18 مارس 2024 - 16:54

گردشگری و صنایع دستی استان کرمان

19 فوریه 2017 - 12:00 dsfr.ir/9m7a6

گردشگری و صنایع دستی استان کرمان
صدای زرند
صنایع دستی شهرستان زرند استان کرمان

گنجینه های فرهنگی، تاریخی و معماری ارزشمندی در گذر زمان در استان #کرمان پدید آمده كه نمایانگر روند تاریخی و حیات اقتصادی و اجتماعی آن است.

استان کرمان با وجود بیش از 40 نوع ماده معدنی به عنوان بهشت زمین شناسی ایران لقب گرفته است. وجود زون های زمین شناسی سنندج - سیرجان، ارومیه - دختر، ایران مرکزی و افیولیت، پتانسیل های بی شماری را برای این استان به ارمغان آورده است که از نظر ذخایر زیرزمینی یکی از غنی ترین مناطق ایران به حساب می آید. معادن آهن، مس، زغال سنگ و کرومیت در استان کرمان از غنی ترین معادن کشور محسوب می شوند.

این استان علاوه بر پتانسیل های معدنی در حوزه صادرات محصولات کشاورزی و صنایع دستی مثل پسته و قالی جزو برترین های کشور است. آمار صادرات استان کرمان در 9 ماهه اول سال جاری حدود 977 میلیون دلار از گمرکات این استان بوده است که به لحاظ وزنی به گفته سرپرست صنعت و معدن استان حدود 15 درصد و از نظر ریالی 9 درصد رشد داشته است.

عمده صادرات استان کرمان شامل پسته و مغز پسته، نانو کامپوند مستربج، مصنوعات مسی، کاشی و سرامیک و لوازم صنعتی و برقی بوده که به کشورهای چین، عراق، ترکیه، هند و گرجستان صادر شده است.

گنجینه های فرهنگی، تاریخی و معماری ارزشمندی در گذر زمان در استان کرمان پدید آمده كه نمایانگر روند تاریخی و حیات اقتصادی و اجتماعی این منطقه است. استان کرمان از اقتصادی پویا برخوردار بوده و در زمینه کشاورزی و انواع صنایع رونق بسزایی دارد.

تنها شهر خشتی جهان (ارگ بم) متعلق به هزاره های پیش از میلاد به این خطه تعلق دارد و بازار بسیار زیبای شهر کرمان به همراه ده ها اثر باستانی، طبیعی و معماری در این دیار همواره گردشگران را مجذوب خود کرده و جلوه های جهانگردی این منطقه را به نمایش می گذارد. استان كرمان با توجه به ویژگی های طبیعی خود از دشت های مرتفع و فضاهای كویری گسترده ای برخوردار است كه برخی از آن ها همچون دشت ها و مناطق ییلاقی مورد استفاده وسیع صنعت گردشگری است و برخی دیگر همچون فضاهای كویری مورد استفاده تورهای کویری گردشگری ایران قرار می گیرند.

این استان در کنار کویر بی انتهای خود و زیبایی های آن از مناطق خاص ییلاقی و چشم اندازهای زیبای زمین شناسی نیز برخوردار است. تپه یا رشته کوه های ماسه ای (تلماسه) كه بر اثر وزش باد و جابه جا شدن ماسه ها پدید آمده و شكل و اندازه آن ها بر اثر وزش باد مدام در حال تغییر است از جذاب ترین اشکال ژئومورفولوژی استان کرمان به شمار می روند.

فعالیت ساکنان استان کرمان در بخش صنایع به دو صورت صنایع دستی و ماشینی انجام می گیرد که بخش صنایع دستی خود به دو نوع صنایع دستی و صنایع کارگاهی تقسیم می شود. از صنایع دستی مهم این استان می توان شال، پته و ترمه را نام برد که البته به غیر از پته دوزی، بقیه از رونق سابق برخوردار نیستند.

صنایع دستی کارگاهی نیز شامل قالی بافی، جاجیم بافی، گلیم بافی و خورجین بافی است که هنوز هم رواج دارد. اما بخش ماشینی استان که این بخش نیز به سه دسته کارگاهی کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم می شوند شامل سیمان، خانه سازی، نوشابه سازی، قند، زغال سنگ و مس هستند که از بین صنایع ماشینی یاد شده صنعت مس دارای شهرت جهانی است.

سوغاتی های این استان در بخش شیرینی شامل کلمپه، کماج سهن، حلوا، قاووت، مسقطی سیرجان و در بخش کشاورزی شامل زیره، پسته، گردو، خرما و مرکبات است. در بخش صنایع دستی نیز ترمه، پته، شال، فرش، گلیم، کارهای قلم زنی و ظروف مسی مهم ترین سوغاتی های این استان محسوب می شوند.

گفتنی است صرف نظر از سوغاتی های ذکر شده در بخش شیرینی، کشاورزی و صنایع دستی، باید از گیاهان دارویی مثل حنا، سدر، کتیرا و نیز عطر و عرقیاتی مانند گلاب نیز نام برد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه فرصت امروز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1