27 مارس 2024 - 17:30

ویزای اروپا به شرط ایمنی پرواز

13 دسامبر 2016 - 11:00 dsfr.ir/yu057

ویزای اروپا به شرط ایمنی پرواز
travelweekly.com
یک هواپیما در حال پرواز از مبدا پاریس

ایمنی، خط قرمز اتحادیه #اروپا در #پرواز به آسمان این کشورها است.

مشکلات دریافت ویزا برای سفر به اروپا فقط شامل مسافران نمی شود؛ این روزها هواپیماها نیز شرایط دشواری برای ورود به آسمان کشورهای عضو اتحادیه اروپا دارند و هر چندماه یک بار باید وضعیت سلامتی آنها از نظر کشورهای اروپایی بررسی و تایید شود.

در واقع ایمنی خط قرمز اتحادیه اروپا در پرواز به آسمان این کشورها است و شرکت های هواپیمایی که از این خط قرمزها عبور کنند، در فهرست سیاه اتحادیه اروپا قرار می گیرند.

در روزهای گذشته خبری به نقل از خبرگزاری رویترز منتشر شد که اعلام می کرد کمیسیون اجرایی اتحادیه اروپا پرواز شرکت هواپیمایی آسمان به کشورهای عضو این اتحادیه را به دلیل نگرانی بابت رعایت نشدن استانداردهای ایمنی ممنوع کرده است؛ بر همین اساس، از این پس پرواز مستقیم شرکت هواپیمایی آسمان به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ممنوع است.

در خبر منتشر شده به نقل از رویترز، این اقدام اتحادیه اروپا، جلوگیری از تقویت ناوگان هوایی ایران، همزمان با تلاش شرکت های ایرانی برای خرید هواپیماهای نو عنوان شده است. بعد از انتشار این اخبار، سازمان هواپیمایی کشور اعلام کرد شرکت هواپیمایی آسمان تاکنون پروازی به کشورهای عضو اتحادیه اروپا نداشته و هم اکنون نیز برنامه ای برای انجام پرواز به این کشورها ندارد. سازمان هواپیمایی کشوری تاکید کرد: در آینده، هرگاه قرار باشد کشورهای عضو اتحادیه اروپا در فهرست مقاصد پروازی هواپیمایی آسمان قرار گیرند، الزامات و استانداردهای اروپا رعایت و مجوزهای لازم دریافت خواهد شد.

باتوجه به اعلام ممنوعیت پرواز هواپیماهای شرکت آسمان به کشورهای اروپایی از سوی اتحادیه اروپا، حتی اگر همانطور که این شرکت می گوید قصد برقراری چنین پروازهایی را نداشته باشد، باز هم می توان این پرسش را مطرح کرد که این ممنوعیت براساس چه دستورالعملی اعمال شده و چه زمانی شرکت های هواپیمایی مشمول این مقررات خواهند شد؟ از سوی دیگر این ادعا که اتحادیه اروپا با این اقدام، قصد ضربه زدن به روند نوسازی ناوگان هوایی ایران را داشته، جای پرسش دارد. کارشناسان به این پرسش ها پاسخ داده اند.

علیرضا منظری، معاون پیشین سازمان هواپیمایی کشوری با تاکید بر اهمیت ایمنی به عنوان یکی از اساسی ترین اهداف صنعت هوانوردی در همه کشورها می گوید: این مسئله نیاز به تاسیس یک سازمان بین المللی تخصصی هوانوردی را مشخص و زمینه تاسیس سازمان بین المللی هوانوردی کشوری (ایکائو) را ایجاد کرد؛ سازمانی که با هدف ایجاد امنیت تاسیس شده و در مدت فعالیت، استانداردهای بسیاری را برای برقراری ایمنی هوانوردی در سطح جهان وضع کرده است.

به گفته منظری، همانطور که در ایران سازمان هواپیمایی کشوری وظیفه اعمال استانداردها و نظارت بر اجرای آنها را در تمامی بخش ها از جمله ناوگان هوایی و بهره برداری از آنها برعهده دارد، سایر کشورها نیز چنین نهادی را تاسیس کرده اند و در اروپا نیز وظیفه اعمال استانداردها برای رعایت ایمنی هوانوردی کشوری برعهده اتحادیه اروپاست؛ بنابراین این اتحادیه می تواند با در نظر گرفتن حداقل استانداردهای بین المللی مصوب ایکائو، بر ناوگان هوایی متعلق به شرکت های هواپیمایی اروپایی نظارت کند.

منظری یادآور می شود: علاوه بر هواپیماهای متعلق به هر کشور، هواپیماهای سایر کشورها نیز در چارچوب مقررات موافقتنامه های بین المللی حق نشست و برخاست در فرودگاه سایر کشورها را دارند؛ بنابراین هم سازمان هواپیمایی کشوری ایران و هم نهاد مسئول در اروپا حق دارند وظیفه اعمال استانداردها و نظارت را برای حفظ ایمنی هوانوردی انجام دهند و در همین راستا می توانند جلوی ورود هواپیماهایی که استانداردها را رعایت نکرده اند به آسمان کشورشان بگیرند.

