است.

رقیه حاتمی پور، مدیر یک آژانس مسافرتی در رابطه با خدمات آژانس های مسافرتی می گوید: آژانس های مسافرتی در تمام دنیا محل رجوع مسافر هستند؛ حال چه مسافر ورودی از خارج کشور و چه مسافرانی که می خواهند از کشور خارج شوند. در واقع آژانس های مسافرتی مرجعی هستند که می توانند با برنامه ریزی مناسب در توصیف مقصد بسیار موثر و کارساز باشند.

به طور مثال آژانسی که با یک مطالعه صحیح و برنامه ریزی مدون و پی در پی (مسئله تداوم تورها بسیار حائز اهمیت است) به فعالیت در تورهای داخلی اشتغال دارد و مقاصد ناشناخته یا کمتر شناخته شده اما زیبا را به عنوان مقاصد گردشگری خود تعیین می کند در معرفی آن مقصد به عنوان مقصد گردشگری می تواند تاثیرگذار باشد.

در کل آژانس های مسافرتی پایگاه های بسیار خوبی برای تعریف مقاصد گردشگری چه در خارج کشور و چه داخل کشور هستند. نمونه بسیار بارز این موضوع نیز جایگزین کردن مقاصد گردشگری دیگر در پی ناامنی های اخیر ترکیه بود که آژانس ها بلافاصله با برنامه ریزی و تبلیغ برای مکان های دیگر، مقاصد جدیدی را برای مسافران تعریف کردند.

وی با بیان اینکه متاسفانه به دلیل نبودن یا محدود بودن امکانات و زیرساخت های مقاصد داخل این مکان ها مورد استقبال آژانس ها و مسافران قرار نمی گیرد، اضافه می کند: زمانی که مسافران به مقاصدی با امکانات محدود مراجعه می کنند طبعا ناراضی خواهند بود، همین عدم رضایت مسافران دلیلی می شود تا آژانس ها روی مقاصد گردشگری داخلی کارهای عمیق و ریشه ای انجام ندهند.

وی با پذیرش این موضوع که آژانس ها بیشتر در حوزه خروجی ها فعالیت می کنند، می افزاید: آژانس های مسافرتی به دلیل تقاضای بازار بیشتر تمرکز خود را روی مقاصد خارجی معطوف می کنند. این تقاضای بازار نیز دلایل خاص خود را دارد که وجود امکانات بی حد و اندازه در مقاصد خارجی یکی از این موارد محسوب می شود در حالی که مقاصد داخلی از این امکانات و زیرساخت های اولیه محروم هستند.

به عبارتی دیگر، در برنامه تورهای داخلی خدماتی که رضایت مسافر را جلب کند وجود ندارد و مسافران رضایت کافی از سرویس، هتل ها، رستوران ها و برنامه های تفریحی مقاصد داخلی ندارند. در ضمن از آ نجایی که آژانس ها یک بنگاه اقتصادی محسوب شده و به منافع خود فکر می کنند با هجوم مسافران برای گردشگری خارجی سعی می کنند سیاست کاری خود را به سمت تورهای خارجی سوق دهند.

این مدیر آژانس در پاسخ به این سوال که آژانس ها چه کارهایی برای رونق گردشگری داخلی می توانند انجام دهند، می گوید: در حال حاضر تورهای داخلی در حال اجراست اما آنچه مدنظر تورهای انبوه است این است که آژانس ها می توانند با تبلیغ مقصد البته مقصدی که دارای امکانات و زیرساخت هاست سرمایه گذاری و به رونق گردشگری داخلی کمک کنند.

اما اگر این تبلیغات روی مقاصدی که امکانات ندارد صورت گیرد خود به یک ضدتبلیغ تبدیل می شود، در این صورت هم آژانس متضرر می شود و هم مسافر ناراضی خواهد بود. پس توجه به این مطلب ضروری است که در کنار تبلیغات آژانس های مسافرتی باید سازمان هایی چون سازمان میراث فرهنگی، انجمن ها و اتحادیه ها در توسعه امکانات و زیرساخت های مختلف مقاصد داخلی تلاش کنند تا بتوان به یک توسعه پایدار و بادوام در مقاصد گردشگری داخلی رسید. مطمئن باشید زمانی که مقصدی حتی در دورترین نقطه ایران دارای امکانات شد علاقه مندان در صورت تبلیغ آژانس به آن مکان مسافرت خواهند کرد.

حاتمی پور اضافه می کند: برای عید مقاصدی مثل مقاصد جنوبی کشور مورد علاقه مسافران داخلی است زیرا ترجیح مسافران برای مسافرت به مقصدی به نام شمال کشور به صورت انفرادی و با اتومبیل شخصی است. به همین جهت در عید نوروز مقاصدی مثل چابهار، بندرعباس، بوشهر، قشم و البته شیراز و اصفهان جزو مقاصد گردشگری داخلی محسوب می شوند.

وی با اشاره به وجود 4 هزار و 100 آژانس مسافرتی در سطح کشور، سهم تهران را 1850 آژانس دانسته و عنوان می کند: در مورد گردش مالی آژانس های مسافرتی نمی توانم رقمی را ارائه دهم اما می توان چنین گفت گردش مالی آژانس ها به ویژه آژانس هایی که به فروش بلیت نیز مشغول هستند به دلیل بالا بودن ارقام بلیت ها رقم خوبی را نشان می دهد اما رکود اقتصادی و عدم استقبال از گردشگری به دلیل قرار گیری در اولویت های پایین تر سبد خانوار باعث شده بهره وری و سود آژانس ها در چند دوره گذشته اصلا خوب نباشد اما گردش مالی آژانس ها به دلیل ارقام بالای بلیت ها یک نوع حباب را به نمایش می گذارد.

حاتمی پور با بیان اینکه آژانس های مسافرتی کمتر از افراد متخصص و برنامه ریز سفر بهره می گیرند، ادامه می دهد: آژانس ها بیشتر فروشنده محصول سفر هستند تا برنامه ریز آن. معدود آژانس هایی از افراد متخصص و پروداکت منیجر که در دنیا مرسوم است، استفاده می کنند. این افراد با مطالعه فراوان مقاصد جدید را معرفی کرده و محصول را تولید می کنند و در اختیار سایر بخش های آژانس قرار می دهند. چنین افرادی در چارت آژانس های ایرانی وجود ندارند به همین جهت افراد متخصص و تحصیلکرده این رشته باید در آژانس های مسافرتی به منظور توسعه گردشگری به کار گرفته شوند.

1