19 مارس 2024 - 14:15

میراث سلطانی فر در سازمان میراث

26 اکتبر 2016 - 00:30 dsfr.ir/2d4gr

میراث سلطانی فر در سازمان میراث
خبرگزاری مهر
مسعود سلطانی فر

سومین رئیس سازمان میراث فرهنگی درحالی انتخاب می شود که تنها چند ماه به پایان دولت یازدهم باقی مانده و بررسی عملکرد مدیران قبلی می تواند راه روشنی را پیش روی رئیس جدید قرار دهد.

نزدیک به ۴ سال از روی کار آمدن دولت یازدهم می گذرد در این مدت سازمان میراث فرهنگی دو رئیس داشت و احتمالا قرار است به زودی رئیس سوم این سازمان هم معرفی شود. مرداد سال ۹۲ محمدعلی نجفی در حالی که از مجلس برای تصدی وزارت آموزش و پرورش رای اعتماد نگرفت، ریاست سازمان میراث فرهنگی را قبول کرد اما در این مدت آنطور که مهدی حجت، قائم مقام او در این سازمان می گفت چندان علاقه ای به فعالیت در این سازمان نداشت بنابراین پس از ۶ ماه از این سمت استعفا داد تا در بخش های دیگر وظایفی را بر عهده بگیرد.

به جای نجفی، مسعود سلطانی فر که او هم برای تصدی وزارت ورزش و جوانان از مجلس رای اعتماد نگرفت، روی صندلی ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نشست تا اینکه بلاخره توانست برای تصدی وزارت ورزش و جوانان به مجلس معرفی شد.

سلطانی فر دو سال و نه ماه ریاست سازمان میراث فرهنگی را بر عهده داشت و گزارش هایی از عملکرد خود ارائه داده است.

انقلاب هتل سازی در کدام شهرها رخ داد؟

او در گفتگوهایش با رسانه های دولتی اعلام کرده است که در دولت یازدهم بیش از ۵ میلیون گردشگر خارجی به ایران آمده است و رشد عمومی گردشگری ورودی ایران در سه سال گذشته میانگین به ۱۰ درصد رسیده که دو برابر میانگین جهانی است. منظور وی از رشد ده درصدی در سه سال گذشته این است که اگر در سال ۹۲ درست زمانی که او این سمت را در دست گرفت، ایران میزبان چهار میلیون و ۸۰۰ هزار نفر گردشگر خارجی بوده اکنون این آمار پس از سه سال به ۵ میلیون و ۲۵۰ هزار نفر رسیده است. بررسی این آمار نشان می دهد از ابتدای دولت یازدهم تاکنون کمتر از یک میلیون نفر به آمار گردشگران ورودی به ایران افزوده شده است.

وی بار دیگر در گزارش عملکرد خود از انقلاب در تاریخ هتل سازی ایران در دولت یازدهم یاد کرده و گفته بود که از ابتدای تاریخ هتل سازی در ایران تا سال ۹۲ تعداد ۱۲۵ باب هتل چهار تا پنج ستاره در ایران ساخته شده بود، در حالی که طی سه سال اخیر ۳۴ هتل چهار و پنج ستاره به همت بخش خصوصی و با حمایت دولت احداث و شماری از آنها به بهره برداری رسیده است. بخش خصوصی داخلی اکنون در حال برنامه ریزی برای ساخت و بهره برداری از ۱۷۰ هتل چهار و پنج ستاره تا پنج سال آینده هست. همچنین در حال حاضر ۸۲۰ پروژه اقامتی در کشور در دست احداث است و بین ۱۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند که با محوریت بخش خصوصی انجام می شوند.

در این باره، برخی از فعالان گردشگری از جمله ابراهیم پورفرج رئیس جامعه تورگردانان ایران به خبرنگار مهر گفت: ما تا به حال ندیده ایم که جز چند هتل ۴ و ۵ ستاره در برخی از شهرها، هتل های دیگری در این دولت ساخته شده باشد. اگر این آمار درست است چرا سازمان میراث فرهنگی آدرس هتلهایی که از آنها بهره برداری کرده را به ما نمی دهد تا از آنها برای تورهای خارجی خود استفاده کنیم؟

برخی دیگر نیز به آمار ارائه شده توسط رئیس سازمان میراث فرهنگی و برخی از گروههای هتلداری که در حمایت از دولت یازدهم اعلام کرده بودند تا سال ۲۰۱۶ بیش از ۷۰ درصد اتاق ها در کشور پر از مسافر خارجی است انتقاد داشتند و می گفتند که این طور نیست و تنها برخی از هتلهای ۵ ستاره در برخی از شهرها پر از گردشگر هستند اما رئیس سازمان میراث فرهنگی برای بزرگ جلوه دادن عملکرد خود این آمار را به کل کشور تعمیم داده است.

افتخاراتی در حوزه جهانی

در میان تمام انتقادهای وارد به وی و معاونت گردشگری و سرمایه گذاری، نمی توان از ثبت جهانی پرونده هایی از جمله شهر سوخته در استان سیستان و بلوچستان، شوش در استان خوزستان و منظر فرهنگی میمند در استان کرمان، کویر لوت، یازده قنات ایرانی، ثبت اصفهان، تبریز، مشهد و لالجین به عنوان شهرهای جهانی صنایع دستی در فهرست یونسکو، برگزاری اجلاس شورای جهانی صنایع دستی و اجلاس شورای صنایع دستی بخش آسیا و اقیانوسیه در تبریز چشم پوشید که به همت کارشناسان میراث فرهنگی و صنایع دستی افتخاری برای این دولت رقم زده شد.