این کارشناس صنعت هوانوردی معتقد است خبر منتشر شده به نقل از رویترز به شکل سیاسی تنظیم شده و نمی تواند به لحاظ تخصصی صحت داشته باشد زیرا اتحادیه اروپا در بازرسی های خود به صورت تخصصی اظهارنظر می کند و عملکرد این اتحادیه تاکنون نشان داده در صورت رعایت استانداردها، اجازه فعالیت به شرکت های مربوطه داده می شود؛ در واقع موضوع استانداردهای ایمنی و نوسازی ناوگان هوایی کشورها به هم ارتباطی ندارد. وی یادآور می شود: البته این اتحادیه در صورتی چنین نظری را اعلام می کند که شرکت هواپیمایی موردنظر به کشورهای اروپایی پرواز کرده و آنها در بازرسی ها، از هواپیما ایراد گرفته و اعلام کرده باشند بعد از رفع ایراد به پرواز ادامه دهند.

فهرستی که اتحادیه اروپا منتشر و در آن نام شرکت های ممنوع الپرواز به اتحادیه اروپا را اعلام می کند، به منظور بالا بردن سطح کیفی ایمنی حمل ونقل و مبتنی بر استراتژی کلی اتحادیه اروپا منتشر می شود؛ همین استراتژی است که فرصت استفاده شهروندان اتحادیه اروپا از حمل ونقل ایمن در همه حوزه ها را فراهم می کند.

بهروز حیدریان، کارشناس حمل ونقل هوایی با بیان مطلب بالا، در زمینه ارزیابی ایمنی اتحادیه اروپا توضیح می دهد: ارزیابی ایمنی در اتحادیه اروپا در بخش حمل ونقل هوایی، با مشاوره گرفتن از یاسا که همان آژانس ایمنی هوایی اروپا است انجام می شود.

وی ادامه می دهد: تلاش اتحادیه اروپا این است که تا حد ممکن شرکت های هواپیمایی کشورهای مختلف را براساس منابع موجود قابل دسترسی مانند اطلاعات مرتبط با ناوگان ازجمله چک های هواپیماها و تست های انجام شده روی آنها در فرودگاه های اروپایی بررسی و اگر مطابق با استانداردهای مورد نظر یاسا و ایکائو نباشند از ورود کل ناوگان یا بخشی از آن ممانعت کند. به گفته حیدریان، این ممانعت براساس قانون مصوب سال 2005 میلادی است.

این کارشناس می افزاید: به عنوان نمونه در برخی کشورها مانند افغانستان، همه شرکت های هواپیمایی از پرواز به اروپا منع شده اند زیرا از نظر اتحادیه اروپا استانداردهای سازمان هواپیمایی کشوری در این کشورها رعایت نمی شود و از شرایط مطلوبی برخوردار نیست.

حیدریان ادامه می دهد: از طرفی در برخی کشورها مانند ایران قوانین سازمان هواپیمایی کشوری مناسب هستند اما وضعیت شرکت های هواپیمایی با هم تفاوت دارد و حتی وضعیت ایمنی ناوگان شرکت های هواپیمایی با هم متفاوت است. به عنوان نمونه شرکت ایران ایر نمی تواند از هواپیماهای فوکر و بوئینگ های 747 خود برای پرواز به اروپا استفاده کند. این به آن معنی است که فقط بخشی از ناوگان این کشور در فهرست ممنوعه قرار دارند؛ آن هم ناوگانی که قصد پرواز بین المللی داشته باشند.

فهرست اتحادیه اروپا درباره هواپیماهایی که اجازه پرواز به این کشورها را دارند، هر 3 ماه یک بار بروزرسانی می شود. به گفته حیدریان، از نظر اتحادیه اروپا در جدیدترین بروزرسانی که در فهرست ممنوعه اتحادیه اروپا انجام شده، شرکت هواپیمایی آسمان از نظر ایمنی به سطح استانداردهای مورد نظر نرسیده به همین دلیل تمام ناوگان این شرکت از پرواز به اروپا منع شدند.

البته این منع همیشگی نیست و اگر این شرکت هواپیمایی دستورالعمل های خود را تغییر دهد و شرایط ایمنی خود را بهبود بخشد و از ناوگان ایمن تر استفاده کند از این فهرست خارج می شود. او توضیح می دهد: اگر شرکت، هواپیمایی را از یک شرکت هواپیمایی دیگر که در فهرست ممنوعه قرار ندارد به صورت wet lease اجاره کند می تواند با آن هواپیمای اجاره شده به اروپا پرواز داشته باشد. منظور از اجاره wet lease این است که اجاره کننده هواپیما را به همراه خدمه کامل، به طوری که پرداخت به ازای هر ساعت کار انجام می شود در اختیار مستاجر قرار می دهد.

در مقابل ادعای خبرگزاری رویترز مبنی بر اینکه ممانعت اتحادیه اروپا از ورود هواپیماهای شرکت آسمان به این کشورها، برای ضربه زدن به این شرکت هواپیمایی است که درحال خرید ناوگان جدید است، حیدریان معتقد است این سخن نادرستی است زیرا اگر شرکت آسمان ناوگان جدید خریداری کند و سطح پیروی از مقررات ایمنی را نیز بالاتر ببرد، احتمال زیادی وجود دارد که از این فهرست خارج شود و بتواند با ناوگان جدید خود به اروپا پرواز کند؛ همانطور که شرکت ایران ایر می تواند با ناوگان ایرباس بدون مشکل به اروپا پرواز کند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه گسترش تجارت » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1