20 آوریل 2024 - 08:51

گردشگری در نگاه معنوی اساتید ایرانی و خارجی

15 فوریه 2017 - 11:00 dsfr.ir/yw9ef

گردشگری در نگاه معنوی اساتید ایرانی و خارجی
ایسنا
دومین کنفرانس گردشگری و معنویت

گردشگری و معنویت با بررسی الگوها و مقاصد مذهبی جهان و رفتار گردشگران از سوی اساتیدی از هنگ کنگ، مالزی، یونان و ایران تحلیل شد.

به گزارش ایسنا، پروفسور «برایان کینگ» از دانشگاه پلی تکنیک هنگ کنگ در سخنرانی خود که به صورت ویدئویی پخش شد، با ابراز خرسندی از برگزاری دومین کنفرانس بین المللی گردشگری و معنویت، مسائلی را در خصوص انطباق نیازهای معنوی و مذهبی مسافران در اروپا و آسیا مطرح کرد.

او در بخشی از سخنرانی خود، دیدگاه های علمی به ارتباط گردشگری و سفر زیارتی و تأثیر افزایش پویایی مقاصد گردشگری بر بازارهای منبع و زمینه های مذهبی و معنوی اشاره کرد و با بررسی نتایج مطالعه در یک مسیر زیارتی در اسپانیا، اظهار کرد: هر ساله مسافران زیادی از اقصی نقاط جهان از جمله آسیا، مسیر زیارتی کامینو د سانتیگو (Camino da Santiago) در شمال اسپانیا را طی می کنند. شرکت کنندگان در این مراسم، طیف کاملی از گرایشات معنوی و مذهبی از جمله اعتقادات پرشور مذهبی تا اگنوستیسیم را به نمایش می گذارند.

بررسی پدیده رو به رشد گردشگری بین المللی کشورهای مسلمان از منطقه آسیا- اقیانوسیه (با محوریت چین، کره جنوبی و ژاپن) بخش انتهایی سخنرانی پروفسور کینگ بود که به لزوم توجه کشورهای مقصد به افزایش خدمات ارائه شده به گردشگران مسلمان برای پاسخگویی به نیازهای معنوی و مذهبی آنها اشاره داشت.

خطوط هوایی و فرودگاه ها فراموش نشود

«آندریاس پاپاتئودورو» از دانشگاه آژین یونان در سخنانی گفت: جوامع معاصر در جستجوی معنویت به عنوان راه حلی برای غلبه بر اضطراب و تنگناهای زندگی معاصر هستند و گردشگری مذهبی و سفرهای زیارتی نقش مهمی در این بین ایفا می کنند.

وی افزود: بسیاری از مناطق مذهبی و مقدس در مناطق با دسترسی ضعیف قرار دارند که بسیاری از بازدیدکنندگان به ویژه گردشگران خارجی را از سفر به این مناطق بازمی دارد. توسعه حمل و نقل هوایی تا حدودی به کاهش این مشکلات و افزایش ارتباط و تبادل فرهنگی کمک کرده است.

این استاد دانشگاه یونان ادامه داد: آزادسازی بازارهای حمل و نقل هایی در سطح جهان (از جمله خاورمیانه) به این معناست که خطوط هوایی از آزادی عمل بیشتری برای انتخاب مسیرهای پروازی برخوردار هستند. این مسأله فرصت مناسبی را برای رشد و گسترش خدمات آنها فراهم می کند.

او با اشاره به ظرفیت های بالقوه فرودگاه های ایران از جمله فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)، نقش فرودگاه ها و خطوط هوایی در ایجاد شغل و تولید ناخالص داخلی (GDP) را مورد تاکید قرار داد.

صلح، پیام گردشگری

محمد بهرامی زاده، معاون پژوهشی بنیاد ایرانشناسی ایران نیز درباره همگرایی فرهنگی برای صلح و دوستی از طریق گردشگری توضیحاتی ارائه کرد و گفت: مهمترین دستاورد گردشگری برای امروز صلح و دوستی است که از طریق همگرایی فرهنگی پدید می آید و از جمله لوازم آن می توان به پیدایش آرمان های مختلف بین مردم کره خاکی (رفتارهای مشترک) اشاره کرد.

او تاکید کرد: گردشگری معنوی تنها منوط به گردشگری زیارت نیست، بلکه می توان گردشگری معنوی را به دوگونه مذهبی یعنی زیارت و سفر به منظور مناسک مذهبی و غیرمذهبی یعنی مکاشفه، جستجو در معنا، صلح و دوستی تقسیم کرد. در نهایت نیز گردشگری، معنویت و صلح در کنار هم قرار می گیرند.

معضل مراکز خرید اطراف کعبه

دکتر بدرالدین محمد از دانشگاه "سینس" مالزی نیز با بررسی نمونه های زیادی از گردشگری مذهبی در آسیا از جمله در لائوس، بالی اندونزی، هند و حتی ژاپن، اظهار کرد: سازمان UNWTO هر سال برنامه های متعددی در حوزه گردشگری برگزار می کند و حتی در بحث حج نیز فعالیت های زیادی انجام داده است. هر ساله شمار زیادی از مسلمانان برای زیارت خانه خدا به عربستان سفر می کنند، اما ساخت مراکز خرید متعدد در اطراف خانه خدا اکنون به یک معضل بزرگ تبدیل شده است. جمعیت زیادی به جای آنکه مشغول زیارت باشند، در این مجتمع ها حضور دارند.

وی ادامه داد: برگزاری فستیوال های مذهبی کارکردهای مختلفی دارد؛ به عنوان مثال ژاپن از طریق برگزاری همین فستیوال های مذهبی کشور خود را از افول اقتصادی نجات داد. باید به این نکته توجه شود که گردشگری مذهبی می تواند برای کشورها از جمله ایران بسیار سودآور باشد.

رسانه و گردشگری بیشترین بهره را از انقلاب ارتباطات برده اند

ایرج افشار سیستانی، پژوهشگر و استاد ایرانشناسی نیز با اشاره به نقش رسانه در گردشگری گفت: در این دوره رسانه های جهان با نشان دادن تصویر سیاه از ایران بزرگترین ضربه را به مردم وارد کردند. در واقع حریفان ایران در این چند سال بسیار موفق عمل کرده اند، بنابراین برای دگرگونی نگاه جهان لازم است رسانه های ایرانی کمک کنند.

وی ادامه داد: فرآیند دگرگونی رسانه ها آنقدر پرشتاب است که اگر رسانه های داخلی خود را هماهنگ نکنند دچار توقف در گردشگری خواهیم شد. همچنین می توان گفت، هیچ وسیله ای به اندازه ارتباطات و وسایل ارتباط جمعی در شکوفایی گردشگری کارا تر و انعطاف پذیر تر یافت نمی شود. رسانه و گردشگری بیشترین بهره را از انقلاب ارتباطات برده اند.

دومین کنفرانس بین الملی گردشگری که از روز سه شنبه (26 بهمن) آغاز شده، تا امروز چهارشنبه در دانشگاه علم و فرهنگ ادامه دارد.

1