19 مارس 2024 - 08:11

چهارمین سکاندار سازمان میراث فرهنگی در دولت روحانی کیست؟

24 اکتبر 2016 - 11:00 dsfr.ir/ds2lp

چهارمین سکاندار سازمان میراث فرهنگی در دولت روحانی کیست؟
میثم رودکی / دنیای سفر
چهارمین رئیس سازمان میراث فرهنگی کیست؟

حدود 8 ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری، حسن روحانی اقدام به ترمیم کابینه خود با تغییر در 3 وزارتخانه کرده است.

وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت ورزش و جوانان، 3 وزارتخانه‌ای هستند که تکلیف وزرای جدید آن با تصمیم امروز مجلس مشخص می‌شود. محمدعلی نجفی که در آغاز به‌ کار دولت جدید، مدت زمانی کوتاه ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری را برعهده گرفت و پس از آن به بهانه بیماری این سازمان را به مسعود سلطانی فر همکار سابق رئیس‌جمهور در مرکز مطالعات و تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار کرد، همین دیروز خبر داد که محمدرضا صالحی امیری یکی از گزینه‌های مطرح برای ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری پس از ریاست نجفی بر این سازمان که او هم از همکاران رئیس‌جمهوری در دوران ریاست بر مرکز مطالعات و تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بود و بعدتر به ریاست کتابخانه ملی رسید، سکاندار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌شود و مسعود سلطانی‌فر رئیس کنونی سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز به وزارت ورزش و جوانان خواهد رفت و عهده‌دار سمت وزارت در این وزارتخانه خواهد شد. محمدعلی نجفی نیز که پیش‌تر در دهه 60 وزیر آموزش و پرورش بود و بعدها به ریاست سازمان برنامه و بودجه رسید نیز کاندیدای اصلی روحانی برای عهده‌داری سمت وزارت آموزش و پرورش است.

چالش دوباره ریاست بر سازمان میراث فرهنگی

مسعود سلطانی‌فر، رئیس کنونی سازمان میراث فرهنگی که در حال آزمودن شانس مجدد خود برای وزارت ورزش و جوانان پس از یک‌بار شکست در کسب رأی اعتماد نمایندگان برای این سمت دیروز در دفتر کار خود در سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز حاضر نشد.

با رفتن مسعود سلطانی‌فر از سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور برای آزمودن شانس وزارت بر ورزش و جوانان، این سازمان بار دیگر برای مدتی با چالش مدیریتی مواجه شده است. همین دیروز در سازمان میراث فرهنگی زمزمه‌هایی برای سرپرستی مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری با تکیه بر سخن اخیر رئیس‌جمهور در روز جهانی گردشگری که گفته بود باید نام سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از آخر به اول خوانده شود شنیده شد. احکام سرپرستی در روال عادی برای یک هفته صادر می‌شود و پیگیری‌های همشهری مشخص کرد که در جلساتی که پیش از این تغییرات در دولت برگزار شده است قرار بر آن است که یکی از معاونان سازمان میراث فرهنگی به‌مدت یک هفته سرپرستی این سازمان را عهده‌دار شود تا حکم رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری از سوی رئیس‌جمهور امضا شود.

به‌رغم آنکه گزینه‌های جایگزین برای ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری هنوز اعلام نشده‌اند، اما زمزمه‌های دیگری در خارج از سازمان میراث فرهنگی در جریان است که براساس آن سیدمحمد بهشتی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری که چندین دوره ریاست سازمان میراث فرهنگی را برعهده داشته است گزینه مطرح دیگر برای ریاست بر سازمان میراث فرهنگی است. اگرچه هنوز مشخص نیست که رئیس‌جمهور صحبتی با سیدمحمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای عهده‌دار شدن ریاست سازمان میراث فرهنگی داشته است یا خیر؟ اما همین دیروز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تصویری به رسانه‌ها ارسال کرد که مشخص شد سیدمحمد بهشتی در ماموریت خود به همراه رئیس موزه ملی ایران و معاون میراث فرهنگی کشور در قالب هیأتی به بازدید از نمایشگاه قدرت و حفاظت موزه آشمولین انگلستان با قدمت 333 سال عزیمت کرده‌اند. این نخستین نمایشگاهی است که به تشریح ماوراءالطبیعه در هنر دنیای اسلام می‌پردازد.

با ارسال این تصویر مشخص می‌شود که تاکنون هیچ مذاکره‌ای از سوی دولت با سیدمحمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برای ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری یا معاون میراث فرهنگی برای سرپرستی این سازمان انجام نشده است.

رئیس ناشناس میراث

براساس پیگیری‌های همشهری زمزمه‌های دیگری مبنی بر ریاست علی جنتی، وزیر مستعفی فرهنگ و ارشاد اسلامی و پیروز حناچی معاون وزیر مسکن و شهرسازی بر سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به گوش می‌رسد که چندان معتبر نیستند. پیش‌تر نیز نام احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر تهران و وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی که از حدود 2سال پیش تورهای تهرانگردی خود را راه‌اندازی کرده بود به‌عنوان گزینه بعدی رئیس‌جمهور برای ریاست سازمان میراث فرهنگی پس از مسعود سلطانی‌فر مطرح بود که این انتخاب او برای تصدی این سازمان هنوز در ابهام است. ابهام‌ها بر سر انتخاب رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی و مطرح شدن نام‌های متعدد برای ریاست این سازمان در دوره‌های گذشته نیز وجود داشت اما با یک تفاوت که در دوره جدید پیش از تصمیم رئیس‌جمهور برای ترمیم کابینه و تغییر رئیس سازمان میراث فرهنگی هیچ خبری از دولت برای گزینه جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بیرون نیامده است تا دست کارشناسان و حتی بنیانگذاران سازمان میراث فرهنگی کشور برای ارزیابی گزینه جدید باز باشد.

روزنامه همشهری در گفت و گو با ناظران و فعالان میراث فرهنگی که درخواست داشتند نامشان در این گزارش ذکر نشود اعلام کرده‌اند که رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی باید فهم دقیق از عملکرد سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری داشته باشد. به گفته این ناظران، باید در وهله نخست برای دولت مشخص باشد که هدف سازمان میراث فرهنگی چیست و این سازمان چه نقشی در کشور دارد؟ به گفته ناظران بیرونی، تاکنون فهم دقیقی از عملکرد سازمان میراث فرهنگی و نقش این سازمان در کشور وجود نداشته و در دوره‌های گذشته نیز اشخاصی براساس سلیقه و میزان ارتباطشان با دولت برای ریاست این سازمان انتخاب شد‌ه‌اند.

کارشناسان و ناظران میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور در گفت‌وگو با همشهری همچنین از انتخاب اشخاص غیرمرتبط و گاه بیگانه با مقوله فرهنگ و میراث فرهنگی برای ریاست سازمان میراث فرهنگی انتقاد می‌کنند. به گفته آنها متأسفانه این نگاه در کشور به‌وجود آمده است که ریاست بر سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری مسئله‌ای است که نیاز به تخصص ندارد و هر کسی می‌تواند این سازمان را اداره کند. درصورتی که این نوع نگاه به سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری و در کل به مقوله فرهنگ و تمدن و هویت اشتباه است و این موارد است که برای انتخاب رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی باید مورد تأکید و توجه دولت باشد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه همشهری » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1