19 آوریل 2024 - 16:12

هزار و یک مانع در راه رونق صنعت گردشگری

20 اوت 2016 - 18:20 dsfr.ir/h60iz

هزار و یک مانع در راه رونق صنعت گردشگری
تین نیوز
گردشگری ایران

اگرچه گردشگری در ایران پتانسیل ها و ظرفیت های فراوانی دارد و صنعت گردشگری به صورت بالقوه می تواند رشد و توسعه داشته باشد اما کارشناسان معتقدند برای تحقق این موضوع باید برای سرمایه گذاران فرش قرمز پهن کرد.

این روزها موضوع رونق در اقتصاد و درآمدزایی برای همه کشورهای دنیا به یکی از دغدغه های اساسی تبدیل شده است و اندیشمندان اقتصادی با ارائه راهکارها سعی می کنند رشد در صنایع مختلف را رقم بزنند. امروزه یکی از صنایعی که مورد توجه مسئولان همه کشورها قرار گرفته و ارزآوری خوبی برای فعالان در این بخش به همراه داشته، "صنعت گردشگری" است.

بر این اساس، کشورهایی که جذابیت های طبیعی و تاریخی فراوانی دارند فرصت خوبی برای بدست آوردن ثروت بیشتر از طریق جذب گردشگر خارجی دارند و در این میان ایران با داشتن رتبه دهم جاذبه های باستانی و رتبه پنجم جاذبه های طبیعی می تواند بهره خوبی از شرایط موجود ببرد.

خوشبختانه امروزه کشورمان به عنوان یکی از مقاصد برتر برای گردشگران خارجی مطرح است؛ از این رو برای افزایش حضور گردشگران خارجی نیاز به فراهم کردن شرایط و زیرساخت های مناسب است.
این گزارش می افزاید، قطعا بر اساس افق 1404 باید به جذب 20 میلیون نفر گردشگر دست یابیم و این مهم نیازمند برنامه ریزی و اجرای سیاست های درست است. کارشناسان و صاحبنظران متعددی اعتقاد دارند تراز مناسبی در حوزه ورود گردشگر به کشورمان وجود ندارد و فراهم نبودن زیرساخت ها، عدم توجه مناسب به این صنعت، تبلیغات ضعیف، تنش های سیاسی، تبلیغات منفی علیه ایران و غیره از جمله دلایل عدم دستیابی به رونق در عرصه گردشگری است.

خبرنگار خبرگزاری این موضوع را با صاحب نظران مختلفی مطرح کرد و نظرات آن ها را در این زمینه جویا شده است.

گران شدن سفر به ایران به دلیل تحمیل هزینه های غیرکارشناسی

رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی معتقد است تحمیل هزینه های غیرکارشناسی از سوی برخی سودجویان، هزینه سفر به ایران را افزایش داده و این امر مانع ورود گردشگران می شود.

نصرالله پژمان فر با اشاره به اینکه به دلیل وجود محدودیت در برخی منابع توجه به ایجاد رونق در عرصه گردشگری به منظور درآمدزایی اهمیت زیادی دارد، گفت: عرصه میراث فرهنگی و گردشگری، مزیت کشورمان محسوب می شود و با نگاه ویژه در این زمینه می توان به درآمد خوبی دست یافت.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در گذشته به دلیل کسب درآمدهای نفتی به دنبال درآمدزایی در سایر بخش ها نبوده ایم، گفت: امروزه با توجه به تغییر نگاه افراد و تأکید رهبر انقلاب در حوزه گردشگری، تحولات مختلفی در حال شکل گیری در حوزه گردشگری است.

وی با تاکید بر اینکه اگر بخواهیم به جایگاه مطلوبی در بخش صنعت گردشگری دست یابیم نیازمند انجام اقدامات مختلفی هستیم، اظهارکرد: این اقدامات باید در حوزه قانون گذاری، اجرایی و غیره باشد؛ به عنوان مثال قوانین موجود باید تنقیح و به روزرسانی شود تا بتوان نیازهای قانونی در این عرصه را به حد مطلوب رساند.

نیاز قانونی فعالان حوزه گردشگری رفع شود

پژمان فر با اشاره به اینکه امروزه برخی از قوانین در حوزه گردشگری به دلیل عدم جامعیت امکان فعال سازی و رونق در این حوزه را فراهم نمی کند، گفت: در برخی از عرصه های حوزه گردشگری نیز قانون مورد نیاز وجود ندارد و باید نیاز قانونی فعالان در این عرصه رفع شود.

رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت باید در کارهای اجرایی مربوط به حوزه گردشگری تسهیلات مختلفی برای فعالان این عرصه در نظر بگیرد تا حمایت مناسب انجام شود، ادامه داد: به عنوان مثال بیشتر کسانی که به سفرهای توریستی می روند، افراد مسن هستند و برای جابجایی آنها نیاز به اتوبوس مخصوص است.

وی این موضوع را از جمله ملزومات موردنیاز تورگردانان داخلی دانست و تصریح کرد: زمانی که اعلام می شود حداقل به 500 دستگاه از این اتوبوس نیاز است، برخی افراد به بهانه حمایت از اقتصاد داخلی، اجازه ورود این خودروها را نمی دهند و هنوز هم هیچ اتوبوس داخلی با این سبک ساخته نشده است. وی با اشاره به اینکه جاذبه های ایران رضایت خاطر گردشگران را فراهم می کند اما عدم ارائه خدمات مناسب در حوزه های مختلف همچون حمل و نقل به گردشگران خارجی، خاطره خوبی برای بازگشت مجدد آنها به ایران را رقم نمی زند، گفت: برای شکوفایی در این عرصه باید هر اقدام مفید لازمی انجام شود تا زمانی که درخواست 500 دستگاه اتوبوس ارائه می شود، وزارت صنایع نتواند جلوی واردات را بگیرد.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ضمن یادآوری این موضوع که برای حمایت از تورگردانانی که اقدام به جذب توریست خارجی می کنند مصوبه معافیت مالیاتی در نظر گرفته شده تا انگیزه خوبی برای آنها ایجاد شود، ادامه داد: افرادی که در حوزه گردشگری فعال هستند باید خدمات مناسب و به موقع دریافت کنند تا بتوان شاهد رشد خوبی در این عرصه بود. پژمان فر تصریح کرد: خوشبختانه با اقدامات انجام شده، در بخش بوم گردی رشد 400 درصدی و در بخش اقامت مسافران در هتل ها رشد 150 درصدی را شاهد هستیم.

رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه ارائه وام 100 میلیونی بدون درنظر گرفتن چرخه سخت بانکی به فعالان حوزه گردشگری اقدام مناسبی ارزیابی می شود، اظهار کرد: با توجه به ظرفیت درآمدزایی عرصه میراث فرهنگی و تورگردانی، می توان از این طریق اقتصاد کشور را رونق بخشید.

تعدد دستگاه های متولی در حوزه گردشگری مانع ایجاد رونق در این صنعت

وی تعدد دستگاه های متولی و تصمیم گیر در حوزه گردشگری را مانعی برای ایجاد رونق در این صنعت دانست و افزود: وقتی وزارتخانه هایی مانند صنعت، معدن و تجارت و غیره در این حوزه تصمیم می گیرند ولی مسئول اصلی معاونت ریاست جمهور تلقی می شود، نمی توان شاهد عملکرد خوبی بود.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: تراز سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حد یک وزارتخانه است و می توان برای رسیدن به هدف مطلوب در این حوزه، سازمان میراث فرهنگی را به یک وزارتخانه تبدیل کرد.

پژمان فر ضمن تأکید بر اینکه به دلیل تحمیل هزینه های غیرکارشناسی از سوی برخی سودجویان هزینه سفر به ایران افزایش داشته است، تصریح کرد: این امر نه تنها مانع ورود گردشگران می شود؛ بلکه ریزش شدید گردشگری خارجی را در پی دارد. وی افزود: برای رفع مشکلات و کاهش هزینه سفر نیازمند نظارت و رصد دقیق در حوزه گردشگری هستیم.

رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی صدور بخشنامه های مختلف به منظور ایجاد انگیزه در تورگردانان را اقدامی سازنده دانست و خاطرنشان کرد: البته صرف قانون گذاری و صدور بخشنامه نمی تواند باعث رونق شود و باید در اجرا نیز اقدامات خوبی انجام شود.

وجود موانع مختلف بر سر راه سرمایه گذاران حوزه گردشگری

رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران اعتقاد دارد باید برای سرمایه گذاران فرش قرمز پهن کرد اما هم اکنون برخی از دستگاه ها سرمایه گذاران را درگیر روند پیچیده و زمان بر کاری می کنند.

احمد اصغری با اشاره به اینکه تعدد دستگاه های متولی در بخش گردشگری موجب شده تا فعالان در حوزه بلاتکلیف بوده و با گستره ای از تصمیمات روبرو شوند، گفت: تعدد دستگاه های متولی با نقشه راه حوزه گردشگری در تناقض است زیرا عده ای برای دریافت مجوز به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مراجعه می کنند وبرخی دیگر به وزارت صنایع می روند که این امر قابل تأمل است و جای رسیدگی دارد.

