17 آوریل 2024 - 20:42

اهمیت بیابان زدایی و نقش آن در مهاجرت معکوس به روستاها

12 دسامبر 2016 - 12:00 dsfr.ir/ks9up

پروژه نهالکاری طرح ترسیب کربن استان قم

چرا پرداختن به موضوع بیابان زدایی و ترسیب کربن در استان بوشهر در زمان کنونی مهم تر از هر زمان دیگری است؟

پروژه ترسیب کربن در منابع طبیعی نه تنها به حفظ و احیای منابع طبیعی و توسعه فضای سبز کمک می کند بلکه به توان افزایی جوامع محلی و مشارکت در پیشرفت و آبادانی مناطق کمتر توسعه یافته در استان بوشهر و در حقیقت به اقتصاد خانوارهای بهره بردار روستایی نیز منجر می شود و این هدف، معنای بزرگی برای استان و کشور ما در سال اقتصاد مقاومتی دارد.

بر اساس آنچه گفته شد، پروژه ترسیب کربن به عنوان حلقه ای مهم در زنجیره توسعه استان محسوب می شود و خوشبختانه استان بوشهر به عنوان پایلوت کشور در این بخش فعال است. در ارتباط با این پروژه باید گفت تنها در بخش شبانکاره از توابع شهرستان دشتستان در سطح 61 هزار و 560 هکتار دردست اجراست که روند مثبتی را دنبال می کند. خودباوری در کارگاه های اشتغال زایی توسط زنان خانه دار که اکنون درپروژه ترسیب کربن در استان بوشهر خود را نشان داده است، تا کنون لذت بخش ترین دستاورد این پروژه بوده است که باید آن را جدی تر تلقی کرد. این پروژه که تحت حمایت سازمان ملل نیز قرار دارد، بدون شک در صورت توسعه آن و حمایت های دیگر سازمان ها در کنار منابع طبیعی به توانمندسازی مردم استان به خصوص در مناطق کمتر توسعه یافته کمک خواهد کرد.

بدون شک چنانچه پشتیبانی های استان از پروژه ترسیب کربن همه جانبه باشد و شاهد مشارکت بهره برداران و آموزش آنها باشیم، زمینه مهاجرت معکوس به روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته فراهم خواهد شد و بومیان عزیز و نجیب استان، شهر و روستاهای خود را رها نمی کنند. اجرای موفقیت آمیز پروژه ترسیب کربن در این بخش می تواند فصل نوین و متفاوتی از خدمات منابع طبیعی و آبخیزداری استان را نیز به مردم معرفی کند. منابع طبیعی استان تلاش می کند که این الگو را به دیگر شهرستان های استان نیز انتقال داده و به روستاهای کمتر توسعه یافته کمک کند.

یکی دیگر از اهداف اجرای پروژه ترسیب کربن در استان بوشهر، بیابان زدایی است. بیش از 300 هزار هکتار از اراضی استان بوشهر، بیابانی است. حتی مراتع استان نیز به سبب سال های کم بارشی که داشته ایم در حقیقت مراتع ضعیف و کم جانی هستند. فعال کردن نقش مشارکت مردم و جوامع محلی برای بازسازی مراتع و همچنین بیابان زدایی در قالب تشکیل تعاونی های روستایی به دنبال تقویت اجرای پروژه ترسیب کربن به دست می آید. بر این اساس، با برنامه ریزی صحیح و همچنین نگاه همزیستی به طبیعت و در سایه اجرای درست پروژه ترسیب کربن، ضمن اینکه از بیابان های استان کاسته می شود، از موهبت های الهی یعنی آب، خاک، مراتع و حتی بیابان های استان نیز استفاده بهینه تر خواهد شد.

منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر با همکاری مهندسان مجرب بر آن است تا با ادامه اجرای کامل پروژه ترسیب کربن در واقع به کاهش فقر و درآمدزایی پایدار به روستاییان عزیز کمک کند و برای رسیدن به این هدف، نیازمند همراهی همه دستگاه های مرتبط است. بر همین اساس، انتظار آن است که رسانه ها اهمیت این موضوع را با بینشی عمیق تر و فراتر از فعالیت های روزمره ای که برای منابع طبیعی در اذهان است برای مردم تشریح کنند تا از این طریق، زمینه تعامل و جلب همکاری های گسترده سازمان های مردم نهاد و دستگاه های دولتی برای اجرای گسترده تر این طرح در استان فراهم شود.

1