20 آوریل 2024 - 06:50

تخریب باغ ویلای نمازی با مجوز میراث فرهنگی

13 دسامبر 2016 - 11:30 dsfr.ir/eh7ka

تخریب باغ ویلای نمازی با مجوز میراث فرهنگی
ایلنا
ویلای نمازی یکی از آثار معمار مشهور ایتالیایی در دوران مدرنیسم ایران است.

ویلای #نمازی با رأی دیوان عدالت اداری از فهرست آثار ملی کشور خط خورد تا به جای آن یک #هتل 20 طبقه ساخته شود.

صبح دیروز شورای عالی شهرسازی و معماری موضوع خروج ویلای نمازی از فهرست آثار ملی را خارج از نوبت بررسی کرد و قرار شد وزارت راه، سازمان میراث فرهنگی و شهرداری تهران نیز با ورود به موضوع خروج ویلای نمازی از فهرست آثار ملی کشور در تعامل با یکدیگر از تخریب این اثر تاریخی کشور جلوگیری کنند.

ویلای نمازی یکی از 2 اثر جیوپونتی، معمار مشهور ایتالیایی در خاورمیانه است که 56 سال پیش به سفارش شفیع نمازی، بازرگان ایرانی و فرزند مهدی نمازی، نماینده وقت مجلس شورای ملی و سنا ساخته شد. این بنا دارای معماری مدرن و از آثار منحصر به فرد جیوپونتی در ایران است.

ویلای نمازی با وسعت 8 هزار متر، 22 آبان 1386 به شماره 20154 با رضایت حاج احمد ابریشمچی، مالک بنا ثبت ملی شد. دیوان عدالت اداری اما این اثر را از فهرست آثار ملی کشور خارج کرد و با این اقدام شرایط تخریب بنا و قطع درختان آن برای احداث هتل 5 ستاره تسریع شد.

غیر از ویلای نمازی در تهران، جیوپونتی بنای دیگری در بغداد از خود بر جای گذاشت که آن بنا نیز در جنگ سال 2003 عراق آسیب دید و اکنون یونسکو در حال مرمت آن است. یونسکو ارزش بالایی برای آثار جیوپونتی در جهان قائل است.

ماجرای خروج ویلای نمازی از فهرست آثار ملی در ایران اما به مدیریت پیشین اداره میراث فرهنگی استان تهران و مجوز او باز می گردد.

ویلای نمازی نه تنها به دلیل آنکه یکی از آثار معمار مشهور ایتالیایی در دوران مدرنیسم ایران است، که به دلیل وسعت زیاد باغ به لحاظ زیست محیطی نیز دارای اهمیت است. باغ ویلای تاریخی نمازی در همسایگی خانه باغ تاریخی رهنما در خیابان نیاوران تهران است که نقش مهمی را در تلطیف هوای شمال تهران ایفا می کند و ارائه مجوز اولیه تخریب آن برای ساخت هتل 20 طبقه توسط اداره میراث فرهنگی استان تهران، موجب به خطر افتادن حریم خانه باغ تاریخی رهنما می شود و مغایر با ضوابط حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی کشور است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « همشهری آنلاین » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1