18 آوریل 2024 - 11:26

گردشگری، شبکه شهرهای خلاق و فرصت مشهد 2017

16 دسامبر 2016 - 23:00 dsfr.ir/u858a

گردشگری، شبکه شهرهای خلاق و فرصت مشهد 2017
mashhad2017.org
مشهد پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2017

ظرفیت های گسترده ای در #مشهد نهفته است که تا کنون در حد واقعی خود معرفی نشده است.

شهرها در روند رشد و توسعه با توجه به مقتضیات زمانی خود شکل می یابند. توسعه شهری فرآیندی تدریجی و تکاملی است. اطلاعات، کالای عصر حاضر و خلاقیت به عنوان بستر توسعه در ذات خود دارای عناصری چون ابتکار، ظرفیت بازسازی قواعد، نگاه متفاوت به مشکلات و طراحی سناریوهای جدید برای آینده و راه حل های محتمل می باشد.

پیدایش "شبکه شهرهای خلاق" یکی از پروژه های یونسکو (سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد) به منظور همکاری و ماموریت مشترک برای توسعه متنوع فرهنگی و پایداری شهری است. بر این اساس می بایست از نوآوری ها و توانمندی های شهروندان در توسعه پایدار شهری استفاده کرد تا تفکر خلاقانه ساکنان، هماهنگ و همگام با مدیریت شهر ها حرکت کند. این پروژه با هدف توسعه همکاری های بین المللی و تشویق شهرها به توسعه همکاری های مشترک در مسیر جهانی برای مفاهیم "فرهنگ و توسعه" و "توسعه پایدار" ایجاد شده است.

از طرفی بین فرهنگ و گردشگری ارتباط متقابل و تاثیرگذاری برقرار است که از آن به عنوان منبع اصلی رشد و توسعه در سال های اخیر نام می برند. بسیاری از کشورها خصوصا کشورهای در حال توسعه، رویکرد گردشگری خود را بر پایه تمرکز بر میراث فرهنگی و جاذبه های طبیعی برنامه ریزی کرده اند. گردشگری خلاق، نسل جدیدی از گردشگری است که پس از گردشگری اوقات فراغت و گردشگری فرهنگی با شعار "موزه های کمتر، میدان های بیشتر" به دنبال تعامل بیشتر با سبک زندگی واقعی فرهنگی در شهرها می باشد. در حقیقت تئوری های توسعه خلاقیت به دنبال کاهش فشار بر روی منابع سنتی خصوصا منابع فرهنگی و طبیعی و انتقال آن به گستره میراث معنوی هستند.

مشهد مقدس به عنوان کلانشهر مذهبی جهان اسلام با داشتن مواریث منحصر به فرد مذهبی، فرهنگی و تاریخی خصوصا مضجع شریف رضوی، همه ساله شاهد ورود گسترده زائران و گردشگران مختلف از اقصی نقاط دنیا است. در عین حال ظرفیت های گسترده دیگری نیز در ساحت این شهر نهفته است که در حد واقعی خود معرفی نشده است. از این رو توجه به مبحث خلاقیت و نوآوری در برنامه ریزی ها و تعاملات می تواند راهگشای پیشرفت و توسعه شود.

پروژه ایجاد شبکه شهرهای خلاق با موضوعاتی چون ادبیات، فیلم، موسیقی، صنایع دستی، هنرهای آیینی و غذا در جهت حفظ میراث ناملموس کشورها حرکت می کند. شهرهای اصفهان و رشت بعنوان شهرهای خلاق در زمینه صنایع دستی و غذا بعنوان پیشگامان این حرکت در ایران از طرف یونسکو شناخته شده اند.

با توجه به اینکه کمتر از یک ماه دیگر تا آغاز سال 2017 و انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام باقی نمانده است ضرورت توجه مدیران و برنامه ریزان شهری به این موضوع احساس می شود. انتخاب مشهد مقدس به عنوان شهر جهانی گوهرسنگ ها در تابستان گذشته و ثبت ملی شله و مهارت پخت شیشلیک در فهرست میراث ناملموس (معنوی)، قابلیت هایی است که می تواند مشهد را به عنوان شهر خلاق در شبکه جهانی شهرها به جهانیان معرفی کند.

1