29 مارس 2024 - 09:38

درسی از دخالت دولتی انگلستان در گردشگری

3 سپتامبر 2016 - 10:30 dsfr.ir/wk0mr

درسی از دخالت دولتی انگلستان در گردشگری
bbcworldwide.com
سازمان گردشگری بریتانیا و شورای گردشگری انگلستان با یکدیگر ادغام شدند و VisitBritain را تشکیل دادند.

گردشگری یکی از حامیان اصلی اقتصاد و رفاه اجتماعی انگلستان است.

در سال 2015، 208.7 میلیارد پوند از تولید ناخالص داخلی (11.2 درصد از کل اقتصاد) در این کشور متعلق به گردشگری بوده است و گردشگری توانسته است 4.3 میلیون شغل ایجاد کند. بیش از 70 درصد حجم و ارزش بازدیدکنندگان ورودی انگلستان مربوط به لندن و مناطق جنوب شرقی است؛ درحالی که گردشگری داخلی از پراکندگی منطقه ای بیشتری برخوردار است و منطقه جنوب غربی، 20 درصد سفرها و 24 درصد مخارج را دربرمی گیرد.

در سال 1969 اولین قانون مهم در حوزه گردشگری تصویب شد که چارچوب قانونی مدیریت گردشگری در بریتانیا را تنظیم و سازمان گردشگری بریتانیا را به عنوان مسوول گردشگری تاسیس کرد. همچنین نهادهای قانونی مستقلی در هر کشور (انگلستان، ولز، اسکاتلند، ایرلند شمالی) تاسیس شدند. اهداف و مسوولیت های اصلی سازمان گردشگری بریتانیا عبارت بودند از افزایش تعداد بازدیدکنندگان خارجی، ترغیب گردشگری داخلی وکمک به بهبود تسهیلات و خدمات. اهداف اداره گردشگری انگلستان نیز به همین ترتیب بوده، اما با این تفاوت که وظیفه ترفیع خارجی را به عهده نداشته و به دلیل اینکه سازمان گردشگری بریتانیا نسبت به ترغیب گردشگری داخلی بی میل بوده، اداره گردشگری انگلستان نقش خود را در این زمینه افزایش داده است. در سال 1993 سازمان میراث فرهنگی ملی ایجاد و گردشگری به آن محول شد. این سازمان اولین استراتژی گردشگری را در دهه 90 با هدف توسعه گردشگری به عنوان فعالیتی باکیفیت، سودآور و پایدار منتشر کرد. پس از انتشار این استراتژی و با روی کار آمدن حزب کارگر، سازمان میراث فرهنگی ملی به وزارت فرهنگ، رسانه و ورزش تغییر نام داد. این سازمان مسوول گردشگری انگلستان در سطح ملی و ماموریت آن حمایت از خدمات باکیفیت برای گردشگران داخلی و بین المللی، ترغیب و کمک به صنعت گردشگری در بهبود خدمات و ترفیع تصویر مثبت از انگلستان در خارج از کشور بود.

در ادامه این تغییرات، اداره گردشگری انگلستان در سال 1999 با هدف تبدیل شدن به نهادی استراتژیک بدون مسوولیت های بازاریابی و عملیاتی، به شورای گردشگری انگلستان تغییر یافت. در نتیجه آثاری که شیوع تب برفکی در سال 2001 بر گردشگری گذاشت، این استراتژی به روزرسانی شد و استراتژی جدیدی در سال 2004 انتشار یافت. طبق این استراتژی، سازمان گردشگری بریتانیا و شورای گردشگری انگلستان با یکدیگر ادغام شدند و VisitBritain را تشکیل دادند. مسوولیت ترفیع بریتانیا در خارج از کشور، رهبری و هماهنگ کردن بازاریابی داخلی انگلستان و طراحی استراتژی بازاریابی داخلی بر عهده VisitBritain است. با احساس نیاز بخش دولتی و خصوصی نسبت به وجود نهاد مستقلی که گردشگری در انگلستان را مدیریت کند، VisitEngland در سال 2009 تاسیس شد. این سازمان عهده دار گردشگری در انگلستان است و نقشی استراتژیک در رهبری و نمایندگی سازمان های دولتی، خصوصی و مردم نهاد فعال در گردشگری انگلستان دارد. ماموریت اصلی این سازمان حمایت از صنعت گردشگری انگلستان برای افزایش تمایل بازدیدکنندگان داخلی و بین المللی به سفر به انگلستان و در نتیجه افزایش مخارج مصرف کنندگان است و وظایف آن عبارت است از: طراحی استراتژی گردشگری برای انگلستان، نظارت بر استراتژی بازاریابی گردشگری انگلستان، تحقیق و پژوهش، مدیریت طرح های ملی تضمین کیفیت، حمایت و توسعه شبکه اطلاعات گردشگری.

