29 مارس 2024 - 13:39
نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با روزنامه فرانسوی لوموند تشریح کرد

دو استراتژی گردشگری ایران در پسابرجام

21 نوامبر 2016 - 14:30 dsfr.ir/um8i6

دو استراتژی گردشگری ایران در پسابرجام
frenchrivieraluxury.com
نمایشگاه «مپیک» در شهر کن فرانسه

در جریان نمایشگاه «مپیک» شهر کن فرانسه، روزنامه لوموند با نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت و گویی انجام داده است.

نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران که برای حضور در نمایشگاه «مپیک» به شهر کن فرانسه رفته است، در گفت و گویی با روزنامه لوموند فرانسه، دو هدف اصلی شرکت در این نمایشگاه و همچنین دو استراتژی گردشگری ایران پس از اجرای توافق هسته ای را متقاعد کردن سرمایه گذاران به امنیت و بازدهی سرمایه گذاری خارجی در صنعت توریسم ایران و استفاده از تجارب فرانسه در این حوزه عنوان کرده است. این درحالی است که طبق گزارش موسسه جهانی مکنزی، ایران در 20 سال آینده آماده یک سرمایه گذاری 5.3 تریلیون دلاری است و حدود یک سوم آن، از طریق سرمایه گذاری های خارجی تامین خواهد شد. بر اساس این گزارش، بخش عمده ای از این سرمایه گذاری جذب صنعت توریسم ایران خواهد شد؛ چرا که در این بخش، ایران نیازی به خلق مزیت ندارد و تنها نیازمند ایجاد بستر های لازم در بخش های خدماتی صنعت است.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، مهدی جهانگیری در گفت و گوی خود با این رسانه معتبر فرانسوی و اروپایی، ضمن ترسیم جایگاه کلی ایران در توریسم جهان گفته است: «ایران قله فراموش شده در گردشگری جهان است؛ کشوری با مزیت ها و ظرفیت های بسیار بالا که به دلایل مختلف از جمله دوران جنگ و تحریم در عرصه گردشگری مورد غفلت و فراموشی قرار گرفته است.» به گفته این فعال گردشگری، اکنون تمام تلاش فعالان صنعت توریسم در ایران این است که این ظرفیت فراموش شده را دوباره به یادها بیاورند و زیرساخت های لازم را منطبق با استانداردهای جهانی برای جذب مجدد گردشگران به ایران فراهم کنند.

برنامه گردشگری ایران در پسابرجام

جهانگیری در حاشیه این نمایشگاه سه روزه که از 26 تا 29 آبان در کن فرانسه برگزار شد، همچنین درباره برنامه های ایران برای جذب گردشگر در دوران پسابرجام و تمهیداتی که در این زمینه برای افزایش درآمد اندیشیده شده، به لوموند گفته است: «ایران کشوری بزرگ و تاریخی است و از این منظر بسیاری از جاذبه های توریستی و گردشگری این کشور حتی نیاز به معرفی ندارد. آنچه در این حوزه اهمیت دارد، ایجاد و شناساندن زیرساخت های لازم برای جذب توریست به ایران است. این دقیقا همان چیزی است که ما روی آن متمرکز شده ایم؛ یعنی ایجاد زیرساخت های متنوع در حوزه های مختلف از قبیل اقامت، حمل و نقل، امنیت و سایر بخش های مرتبط تا گردشگران اطمینان لازم برای سفر به کشوری با مختصات جذاب ایران را پیدا کنند.»

وی افزوده است: «خوشبختانه برجام بخشی از موانع تحقق چشم انداز های ما برای نیل به هدف گذاری های صورت گرفته در این حوزه را از میان برداشته است. البته باور داریم صرفا حذف این موانع، به مفهوم تحقق بازاریابی در صنعت توریسم نیست.» به اعتقاد وی، کشوری که 10 درصد از جاذبه های توریستی-تاریخی دنیا را در خود جا داده است و ظرفیت ها و پتانسیل های بسیاری در حوزه بیو توریسم یا توریسم سلامت دارد نیازمند ایجاد و معرفی زیرساخت های مهیا شده برای گردشگران خارجی است. این عضو اتاق تهران خاطرنشان کرده است که او و همکارانش در این حوزه ها متمرکز شده اند و گمان می رود تاکنون توانسته اند نقشی در خور با توجه به اهداف خود در این خصوص تعریف کنند.

دو دلیل گسل گردشگری ایران و جهان

مهدی جهانگیری در پاسخ به سوال خبرنگار لوموند درباره جنگ ایران و عراق و پس از آن تحریم ها به عنوان دو عاملی که با ایجاد گسلی چند ساله، میان صنعت توریسم ایران و جهان فاصله انداخته است، تصریح کرده است: «این مساله از جهاتی می تواند درست باشد. ما طی سال های گذشته در حوزه توریسم در دو بخش احساس عقب ماندگی می کنیم؛ نخست عدم استفاده از ظرفیت های مناسب و جاذبه های گردشگری کشور برای ایجاد درآمد از صنعت توریسم و جذب گردشگر و دوم فاصله تکنولوژیک و فنی بین زیرساخت های موجود و استاندارد های جهانی.»

