28 مارس 2024 - 15:21

شناسایی آثار کم نظیر هخامنشی در پاسارگاد

28 دسامبر 2016 - 11:00 dsfr.ir/pd02g

شناسایی آثار کم نظیر هخامنشی در پاسارگاد
رضا قادری
کاوش باستان شناسی در منطقه تپه پوستچی شیراز

بررسی های باستان شناسی در #پاسارگاد به شناسایی آثاری از دوره پیش از #تاریخ، #تاریخی، فراهخامنشی، #ساسانی و #اسلامی منجر شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، فرهاد زارعی کردشولی، سرپرست هیات بررسی باستان شناسی شهرستان پاسارگاد با اعلام این خبر، بررسی های باستان شناسی را یکی از نخستین روش ها برای کشف زیرساخت های حکومتی در دوره هخامنشی و سایر دوره های باستانی دانست و گفت: بر همین اساس، پروژه بررسی باستان شناسی شهرستان پاسارگاد با دشت هایی مستعدی در نزدیکی دشت پاسارگاد، کلید خورد.

این باستان شناس افزود: از ابتدای این بررسی پیمایشی تاکنون آثار متعددی از دوه پیش از تاریخ شامل غارها و پناهگاه های صخره ای از دوره پارینه سنگی جدید و فرا پارینه سنگی،تپه ها و محوطه های پیش از تاریخ (با فرهنگ های پیش از تاریخی باکون B و A و لپوی) شناسایی شد.

به گفته زارعی از دوره تاریخی (هخامنشی) نیز آثار کم نظیری مانند محوطه ی میان جاده ای با وسعت بیش از 35 هکتار با پلان هندسی بسیار منظم، کانال های موسوم به «جوی دختر» به طول بیش از 50 کیلومتر، سد هخامنشی «سر پنیران» و معدن سنگ «ابوالوردی» شناسایی شد.

او با اشاره به کشف آثار دیگری از این محوطه به دنبال انجام بررسی ها مانند انواع قبور خرسنگی،توده سنگی (خرفخانه)، حفره سنگی، استودان، کارگاه های استحصال مواد غذایی (شیره انگور)، کارگاه ذوب فلز ادامه داد: در این محوطه، مکان های استقراری مهمی از دوره فراهخامنشی تا ساسانی نیز وجود دارد.

به گفته این باستان شناس ، از دوره اسلامی نیز قبرستان هایی با سنگ قبرهای نفیس، تعدادی قلعه، قنوات،آسیاب،عمارت قدیمی و پایه های پل نیز شناسایی شدند.

سرپرست هیأت بررسی باستان شناسی شهرستان پاسارگاد در ادامه با بیان این که پس از پایان بررسی دشت پاسارگاد، نواحی همجوار نیز مانند دشت «سعادت شهر»، رشته کوه های «کوچکک» و «تنگه بلاغی» مورد بررسی باستان شناسی قرار می گیرند، افزود: بررسی باستان شناسی شهرستان پاسارگاد استان فارس، توسط تیمی مجرب، شامل کارشناسان پایگاه میراث جهانی پاسارگاد از اطراف مجموعه میراث جهانی پاسارگاد آغاز شده و به جنگل «گود بنه» و منطقه «چاه بید» ختم می شود.

این باستان شناس، در ادامه با اشاره به آغاز کاوش های باستان شناسی پاسارگاد در سال های 1307 تا 1310 اظهار کرد: باستان شناسانی مانند هرتسفلد، استروناخ، علی سامی، اسلامی اقدام به کشف مجموعه ای از کاخ ها و باغ و تاسیسات پشتیبانی و دفاعی کردند.

به گفته زارعی، کشفیات انجام شده در بخش شاه نشین پاسارگاد صورت گرفته و اطلاعات کمتری از محل زندگی باقی مردم پایتخت یا زیر ساخت های حکومتی در کل دشت و نواحی همجوار استخراج شد.

سرپرست هیات بررسی باستان شناسی شهرستان پاسارگاد با تاکید بر اهمیت تاریخی این شهرستان در تاریخ ایران گفت: زرین ترین برگ تاریخ چند هزار ساله این کشور پهناور در این شهرستان رقم خورد و در 2570 سال قبل، مردی خوشنام و بزرگ، اقدام به خلق اثری بی بدیل مانند پاسارگاد کرد.

او بیان کرد: کوروش اقدام به ساخت اولین پایتخت امپراطوری گسترده پارس در دشت پاسارگاد کرد و خالق آثار ارزشمندی مانند آرامگاه،کاخ های دروازه، بار عام و اختصاصی، استحکامات دفاعی تل تخت، پردیس شاهی (اولین باغ با بقایای مستند)، برج سنگی و محوطه مقدس شد و از همین جا نخستین بیانیه شناخته شده حقوق بشر را نوشت و به دیگر نقاط امپراطوری پهناور پارس گسیل داد.

سرپرست هیأت بررسی باستان شناسی شهرستان پاسارگاد افزود: شهرستان پاسارگاد در شمال استان فارس قرار گرفته و از شمال به شهرستان خرمبید، از شرق به شهرستان ارسنجان، از غرب به شهرستان اقلید و از جنوب به شهرستان مرودشت ختم می شود. این شهرستان دارای دو بخش مرکزی و پاسارگاد است که شامل دشت های سعادتشهر (دشت کمین)، دهستان سرپنیران، دشت پاسارگاد، تنگ بلاغی، ارتفاعات کوه کوچکک (یا کوشکک)، جنگل گود بنه و جنگل چاه بید است.

زارعی کردشولی افزود: وجود رودخانه دائمی پلوار (سیوند) و دشت های مرغوب و حاصلخیزی مانند دشت سعادتشهر، دشت پاسارگاد و تنگه بلاغی باعث توجه و تجمع انسان ها از دوره پیش از تاریخ تا عصر حاضر در این پهنه از کشور شده است.

1