در کنار آن ثبت ملی برخی از پرونده ها مانند، رویشگاه کرفس، پخت نان های سنتی، آش ها، فالوده و بستنی و برخی دیگر از آیین هایی که ثبت ملی آنها در اولویت های آخر نسبت به ثبت سنت های دیگر بود، انتقادهایی به شمار می آید که به رئیس سازمان و دفتر ثبت آثار سازمان وارد می شود.

ثبت ملی کرفس کوهی با انتقاداتی مواجه شد

این ثبت های بدون هزینه و وقت گیر تنها برای بالابردن آمار میراث ناملموس ثبت شده این سازمان انجام می شد تا رئیس سازمان میراث فرهنگی در عملکرد خود اعلام کند که چندین هزار اثر ملی ثبت شده است. در کنار آن اتفاقات خوشایند دیگری نیز افتاد مانند تشکیل فهرست ملی میراث منقول که سالها در این فهرست تنها یک اثر ثبت شده بود.

بازپس گیری عمارت مسعودیه از بخش خصوصی نیز اگرچه اقدام مثبتی بود اما هنوز این سازمان اقدامی برای مرمت اضطراری بنا نکرده است، راه اندازی سایت های جامع اطلاع رسانی نیز ناموفق بوده به نحوی که اکنون بسیاری از این سایتها از جمله سیستم رزرواسیون خانه مسافرها غیر فعال هستند.

در عین حال راه اندازی هیات امنا برای برخی از پایگاههای جهانی و کاخ موزه های تهران، واگذاری برخی از بناهای تاریخی به بخش خصوصی فعال، اتمام برخی از پروژه های نیمه کاره دولت دهم، راه اندازی موزه تاریخ و دوران اسلامی پس از ۱۰ سال هر چند با عجله و استرداد ۳۴۹ قطعه شی از منطقه خوروین از بلژیک، ۱۰۹ شی چغامیش از آمریکا ۷۲ گل نوشته ساسانی از آمریکا، و ۲۱ شی توقیفی از ایتالیا از جمله اقدامات مثبتی بود که در سازمان میراث فرهنگی از سال ۹۲ تا کنون افتاده است.

گزینه های احتمالی جانشینی سلطانی فر

اکنون با معرفی سلطانی فر برای وزارت ورزش احتمالا قرار است فرد دیگری جایگزین وی شود. در این باره برخی از نهادها، انجمن ها و تشکل های خصوصی فعال در حوزه گردشگری، صنایع دستی و گردشگری انتظارات خود از رئیس جدید سازمان را در فضاهای مجازی و در گفتگو با رسانه ها اعلام کرده اند تا بلکه رئیس جمهور به خواسته های آنها توجهی کند.

یکی از این درخواست ها که توسط انجمن صنفی راهنمایان گردشگری منتشر شده این است که رئیس سازمان میراث فرهنگی می بایست، با میراث و گردشگری و صنایع دستی آشنایی داشته، دارای قدرت جذب سرمایه و سرمایه گذار باشد، سوابق مدیریتی قابل قبولی ارائه کند، با بخش خصوصی و سازمان های مردم نهاد تعامل سازنده برقرار کنند و اتاق فکر داشته باشد و در تصمیمات مهم از نظر کارشناسان هر حوزه بهره ببرد.

این مسائل کلیتی از انتظارات بخش خصوصی و فعالان سه حوزه کاری سازمان میراث فرهنگی است. اما آنها در میان خود سخن از جایگزینی افراد دیگری به جای سلطانی فر شنیده اند که در آمدن و یا نیامدن این افراد تردید وجود دارد.

یکی از افراد احتمالی برای جایگزینی سمت ریاست سازمان میراث فرهنگی، سید محمد بهشتی است اما برخی دیگر بر این باور هستند که بهشتی پیش از این در دوره نجفی نیز به دلیل کهولت سن نتوانسته ریاست سازمان را بر عهده بگیرد بنابراین این بار نیز چنین سمتی را قبول نخواهد کرد.

گزینه بعدی شنیده شده، مهدی حجت است اما برخی از کارشناسان با حضور وی به عنوان رئیس سازمان مخالف هستند چرا که معتقدند تمرکز حجت تنها به روی میراث فرهنگی است و وی صنعت گردشگری را جدا از این سازمان می داند بنابراین با ورود وی به این سازمان، گردشگری از جایگاه فعلی خود افت می کند.

اکبر ترکان رئیس شورای عالی مناطق آزاد تجاری و اقتصادی نیز از گزینه های احتمالی دیگر است.

در این میان برخی بر این باور هستند که چون پس از هر بار شایع شدن رفتن سلطانی فر از سازمان، نام احمد مسجد جامعی به زبان ها می آمد، گزینه احتمالی بعدی ممکن است او باشد.

مرتضی بانک، ابراهیم بای سلامی، شجاع پوریان و پیروز حناچی نیز از دیگر گزینه های احتمالی و پیشنهادی این سمت هستند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری مهر » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1