28 مارس 2024 - 20:08

می توانستیم سالی ده بنا را ثبت جهانی کنیم

24 سپتامبر 2016 - 08:30 dsfr.ir/mi1iq

می توانستیم سالی ده بنا را ثبت جهانی کنیم
میثم رودکی
مسعود سلطانی فر رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: اگر محدودیت های یونسکو برای سهمیه ثبت یک اثر تاریخی و یک اثر طبیعی برای هر کشور نبود؛ می توانستیم سالی ده بنا را در فهرست یونسکو ثبت جهانی کنیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، مسعود سلطانی فر رئیس سازمان میراث فرهنگی در حاشیه بازدید از بناهای تاریخی منطقه آزاد ماکو در جمع خبرنگاران گفت: ایران سابقه ده هزار ساله دارد و باستان شناسان می گویند 800 هزار تا یک میلیون بنای تاریخی در کشور داریم که با این ظرفیت می توان گفت ایران یک موزه بزرگ است. با این وجود توانسته ایم که حدود 32 هزار اثر را در فهرست میراث ملی و 21 بنا را در فهرست جهانی ثبت کنیم.

وی ادامه داد: هر سال با استفاده از سرمایه بخش خصوصی بناهای مختلف زیادی را مرمت و بازسازی می کنیم و در سال های اخیر تعداد بناهایی که قابلیت مشارکت با بخش خصوصی را داشته اند بسیار زیاد بوده و ما توانسته ایم که با مشارکت بخش خصوصی بناهای تاریخی را مرمت و از آن ها به عنوان مرکز اقامتی، هتل، موزه، نمایشگاه صنایع دستی و ... بهره برداری کنیم.

سلطانی فر بیان کرد: با این رویکرد روند مرمت و بازسازی بناهای تاریخی در کشور 20 برابر گذشته شده است چون در گذشته با اعتبارات محدود دولتی این کارها انجام می شد و هر ساله کمتر از 5 درصد نیازها را برطرف می کرد اما اکنون با این روند توانسته ایم بناهای زیادی را مرمت کنیم. با این کار هم خیال ما بابت بناهایی که داریم راحت می شود و هم از این بناها تا ابد برای استفاده گردشگری استفاده خواهد شد از سوی دیگر این آثار به یک بنگاه اقتصادی تبدیل می شوند که در فرایند گردشگری از آنها به عنوان جاذبه گردشگری نیز استفاده می شود.

وی درباره بناهای تاریخی ماکو نیز گفت: برخی از بناهای تاریخی در ماکو که 40 سال مرمت نشده بودند با مطالعه و مشارکت منطقه آزاد ماکو و به کار گرفتن پیمانکاران، فرایند مرمت شان آغاز شده است.

سلطانی فر درباره طرح پردیسان در مرمت بناهای تاریخی نیز بیان کرد: طرح پردیسان متوقف شده است اما از طریق صندوق حفظ و احیای بناهای تاریخی توانسته ایم فراخوان مشارکت را اعلام کنیم.

رئیس سازمان میراث فرهنگی درباره ثبت جهانی آثار تاریخی هم تصریح کرد: فرایند ثبت جهانی یک فرایند پیچیده با پروسه جدی و با کار کارشناسی عمیق است و باید بناهایی که ثبت ملی شده اند در فهرست کاندیدای جهانی قرار گیرند. سازمان جهانی یونسکو مدتی است که سالانه تنها یک سهمیه برای میراث فرهنگی و یک سهمیه برای میراث طبیعی را برای هر کشور در نظر گرفته است اگر توان این را داشتیم که سهمیه های بیشتری را جذب کنیم می توانستیم سالی ده بنا را در فهرست یونسکو ثبت جهانی کنیم.

وی با اعلام اینکه در سال 2017 پرونده بافت تاریخی شهر یزد جهانی می شود گفت: اگر اراده ویژه ای بین مسئولان در منطقه آزاد ماکو باشد، می توان بناهای تاریخی این شهر را به عنوان پرونده های جهانی برای سال های 2019 یا 2020 ارائه کنیم.

1