19 آوریل 2024 - 23:08

درآمدزایی جهان از گردشگران حلال

26 دسامبر 2016 - 09:00 dsfr.ir/ay52m

درآمدزایی جهان از گردشگران حلال
علیرضا بهرامی
گردشگری حلال

#گردشگری حلال یکی از بخش های #صنعت است که سریع ترین سرعت رشد را تجربه می کند.

در تعاریف گردشگری حلال تسهیلات گردشگری به انحای مختلف تقسیم بندی می شوند. تسهیلات گردشگری به ویژه در نوعی گردشگری که تحت عنوان «گردشگری تفریحی»، «گردشگری ساحل» یا «سپری کردن تعطیلات» نامیده می شود و از جایگاه بسیار اساسی برخوردار است، یکی از بخش هایی است که برنامه ریزان به آن توجه ویژه ای دارند. وجود مراکز اقامتی حلال نیز یکی از حلقه های اصلی زنجیره ارزش گردشگری حلال است که تبیین شاخص های آن یکی از ضرورت های مهم توسعه این نوع از گردشگری محسوب می شود. در خصوص شاخص های حلال یک هتل، موارد ذیل مورد بررسی قرار می گیرند؛ ساختمان هتل، تمهیدات برگزاری نماز، رعایت آداب ماه مبارک رمضان، لوازم و تجهیزات، نظافت و امور بهداشتی یعنی پاک بودن هتل بر اساس ضوابط شرعی، نیروی انسانی، رستوران، امکانات تفریحی و ورزشی، عدم انجام اعمال خلاف شرع در محوطه و ساختمان هتل، ارائه و اطلاع رسانی در مورد سایر خدمات حلال مانند بیمه پزشکی، غذاهای حلال، مراکز مالی و صرافی ها.

تسهیلات ژاپن برای گردشگران حلال

ارزش مالی گردشگری حلال در سال 2013 معادل 140 میلیارد دلار آمریکا بود و در حال حاضر یکی از بخش های صنعت است که سریع ترین سرعت رشد را تجربه می کند. انتظار می رود ارزش مالی آن تا سال 2020 به 192 میلیارد دلار برسد. با احتساب جمعیت 1.8 میلیاردی مسلمانان، بازار قابل توجهی می توان برای مسافرت مسلمانان قائل بود. گردشگری اسلامی حدود 10 درصد از کل بازار گردشگری جهانی را در اختیار دارد. پیش بینی می شود گردشگر خاورمیانه و کشورهای اسلامی به میزان 20 درصد افزایش یابد، البته ماجرا به اینجا ختم نمی شود و حتی کشورهایی مانند ژاپن و آمریکا نیز به بازار ورود جدی داشته اند. مسوولان گردشگری ژاپن در راستای تلاش برای جذب گردشگر از کشورهای مسلمان و منطقه خاورمیانه، سال گذشته محدودیت های ویزا را برای چند کشور از جمله امارات و اردن لغو کردند.

گردشگران اماراتی می توانند برای ورود به ژاپن از ویزای 3 ساله با قابلیت چند بار ورود به این کشور جنوب شرقی آسیا استفاده کنند؛ در حالی که گردشگران اردنی از پرداخت بهای صدور ویزا معاف هستند. علاوه بر خاورمیانه، شمار گردشگران از کشورهای شرق آسیا از جمله اندونزی و مالزی نیز در ژاپن افزایش یافته است. تعداد گردشگران اندونزیایی در ژاپن به بیش از 136 هزار نفر رسیده است. در همین حال، تعداد گردشگران مالزیایی نیز در ژاپن به رقمی بالغ بر 176 هزار نفر افزایش یافته است. ژاپن در تلاش است آمار و ارقام گردشگری خود را سرو سامان دهد و تا سال 2020 میلادی که همزمان با برگزاری المپیک توکیو است، سالانه یک میلیون گردشگر از کشورهای مسلمان جذب کند. این رقم برابر است با 4 درصد از تعداد کل گردشگران این کشور در شرایط کنونی. در این راستا گردشگران اندونزی، مالزی و تایوانی بدون اخذ ویزا امکان مسافرت به ژاپن را خواهند داشت و همچنین تسهیلاتی برای ورود 65 درصد از گردشگران مسلمان در نظر گرفته شده که از جنوب شرقی آسیا می آیند. با افزایش شمار گردشگران مسلمان در ژاپن امکانات و خدمات اسلامی و حلال نیز در این کشور رو به افزایش و شاخص سفر کشورهای مناسب مسلمانان برای کشور ژاپن از 3.9 به 4.5 (از 10) رشد داشته است.

اقدامات اروپا و آمریکا

اروپا نیز برای این بازار بزرگ خیزهایی برداشته است؛ از کنفرانس 2014 اندلس اسپانیا تا بسیاری از تحرکاتی که علاقه مندی به جذب درآمدهای شیرین گردشگری حلال را نشان می دهند. همچنین آمریکا نیز در برنامه های توسعه گردشگری خود با توجه به حجم بالای مسلمانانش، در حال گسترش دادن مراکز حلال است. جالب آنکه در بسیاری از این کشورها جذابیت این مراکز برای غیرمسلمانان و مراجعه آنها به این بازار است. پاریس و استانبول هم اکنون در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگ ترین مقاصد گردشگری حلال در جهان هستند و میزان ارائه خدمات حلال آنها در حال افزایش جدی است. از سوی دیگر با رشد گردشگری حلال، موسسات تورگردانی مرتبط با گردشگران مسلمان درکشورهای عرب، نسبت به ثبت نام مسافران خود در هواپیماهایی توجه دارند که از سرو الکل و گوشت خوک خودداری می کنند و مکان های ویژه نماز و نیز نسخه هایی از قرآن کریم دراختیار مسافران خود قرار می دهند و مسافران زن و مرد را ازهم جدا می کنند.

گردشگران عربستان سعودی با صرف سالانه 6.7 میلیارد دلار و امارات با صرف رقمی بالغ بر 4.9 میلیارد دلار سالانه به عنوان ولخرج ترین گردشگران جهان شناخته شده اند. این حجم بالای درآمد، انگیزه قدرتمندی برای کشورهای اسلامی دیگر است تا سهم خود را در بازار گردشگری حلال افزایش دهند. ترکیه و مالزی کشوری هایی هستند که از هر دو سبد گردشگری یعنی حلال و تفریحی غیرحلال سهم خوبی را توانسته اند جذب کنند. نکته بسیار مهم و جذاب این صنعت افزایش روز افزون مسلمانان کشورهای غیرمسلمان مثل کشورهای اروپایی است و از آن جالب تر رو آوردن بسیاری از مسلمانان به خدمات حلال به عنوان محصولات سلامت بخش جسمی و روانی است. بسیاری از تورهای عرفانی، آرامش بخش و سلامت سازی، به سمت خدمات حلال به خاطر پاکیزگی های اخلاقی آن حرکت می کنند. این دقیقا مشابه تجربه مراجعه بسیاری از روشنفکران و علاقه مندان به فلسفه و عرفان در دهه های 70 و 80 میلادی به هندوستان است که حالا مقاصد آن ها به سمت مقاصد گردشگری حلال در حال تغییر است.

1