18 آوریل 2024 - 18:09

اجرای کریدور گردشگری شوش، شوشتر و چغازنبیل با مشارکت یونسکو

14 فوریه 2017 - 19:00 dsfr.ir/8w7qe

اجرای کریدور گردشگری شوش، شوشتر و چغازنبیل با مشارکت یونسکو
علی روسی
گردشگران خارجی در موزه و شهر شوش

رئیس دفتر منطقه ای #یونسکو از اجرای طرح پایلوت کریدور #گردشگری #شوش، #شوشتر و #چغازنبیل خبر داد.

به گزارش ایسنا، «استر لاروش» در نشست هم اندیشی گردشگری پایدار برای توسعه که با حضور رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد، اظهار کرد: گردشگری یکی از صنایع به سرعت در حال رشد در جهان است که منبع اصلی درآمد در بسیاری از کشورها به شمار می آید. با این حال همانند دیگر اشکال توسعه می تواند باعث بروز سهمی از مشکلات همانند جابجایی اجتماعی، از دست دادن میراث فرهنگی، وابستگی اقتصادی و فرسایش محیط زیست شود. بنابراین فعالیت های مرتبط با گردشگری با هر انگیزه ای باید پایدار باشد.

وی سپس با ارائه تعریفی از گردشگری پایدار مبنی بر اینکه حالتی از گردشگری که به افراد محلی و مسافر، میراث فرهنگی و محیط زیست ارج می نهد، افزود: گردشگری پایدار به دنبال فراهم کردن تعطیلاتی هیجان انگیز و آموزشی است که برای افراد کشور میزبان مفید خواهد بود.

«لاروش» سپس از اقدامات دولت جمهوری اسلامی ایران که گردشگری پایدار را یکی از اولویت های چشم انداز 20 ساله خود قرار داده، تقدیر و اعلام حمایت کرد و در ادامه گفت: پایگاه های میراث جهانی در سراسر جهان به مقاصد مهم گردشگری تبدیل شده اند، در صورتی که به طور صحیح مدیریت شوند می توانند تأثیر بالقوه شگرفی بر توسعه اقتصاد محلی و پایداری طولانی مدت داشته باشند.

وی اضافه کرد: ما در یونسکو بر این باوریم که ذینفعان میراث جهانی و گردشگری مسئولیت مشترکی برای حفاظت میراث فرهنگی و طبیعی مشترک ما در راستای توسعه پایدار از طریق مدیریت صحیح گردشگری دارند.

رئیس دفتر منطقه یونسکو در ایران همچنین با اشاره به فعالیت و همکاری های مشترک یونسکو و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در چند سال اخیر اظهار کرد: به دنبال برگزاری کارگاه های آموزشی در راستای سال بین المللی گردشگری پایدار برای توسعه به زودی با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران و سازمان جهانی جهانگردی برنامه آموزشی ویژه ای برای راهنمایان گردشگری پایگاه های میراث جهانی و جاده ابریشم اجرا می شود.

وی اضافه کرد: یونسکو از سازمان میراث فرهنگی در طرح پایلوت کریدور گردشگری شوش، شوشتر و چغازنبیل برای تبدیل این مکان ها به عنوان مقاصد یکپارچه گردشگری فرهنگی حمایت می کند.

وی سپس به اطلاعات اندک گردشگران از ایران اشاره کرد و افزود: بسیاری از گردشگران بین المللی اطلاعات زیادی از ایران ندارند و همچنین تصویر واضحی از تصورات شان از ایران در سر ندارند، بنابراین برندسازی، بازاریابی و ارتباطات بسیار حائز اهمیت است.

«لاروش» همچنین به همکاری با پایگاه های میراث جهانی برای استخراج دانش میراث زیر آبی اشاره کرد و ادامه داد: ما بر میراث فرهنگی با اهمیت زیر آب به ویژه در منطقه خلیج فارس و دریای خزر تأکید می کنیم. میراث فرهنگی زیر آب دربردارنده بقایای وجود بشر است که زیر آب باقی مانده و دارای هویت تاریخی و فرهنگی است. خلیج فارس در بخش های بزرگی با منظری پنهان شده روبرو است و این احتمال می رود که به عنوان راه باستانی مرتبط با هند و چین و البته اروپا هزاران کشتی غرق شده را در خود جا داده باشد. این فرصت ارزشمندی برای پژوهش، توسعه پایدار و گردشگری با محوریت موزه های زیر آب است.