این فعال صنعت گردشگری ادامه داده است: «آنچه ما به آن باور داریم و بر آن متمرکز هستیم پر کردن این فاصله است. ما با نگاهی مبتنی بر استاندارد های جهانی و آموزه های نوین در حوزه توریسم تلاش داریم زیرساخت های جدید صنعت توریسم ایران را با کلاس جهانی منطبق کنیم. با همین نگاه مثلا تمرکز ویژه ای روی صنعت آی تی و استفاده از آن در حوزه های ارتباطی و فناوری مرتبط با زیرساخت های توریستی کشور داریم.» وی افزوده است: «به طور کلی می توانم بگویم تمام تلاش ما این است که طی یک برنامه 10 ساله در حوزه زیرساخت، به نقطه ای برسیم که گردشگر جهان اولی به لحاظ دریافت خدمات، تفاوت محسوسی بین ایران و کشور های تراز اول جهانی در صنعت توریسم احساس نکند.»

جهانگیری که اخیرا مشغول ساخت هتلی در تهران است و از برخی روندها نظیر اعطای مجوزها و تسهیلات شهری ناراضی است، درباره هدف گذاری گردشگری ایران به این روزنامه معتبر فرانسوی گفته است: «ما بر اساس سند چشم انداز ملی خود، تا سال 2025 میلادی باید به عدد 20 میلیون توریست برسیم و درآمد 25 میلیارد دلاری از این حوزه داشته باشیم. از همین رو است که تمام تلاش ما ایجاد بستر های مناسب برای تحقق این هدف است.» به گفته عضو هیات رئیسه اتاق تهران، صنعت گردشگری برای ایران اهمیت ملی نیز دارد؛ زیرا مسوولان معتقدند با ایجاد شرایط لازم برای تحقق برنامه های بیان شده، در پایان این دوره می توان بالغ بر 200هزار شغل در کشور ایجاد کرد که این موضوع بر اهمیت توجه به بخش گردشگری می افزاید.

چشم انداز ایران برای جذب سرمایه خارجی

وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار لوموند درباره چشم انداز گردشگری ایران برای جذب سرمایه های خارجی، با اشاره به گزارش موسسه جهانی مکنزی درباره سرمایه گذاری در ایران، اظهار کرده است: «بخشی از اهداف سفر ما به فرانسه و نمایشگاه مپیک کن، متقاعد کردن سرمایه گذاران به امنیت و بازدهی سرمایه گذاری خارجی در صنعت توریسم است. توجه داشته باشید گزارش موسسه جهانی مکنزی نیز تاکید دارد ایران طی 20 سال آینده آماده یک سرمایه گذاری 5.3 تریلیون دلاری خواهد بود که حدود یک سوم آن از طریق سرمایه گذاری های خارجی تامین می شود. به باور تهیه کنندگان این گزارش، بخش قابل توجهی از این سرمایه گذاری جذب گردشگری ایران خواهد شد؛ آن هم به این خاطر که کشور ما در این بخش، نیازی به خلق مزیت ندارد و فقط نیازمند ایجاد بستر های لازم در بخش های خدماتی صنعت است.»

جهانگیری همچنین درباره دستاورد های اقتصادی که امیدوار است نمایشگاه «مپیک» برای گردشگری ایران داشته باشد، تصریح کرده است: «فرانسه از جمله کشور های موفق و مطرح جهانی در حوزه توریسم و گردشگری است و از این منظر آشنایی با نحوه ارائه خدمات به گردشگران در این کشور، می تواند ایده ها و آموزه های مفیدی برای ما به عنوان کشوری که چنین جایگاهی را هدف گذاری کرده، داشته باشد.» این فعال بخش خصوصی ادامه داده است: «علاوه بر این، توریسم تجاری و گردشگری خرید نیز دیگر نقطه توجه ما بوده که به طور خاص حضور ما در نمایشگاه «مپیک» با این رویکرد صورت گرفته است. ایران ظرفیت بسیاری برای ایجاد و بهره برداری از مراکز خرید و مال های بزرگ با استاندارد های جهانی دارد و می تواند کانون بسیار جذابی برای تولیدکنندگان شناخته شده جهانی، تامین کننده ها و توسعه دهنده های فعال با هدف مشارکت در این بخش باشد.» به گفته جهانگیری، بخشی از این سفر برای معرفی این قابلیت ها برنامه ریزی شده است.

وی همچنین ابراز امیدواری کرده است که حضور در این نمایشگاه و دیدار های برنامه ریزی شده با فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و صاحبان بنگاه های مطرح جهانی، دروازه های جدیدی را برای همکاری های مشترک اقتصادی و تجاری در حوزه های متنوع برای طرفین بگشاید و همچنین بسترساز فعالیت تجاری و اقتصادی مشترک و سودده برای طرفین باشد؛ به ویژه آنکه برخی از این دیدار ها با چهره های بنگا ه های بزرگی صورت خواهد گرفت که توان ایجاد تحولات بزرگ اقتصادی در کشور های در حال توسعه را دارند.

جهانگیری در پایان، از فرانسه به عنوان یکی از قطب های سرمایه گذاری در صنعت توریسم و عرصه های تجاری وابسته به آن یاد و تصریح کرده است: «از همین رو، این کشور می تواند محل خوبی برای رایزنی و مذاکره با فعالان این بخش ها و استفاده از ایده های آنها، همچنین معرفی ظرفیت های ایران باشد و شخصا معتقدم برنامه های این سفر می تواند تبعات و نتایج مفیدی هم برای ما و هم برای طرف های مذاکره داشته باشد.»

1