رییس کمیسیون گردشگری اقتصاد هنر و اقتصاد ورزش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تصریح کرد: خوشبختانه افق در نظر گرفته شده در برنامه توسعه ششم، بر جایگزینی صنعت گردشگری بجای صنعت نفت تأکید دارد.

روادید فرودگاهی، گامی در جهت تسهیل ورود گردشگران خارجی

وی با اشاره به اینکه ایران هراسی دشمنان نتوانسته تاثیر جدی بر ورود گردشگران خارجی به کشورمان بگذارد، اظهار کرد: هم اکنون گردشگران خارجی از کشورهایی مانند آمریکا، آلمان و غیره وارد کشور می شوند.

اصغری با بیان اینکه همه دستگاه ها در حال تلاش به منظور رفع مشکلات هستند، افزود: به عنوان مثال در حال حاضر در 9 فرودگاه مانند امام خمینی(ره)، شیراز، اصفهان و غیره روادید فرودگاهی به 3 ماه صادر می شود که نقش بسزایی در شکوفایی این صنعت دارد.

رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران ضمن تاکید بر اینکه بخش خصوصی می تواند با جذب سرمایه گذار برخی از مشکلات این حوزه را رفع کند، گفت: برخی از دستگاه ها بجای اینکه از سرمایه گذاران گردشگری حمایت شود، آنها را درگیر روند پیچیده و زمان بر کاری می کنند؛ لذا بر اساس نامگذاری امسال از سوی رهبر انقلاب مبنی بر "اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل" باید برای سرمایه گذاران فرش
قرمز پهن کرد؛ نه اینکه مانع ایجاد شود.

ضرورت تشکیل کمیسیون ویژه گردشگری در مجلس شورای اسلامی

وی با اشاره به اینکه بزرگترین پارلمان بخش خصوصی، خواهان تشکیل کمیسیون ویژه برای حوزه گردشگری در مجلس شورای اسلامی است، اظهار کرد: با تشکیل این کمیسیون می توان مشکلات این صنعت را پیگیری کرد تا نتیجه مطلوبی از این صنعت مهم بدست بیاید.

اصغری با بیان اینکه هزینه سفر به ایران به دلایل مختلف افزایش داشته است، تصریح کرد: هزینه خدمات حمل و نقل و اقامت مسافران از جمله دلایل گرانی سفر به سرزمین کهنی همچون ایران است و این امر درحالی رخ می دهد که خدمات ارائه شده نیز مطلوب نیست.

رییس کمیسیون گردشگری اتاق ایران ضمن اشاره به صدور بخشنامه های مختلف به منظور ایجاد انگیره در بین فعالان حوزه گردشگری، خاطرنشان کرد: بخشنامه، دستورالعمل است؛ از این رو باید به قانون تبدیل شود تا برای همه لازم الاجرا باشد.

تعدد دستگاه های متولی در حوزه گردشگری آسیب زاست

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس معتقد است تعدد دستگاه های متولی در حوزه گردشگری آسیب زا بوده و رونق گردشگری صرفا با صدور بخشنامه های مختلف ایجاد نمی شود.

اصغر مسعودی با اشاره به اینکه تعدد دستگاه های مسئول در حوزه گردشگری باعث ایجاد بلاتکلیفی فعالان این عرصه شده است، گفت: وقتی یک نهاد مسئول تصمیم گیری و سیاست گذاری در حوزه گردشگری باشد، می توان شاهد کاهش مشکلات، افزایش نظارت و ارائه تسهیلات مناسب تر بود.

نماینده مردم نی ریز و استهبان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه متاسفانه اطلاع رسانی مناسبی در حوزه جاذبه های گردشگری و جذب گردشگر خارجی نمی شود، اظهار کرد: وقتی دستگاه های مختلف در یک حوزه مسئولیت تصمیم گیری داشته باشند، شاهد عدم تمرکز و اقدام به موقع در زمینه های مختلف مانند اطلاع رسانی خواهیم بود.

عضو کمیته تخصصی «ارشاد، تبلیغات اسلامی و گردشگری» کمیسیون فرهنگی مجلس ضمن تأکید بر اینکه متأسفانه اهمیت صنعت گردشگری و درآمدزایی از طریق این حوزه در بین مسئولان و مردم شکل نگرفته است، ادامه داد: گاهی اوقات برای اجرای طرح های اشتغالزایی مختلف اقدامات زیادی انجام می شود و این در حالیست که توجه به رونق صنعت گردشگری می تواند بسیاری از مشکلات اشتغالزایی را حل کند.

