23 آوریل 2024 - 19:23

ماجراجویی را به طرح «ایران، مرز پر گهر» اضافه کنید

19 دسامبر 2016 - 09:00 dsfr.ir/rb2l2

ماجراجویی را به طرح «ایران، مرز پر گهر» اضافه کنید
خبرگزاری ایسنا
مراسم اختتامیه یازدهمین دوره طرح «ایران، مرز پرگوهر»

"ماجراجویی" را به ویژگی های طرح "ایران، مرز پرگهر" اضافه کنید، #ماجراجویی هایی از جنس #زندگی در چادر #عشایر یا #جزیره گردی.

در مراسم اختتامیه یازدهمین دوره طرح «ایران، مرز پرگوهر» و افتتاحیه دوازدهمین دوره این طرح که دیروز (یکشنبه 28 آذر) در دانشکده علوم، دانشگاه تهران و با حضور چهره های شاخص فرهنگ و تاریخ برگزار شد، درباره ی اقدامات مورد نیاز برای دوره های بعدی این طرح ملی مطرح شد. همچنین پیام حمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی توسط سعید پورعلی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی قرائت شد.

در هر استان باید طرح «ایران، مرز پر گهر» اجرائی شود

احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران نیز در این مراسم با بیان این که هر استان از ایران از نظر شگفتی و پتانسیل های گردشگری گستردگی عجیبی دارد، افزود: آنچه ایران را نسبت به دیگر کشورها متمایز کرده است نخست «قنات ایران» و سپس «قناعت» است، قناعت چیزی است که در رفتار ایرانی ها به وضوح قابل مشاهده است. در واقع دو عنصری که عنصر و ویژگی مهم از ایران قدیم تا امروز هستند که باید به آن ها توجه کرد.

وی با اشاره به اینکه «خشکسالی ها» در ایران باعث تمدن شدند، گفت: بخشی از تمدن ایران با خشکسالی ها شکل گرفتند. حتی وجود قنات در خانه ها نیز یک نوع مدیریت در زندگی ایرانی را نشان می دهد. ایرانی ها در آن زمان با آب در بیابان تمدن ساختند.

او با اشاره به فهرستی که از حضور گردشگران خارجی در ایران منتشر شده است، گفت: به جای نقاطی که بیشتر به ذهن می رسید گردشگران به آن مناطق سفر کنند، آن ها به سمت کویر رفته اند. حال اینکه چطور یک انسان ایرانی توانسته در این نقطه و با این شرایط آب و هوایی تمدنی را بسازد خود یک خلاقیت از سوی ایرانی ها محسوب می شود. خانه ها و بناهایی که از خاک ساخته شده اند دستاوردهای مهمی هستند.

وی با طرح این پرسش که در دنیا چند کشور با سابقه تمدنی هفت هزار ساله وجود دارد، افزود: بسیاری از این کشورها در آن زمان اصلاً وجود نداشتند و فقط تمدن هایی مانند مصر، ایران، یونان، چین و هند بودند.

وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به این نکته که طبیعت تهران چهارگانه است، افزود: در نقشه تهران قدیم آمده است اقوامی مانند عرب ها، کردها، ترک ها، لرها و همه اقوام ایرانی در این نقطه با زبان و ادیان الهی وجود داشته اند، آن ها از همین مناطق برخواسته اند. حتی کلیساها، کنیسه ها و مساجد که در خیابان 30 تیر در کنار یکدیگر قرار گرفته اند این را نشان می دهند که انسان ایرانی می توانسته از ظرفیت های چهارگانه برای ساخت تمدن ایرانی استفاده کند.

وی با تأکید بر اینکه باید در آینده هر استان طرح «ایران، مرز پرگهر» را اجرایی کند، افزود: در تهران گردی هایم بیش از 80 نقطه از تهران را دیده ام و چیزهای زیادی را آموخته ام. نباید فراموش کرد که در سراسر ایران مزیت های زیادی وجود دارد. از سوی دیگر باید روایت های واقعی ایران را شناخت و به دیگر نقاط هم شناساند.

ایران یک استثناء در دنیاست

پرویز کردوانی، کویرشناس نیز در سخنانی ایران را یک کشور استثنایی خواند و گفت: در هر فصل و هر زمانی هر کس به ایران سفر کند می تواند از چهار فصل آن استفاده کند. ما قدرت این کشور را نمی دانیم. او اضافه کرد: اگر به منطقه ای مانند چابهار رسیدگی های کامل انجام شود، همه مردم در هر فصل سال می توانند به آن جا سفر کنند.