وی یادآور شد: سال گذشته نخستین کارگاه آموزشی در ارتباط با میراث فرهنگی زیر آب در بندر کنگ برگزار شد و در چند ماه آینده کارگاه آموزشی دیگری برای پیگیری باستان شناسان زیر آب برپا خواهد شد.

«لاروش» سپس به برنامه های آموزشی که برای مدیران موزه ها در ایران داشته اند اشاره کرد و یادآور شد: موزه ها از توسعه اقتصادی بویژه از طریق فرهنگ، صنایع خلاق و گردشگری حمایت می کنند. این مورد در ایران بسیار ملموس است، چرا که بیشتر گردشگران فرهنگی حداقل از یک موزه بازدید می کنند. بنابراین باید به موزه ها توجه بیشتری نشان داد.

رئیس دفتر منطقه ای یونسکو در ادامه سخنانش به افزایش چشمگیر گردشگران بین المللی در چند سال اخیر در ایران اشاره کرد و گفت: داشتن سیاست ها و چارچوب هایی برای شناسایی گردشگری پایدار به عنوان وسیله مهم برای مدیریت میراث فرهنگی و طبیعی برای دولت ها در سطح ملی، منطقه ای و محلی بسیار حائز اهمیت است. تمام ذینفعان و نه فقط دولت باید از توسعه پایدار آگاهی داشته و به آن متعهد شوند و قادر به مدیریت گردشگری به شکل پایدار باشند.

او تأکید کرد: جوامع محلی باید نسبت به پایگاه های میراث جهانی و محیط اطراف آن احساس مسئولیت و توانمندسازی داشته باشند تا منتهی به حفاظت و مدیریت پایدار گردشگری شود.

لاروش با استناد به سخنانی که مطرح کرده گفت: بر این باورم نهایی کردن فرایند پیش نویس برنامه ملی گردشگری ایران بسیار اهمیت دارد. امیدوارم سند نهایی، فشرده و عملی بوده که امکان اجرایی شدن در تمام سطوح را داشته باشد. سازمان یونسکو نیز حمایت کامل و مستمر از این فرایند را خواهد داشت.

رئیس دفتر منطقه یونسکو در ایران همچنین فرهنگ را منبعی مهم برای ثروت دانست اما در عین حال اظهار کرد: نباید برچسب قیمت بر فرهنگ زده شود. میراث تنها منجر به درآمد و اشتغال زایی برای جوامع محلی نخواهد شد بلکه اساسا منبع هویت و نیرویی برای همبستگی جوامع در زمان تغییر جهانی است.

وی اضافه کرد: فرهنگ عامل کلیدی برای پایداری محیط زیست است چرا که حمایت از روش های سنتی حمایت از محیط زیست و مدیریت منابع می تواند به افزایش پایداری اکوسیستم های آسیب پذیر و همچنین حفاظت از تنوع زیستی منجر شود.

لاروش بیان کرد: گفت و گوی میان فرهنگ ها پایه ای برای صلح و درک متقابل میان ملت های مختلف است. چیزی که امروز بیشتر از هر زمان دیگری به آن نیازمندیم. به همین دلیل یونسکو متعهد به پاسداری و حفاظت از میراث فرهنگی است.

رئیس دفتر منطقه یونسکو یادآور شد: باید از فرصتی که برای توسعه گردشگری پایدار بوجود آمده برای ایجاد گردشگری مسئولانه و متعهدتر استفاده کنیم تا زمینه شکوفایی اقتصادی، مسئولیت اجتماعی،حفاظت فرهنگی و محیط زیستی، صلح و درک متقابل را به سرمایه تبدیل کنیم.

وی گفت: اگر در جهان امروز با تعداد یک میلیارد گردشگر هر مسافری متصدی میراث جهانی و سفیر گفت وگو میان فرهنگ ها باشد ما می توانیم فرصت های جدیدی برای جوامع محلی، ترویج بردباری، احترام، دوستی میان افراد و ملت ها ایجاد کنیم.

1