رونق گردشگری با صدور بخشنامه ایجاد نمی شود

وی با اشاره به اینکه رونق گردشگری صرفا با صدور بخشنامه های مختلف ایجاد نمی شود و نیاز به برنامه ریزی بلندمدت است، تصریح کرد: باید نگاه فعالان عرصه گردشگری نسبت به این صنعت تغییر کند تا شاهد حضور بیشتر گردشگران خارجی در سرزمین کهن ایران باشیم.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با رد این موضوع که هزینه سفر به ایران برای گردشگران خارجی مقرون به صرفه نیست، خاطرنشان کرد: آماده سازی زیرساخت های گردشگری کمک شایانی به کاهش هزینه گردشگری می کند و این موضوع بر هزینه تمام شده خدمات نیز تاثیر خواهد گذاشت.

علاقه مندی سرمایه گذاری کشورهای اروپایی در ایران به دلیل افزایش تقاضا سفر

مدیرکل بازاریابی و تبلیغات گردشگری سازمان میراث فرهنگی معتقد است کشورهای خارجی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری ایران علاقه زیادی دارند و این مهم به دلیل افزایش تقاضای سفر به کشورمان است. علی باقر نعمتی زرگران با اشاره به اینکه امروزه صنعت گردشگری در تمام دنیا مورد توجه دولت ها است، گفت: رونق در این بخش موجب اشتغالزایی مناسبی می شود لذا این امر در دستور کار مسئولان کشورمان قرار دارد.

مدیرکل بازاریابی و تبلیغات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه دورکردن فعالان عرصه گردشگری از پیچیدگی ها و بوروکراسی های اداری و ارائه تسهیلات یکی از اقدامات کشورهای موفق در راستای رونق بخشی به این صنعت است، اظهار کرد: هماهنگی دستگاه های مختلف کاری دشوار است و هنوز این مهم به صورت جدی شکل نگرفته ولی با توجه به اهمیت صنعت گردشگری تمام نگاه ها به سمت کمک به این حوزه است.

وی با اشاره به اینکه صدور بخشنامه های تشویقی برای جذب گردشگر بیشتر می تواند تاثیر خوبی در این حوزه داشته باشد، ادامه داد: به عنوان مثال بخشنامه ای در حوزه گردشگری صادر شده که آژانس های گردشگری را ملزم می کند در ازای برگزاری چندین تور خارجی، اقدام به جذب گردشگر خارجی کنند که در میان فعالان در این عرصه به بخشنامه 150 معروف است؛ این بخشنامه نمونه یکی از سیاست های موفق کشورهایی مانند مالزی است، البته نباید فراموش کرد که هماهنگی بخش های مختلف برای اجرای چنین بخشنامه هایی ضرورت دارد.

افزایش هزینه سفر به ایران، نتیجه کمبود زیرساخت ها

نعمتی زرگران ضمن تأکید بر اینکه هم اکنون هزینه سفر به ایران بالا بوده و این امر با مقایسه قیمت های جهانی برای انتخاب مقصد گردشگری قابل مشاهده است، تصریح کرد: دلایل مختلفی برای افزایش هزینه وجود دارد ولی هزینه اقامت، افزایش تقاضا برای سفر، کمبود زیرساخت ها، محدودیت پروازهای هواپیمایی، تغییر نرخ ارز و غیره از جمله مهمترین دلایل افزایش هزینه ها است.

مدیر کل بازاریابی و تبلیغات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: خوشبختانه در حال حاضر تقاضا برای سفر به کشورمان رو به افزایش است و در این میان گردشگران عراقی و آذربایجانی در صدر جدول گردشگران وارد شده به ایران قرار دارند.

گردشگران عراقی و آذربایجانی در صدر جدول گردشگران وارد شده به ایران

وی با بیان اینکه علاقه مندی برای سرمایه گذاری دربخش گردشگری از سوی کشورهای خارجی بالاست، اظهار کرد: بازار ورود گردشگر به ایران رونق دارد و امروزه برخی از هتل ها در تهران در سراسر روزهای یک سال مملو از مسافر بوده و ظرفیتشان تکمیل است که در مقایسه با سایر کشورها، نشان دهنده جایگاه خوب ایران است.

نعمتی زرگران با اشاره به اینکه کشورهایی مانند ترکیه، چین، تایلند، مالزی، آلمان، ایتالیا، اتریش، اسپانیا، هلند از جمله کشورهایی هستند که علاقه مند سرمایه گذاری در کشورمان هستند، ادامه داد: برای سرمایه گذاری سعی شده تسهیلات قانونی ارائه شود تا این صنعت با رونق بیشتری مواجه شود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری خانه ملت » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1