VisitEngland قصد دارد با تمرکز بر مفاهیم «واقعی، جذاب و متنوع» به عنوان عناصر اصلی برند، گستره ای از تجربه ها و فعالیت هایی را که در انگلستان قابل انجام است ترفیع دهد، ادراکات و نگرش ها نسبت به انگلستان را بهبود بخشد و با همکاری کسب و کارها، کیفیت محصولات و خدمات را افزایش دهد. این نهاد برای سال های 2010 تا 2020 استراتژی ای طراحی کرده که طبق آن قصد دارد تاثیر گردشگری در اقتصاد، اشتغال زایی و کیفیت زندگی در انگلستان را به حداکثر برساند و برای تحقق آن، چهار هدف کلی افزایش سهم انگلستان از بازارهای گردشگری جهانی، ارائه مقاصدی متمایز، حمایت از یک صنعت گردشگری موفق و پررونق، تسهیل مشارکت بیشتر بین بازدیدکنندگان و جامعه محلی را دنبال می کند. دلایل اصلی مشارکت دولت در گردشگری، اقتصادی هستند. کسب درآمد ارزی و بهبود تراز پرداخت ها و پس از آن اشتغال زایی و توسعه مناطق روستایی، شهری و تفرجگاه های روستایی در زمان های بحران اقتصادی و بازسازی پس از آن، از اهداف دولت در مشارکت گردشگری است که برای تحقق آنها، وزارت فرهنگ، رسانه و ورزش باید با ادارات ملی گردشگری (VisitBritain و VisitEngland) همکاری کند. به طور کلی، دولت باور دارد که یک خط مشی موفق گردشگری به دولتی فعال و مشارکتی نیاز دارد.

بخش خصوصی باید هدایت را انجام دهد، اما جامعه و دولت باید به طور کامل در این فرآیند مشارکت کنند. همچنین این باور وجود دارد که گردشگری یک صنعت محلی است و خط مشی گذاری از بالا به پایین در ترغیب خلاقیت و سرمایه گذاری محلی، امری شکست خورده و قدرت مناطق محلی را به طور کامل از بین برده است. با توجه به این واقعیت که در ایران نیز دولت نقش تعیین کننده ای در گردشگری دارد، می توان با در نظر گرفتن تجارب انگلستان نکاتی را برای سیاست گذاری گردشگری در ایران پیشنهاد داد: همکاری مستقیم دولت و بخش خصوصی برای شناسایی مسائلی که بر کسب وکارهای کوچک و متوسط تاثیرگذارند و کمک به رشد آنها؛ ایجاد روابط بین ذی نفعان گردشگری داخلی و مهمان نوازی؛ همکاری وزارتخانه ها و سازمان های دولتی مختلف برای حل مسائل مربوط به صنعت گردشگری در تمام بخش ها؛ همکاری، حمایت و ترغیب مقامات محلی در فعالیت های ترفیعی گردشگری.

نویسندگان:

سید مهدی طباطبایی / کارشناس ارشد بازاریابی گردشگری
سیامک سیفی/ دانشجوی دکترای گردشگری دانشگاه پانتئون سوربن فرانسه

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1