طرح های بدیع را در جهاد دانشگاهی می یابیم

آریا الستی، معاون فرهنگی بنیاد ملی نخبگان نیز در سخنانی اظهار کرد: در بسیاری از مواقع در بنیاد نخبگان، زمانی که به دنبال طرح های بدیع می گردیم، آن ها را در جهاد دانشگاهی پیدا می کنیم. این که چه ارتباطی بین این طرح و مجموعه فعالیت نخبگان است براساس دستورالعمل یا قانون اساسی نخبگان است که بر این اساس سند جامع در امور نخبگان به دستور مقام معظم رهبری نوشته شده و با تأیید در شورای عالی انقلاب فرهنگی توسط رئیس جمهور ابلاغ شده است. در این سند ذکر شده است برای این که جوان مستعد به مرز اثرگذاری در کشور برسد باید بهترین شرایط برای آن فراهم شود.

او با تأکید بر اینکه یکی از مهم ترین شناخت ها از محیط بیرونی در حوزه زمان و مکان است، افزود: توانمندی های علمی فعلی به اجداد و نیاکان ما برمی گردد که اگر هنری را اجداد ما داشته اند همه ما معتقدیم که پدرانِ ما و ما نیز از آن هنر بی بهره نیستیم.

وی با تأکید بر اینکه کشورهای اطراف هر حرکت ایران را جدی می گیرند، چون از سابقه فرهنگ و تمدن ایران اطلاع دارند، افزود: بنیاد نخبگان با مرکز گردشگری دانشجویان ایران وابسته به جهاد دانشگاهی فعالیت می کند چون به سادگی می توانیم به همدیگر کمک کنیم تا این برنامه ها به بهترین وجه برگزار شوند و اثرات مختلف آن مانند آشنایی با توانمندی ها و باورها بروز کند. ما می توانیم ظرفیت ها و توانایی های مرزهای جغرافیایی کشور را به خوبی نشان دهیم.

او با اشاره به آغاز دومین سال همکاری با معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی گفت: پیشنهاد می کنم در دوره های بعدی این طرح «ماجراجویی» نیز به این برنامه ها پیوند بخورد، چون ویژگی جوان ها ماجراجویی است. پیشنهاد می کنم در برنامه های بعدی و در زمان تهیه یک محیط مناسب برای جوانان به این بعد آنان نیز توجه شود. ماجراجویی یک ویژگی نخبگی است. بنابراین بد نیست برخی از برنامه ها را با ماجراهای بیشتری آمیخته کنیم مانند ظرفیت های فرهنگی عشایر و زندگی در میان آن ها یا جزیره گردی.

او با تأکید بر اینکه تهران گردی نیز یکی از ملزومات شناخت کشور است، گفت: معتقدم باید جوانان را با همه آنچه در گذشته رخ داده آشنا کنیم.

حرکت 10 ساله جهاددانشگاهی قابل تقدیر است

عبدالحمید احمدی، معاون فرهنگی آموزشی و پژوهشی وزارت ورزش و جوانان نیز در سخنانی اظهار کرد: هر قدر از ایران شناسی و ضرورت آن حرف بزنیم باز هم کم است. یکی از مهم ترین و ضروری ترین کارها برای همه ایرانیان این است که ما بتوانیم خود را با فرهنگ و تاریخ همه گنجینه های ایران آشناتر کنیم. به دنبال آن هر میزان از این آشنایی که عمیق تر باشد بهتر می توانیم از ظرفیت های بیشتر آن بهره مند شویم. درواقع باید تا جایی که می توانیم خود را با این فرهنگ و تمدن آشنا کرده و دیگران را به سمت آن بکشانیم.

او گفت: حرکتی که جهاد دانشگاهی در طی بیش از 10 سال انجام داده قابل تقدیر است. باید آن گسترده تر و تنوع بخش تر ادامه یابد حتی معتقدم هر استان به تنهایی قابلیت ها و ظرفیت های بیشتری دارد که می تواند با تمرکز بیشتر روی استان ها این ظرفیت ها را به جوانان منتقل کند.

وی با تأکید بر لزوم توجه به بخش رسانه ها برای معرفی بیشتر ظرفیت های ایران اظهار کرد: وزات ورزش و جوانان از حرکت ایران مرز پرگهر حمایت می کند. امیدواریم شرایط به گونه ای مهیا شود که هر نوع ظرفیتی که از طریق این وزارت خانه می تواند جوانان را با این پتانسیل ها آشنا کند، در اختیار قرار دهیم.

در پایان این آئین اختتامیه یازدهمین دوره طرح «ایران، مرز پر گهر» و آغاز دوازدهمین دوره ی این طرح، با حضور جبار کوچکی نژاد، نماینده مردم رشت و نایب رئیس دوم کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و رئیس کمیسیون گردشگری مجلس از مشارکت کنندگان در این طرح در دستگاه های مختلف تقدیر شد، همچنین با پایان این مراسم دانشجویان دانشگاه تهران از برج میلاد تهران بازدید کردند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری ایسنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1