29 مارس 2024 - 16:50

صلح، به مناسبت 21 سپتامبر روز جهانی صلح

21 سپتامبر 2016 - 09:00 dsfr.ir/wt05t

صلح، به مناسبت 21 سپتامبر روز جهانی صلح
liportal.de
روز جهانی صلح مبارک باد

سازمان ملل متحد روز 21 سپتامبر مصادف با 30 شهریور را روز جهانی صلح اعلام کرده است.

در ادبیات قدیم پارسی، صلح هم معنای لغت آشتی و به معنای مقابل حرب و جنگ آمده است. در دوران معاصر مفهوم صلح گسترش یافته و با تفکرهای شرق آسیایی و بعدها تفکرات مسیحی که صلح درونی را معرفی کرده‌اند آمیخته شده است.

در این مفهوم صلح شرایطی آرام، بی دغدغه و خالی از تشویش، کشمکش و ستیز است. صلح یک آرمان جهانی تلقی می شود. صلح یک مفهوم مطلق نیست و می تواند بسته به دیدگاه دینی و فرهنگی تعریف متفاوتی داشته باشد.

به همین ترتیب از جنبه های مختلفی می توان صلح را مطالعه کرد. شامل مسائل مربوط به جنگ، خلع سلاح و کنترل تسلیحات نظامی و سایر موضوعات مفهوم صلح را با آتش بس نباید اشتباه گرفت.

آتش بس به وضعیتی اطلاق می شود که در آن طرفین درگیر در یک مناقشه به صورت یک طرفه یا دوطرفه تحت شرایط خاص از جنگیدن دست می کشند. صلح به معنای پایان دادن به مناقشه و قطع جنگ است. برای بازگشت به وضعیت جنگ اعلان جنگ از یکی از طرفین الزامی است.

رسیدن به صلح در یک جنگ به طور کلی به دو روش میسر است. جنگیدن و وادار کردن طرف مغلوب به پذیرش صلح خود یکی از راه های رسیدن به صلح است که به صلح رومی معروف است. در این وضعیت طرف پیروز و یا مجموعه ای از قدرت های بی طرف شرایطی را به عنوان شرایط صلح تنظیم می‌کنند که معمولا به نفع سمت پیروز است. راه دیگر رسیدن به صلح با کمک مذاکرات سیاسی و فعالان صلح است.

آرمان جهانی صلح دوستان، حفظ صلح در سطح جهان است ولی در واقعیت همیشه جنگ ها و مناقشات وجود داشته اند و به وجود می آیند و آنچه صلح دوستان دنیا به دنبالش هستند ترک مناقشات و برقراری صلح در این مناقشات است.

امانوئل کانت فیلسوف نامدار آلمانی در سال 1795 میلادی کتابی با عنوان «صلح پایدار» نوشت که در آن مبانی رسیدن به یک صلح پایدار به صورت شش اصل مشخص شده است. در این کتاب کانت برای اولین بار خواستار اتحاد جامعه بین المللی و تشکیل سازمانی برای برقراری صلح در جهان شده است.

صلح و دوستی در ایران باستان

فلات ایران از دیرباز محل زندگی مردمی شجاع و سلحشور بوده که خود را آرین و از نژاد آریایی می دانستند. این اقوام در دوره های قدیمی تر در سرزمین های شمالی فلات به طور مشترک با اقوامی که به هند مهاجرت کردند و اقوامی که به اروپا رهسپار شدند، زندگی می کردند و باورها، اسطوره ها و دین های مشترکی داشتند. مهاجرت این اقوام به سرزمین های جنوبی و غربی بدون تردید مستلزم حرکت های جمعی و جنگ با اقوام بومی و دفاع از مواضع تسخیر شده بوده است که در این زمینه حماسه ها و داستان های پهلوانی آنان در تاریخ دیده می شود.

با شکل گیری زندگی آرام در وضعیت جدید در فلات ایران و روی آوردن به شیوه کشاورزی به جای زندگی عشیره ای و ایجاد روستاها و ساختن خانه و آبادی، ایرانیان به جای روحیه جنگجویی و تهاجمی، به آرزوهای صلح دوستی و آرامش روی آوردند و بیشتر سعی در حفظ و آبادانی روستاها و پرداختن به تمدن شهری داشتند؛ چرا که در این گونه تمدن ها، زندگی برنامه ریزی و کار و کوشش و نگهداری آذوقه را به همراه دارد و بیشتر مردم در پی داشتن زندگی آرام و دور از هیاهو و جنگ هستند.

با این شیوه زندگی، در اصول عقاید ایرانیان صلح و دوستی و مهر و محبت نقش ویژه ای یافت. ایرانیان خواستار آشتی، مهر و دوستی و آرامش در زندگی خود و همه مردم جهان شدند و آرامش و شادمانی از ویژگی های فرهنگی و حتی سیاسی در ایران به شمار آمد.

روز صلح

سازمان ملل متحد روز 21 سپتامبر مصادف با 30 شهریور را روز جهانی صلح اعلام کرده است. این تاریخ در پنجاه و هفتمین جلسه مجمع عمومی انتخاب شد. در گذشته و بر اساس قطع نامه 36/67 به تاریخ 3 نوامبر 1981 سومین سه شنبه سپتامبر، روز بازگشایی جلسات عادی مجمع عمومی به عنوان روز جهانی صلح انتخاب شده بود.

جایزه صلح نوبل

جایزه نوبل صلح یکی از پنج جایزه نوبل است که هر ساله اعطا می شود. آلفرد نوبل در وصیت نامه خود گفته است که این جایزه باید «به کسی داده شود که بهترین یا بیش ترین کوشش را در راه برادری ملل یا انحلال یا کاهش ارتش ها یا تشکیل و ترغیب کنفرانس های صلح کرده باشد».

جایزه نوبل صلح تنها جایزه نوبل است که در استکهلم (سوئد) داده نمی شود. این جایزه هر ساله در اسلو پایتخت نروژ اهدا می شود.

صلح از زبان سعدی

نکویی گرچه با ناکس نشاید
برای مصلحت گه گه بیاید

سگ درنده چون دندان کند تیز
تو در حال استخوانی پیش او ریز

به عرف اندر جهان از سگ بتر نیست
نکویی با وی از حکمت به در نیست

که گر سنگش زنی جنگ آزماید
ورش تیمار داری گله پاید

دیدگاه ها

  • طاهره صفوی پور 26 سپتامبر 2016 - 16:07

    افسانه های و روایات تاریخی بیانگر اعتقاد ایرانیان به صلح و دوستی و مهر و محبت بهمراه داشتن روحیه شجاعت و دلاوری میباشد که این خود باعث فخر ایران و ایرانیست.
    با سپاس از مطالب زیبا و جالب شما.

1