24 آوریل 2024 - 02:24

ایده خلاقانه و ساده کمپین زباله صفر

18 اوت 2016 - 11:00 dsfr.ir/4w5cd

ایده خلاقانه و ساده کمپین زباله صفر
zerowasteeurope.eu

مواد غذایی بسته بندی شده، محصولات مرتبط با تکنولوژی هستند که به سرعت در حال پیشرفتند و این محصولات صنعتی اکثرا با محیط زیست سازگار نیستند و به آن آسیب می رسانند. آزمایشگاه People Design شرایطی را برای مردم فراهم کرده تا از این طریق راهکارهای خود را برای کاهش آسیب به محیط زیست ارائه دهند.

امروزه مصرف کنندگان به سطحی از آگاهی رسیده اند که روز به روز بیشتر به اهمیت کاهش ضایعات پی می برند. اینکه چقدر سطل آشغال خانه تان پر شده است به میزان خوبی می تواند نشان دهد که تا چه اندازه برای خود و دیگران خطرناک هستید اما برخلاف آن ها، تولیدکنندگان صنعتی بهایی به این امر نمی دهند و بیشتر به فکر سود آوری و کسب درآمد هستند. مواد غذایی بسته بندی شده به علت دارا بودن تاریخ مصرف محدود به سرعت استفاده می شوند و بسته بندی شان دور ریخته می شود و همین باعث زود پر شدن سطل های زباله می شود.

اوایل دهه 90 میلادی شهروندان زوریخ مجبور بودند برای دور ریختن زباله هایشان، کیسه های مخصوصی بخرند یا اینکه تن به جریمه ای قابل توجه بدهند. کیسه ها با توجه به اندازه شان با قیمت های متفاوت به فروش می رسیدند. این موضوع باعث شد شهروندان تا آنجا که می توانند کمترین زباله را دور بریزند و مواد قابل بازیافت شان را به یکی از ایستگاه های مربوط برسانند. طی سه سال، زباله تولیدشده در زوریخ 24 درصد کاهش پیدا کرد و طی چند سال اخیر هم سرانه تولید زباله این شهر سوییسی حدود 406 کیلوگرم بوده است.

سیاست کاهش تولید زباله مدنظر شهرداری لندن هم بوده است و در برنامه جامع استراتژی مدیریت زباله شهری جایگاه دارد. لندنی ها سالانه حدود 20 میلیون تن زباله تولید می کنند و برای معکوس کردن این روند روی کاهش، بازیافت و بازاستفاده زباله های خانگی و تجاری متمرکز شده اند. هدف لندنی ها کاهش 10 درصدی زباله خانگی تا سال 2020 و رساندن آن به 20 درصد تا سال 2031 است (نسبت به میزان زباله در سال های 2008-2009). در صورت تحقق این هدف، مقدار قابل توجهی در هزینه های شهری - که مربوط به ساماندهی و دفع زباله می شود - صرفه جویی خواهد شد.

تخمین زده شده که حدود 580 میلیون پوند طی سال های 2008 و 2009 برای مدیریت زباله شهری خرج شده است. به همین منظور شرکت zerowaste با ساخت لابراتوار People Design این امکان را به وجود آورده تا مردم ایده های خود را برای کاهش ضایعات و مبارزه با رشد روزافزون آن در کارخانجات ارائه دهند. این کمپین مردمی اوایل ماه ژوییه ایجاد شد و تا 16 اکتبر ادامه دارد و شعار آن این است: به همه ایده ها خوشامد می گوییم.

در این میان بیش ترین اعتراضات وارده به محصولاتی بوده که بسته بندی شان در اصطلاح به شکل عروسک روسی یا ماتروشکا است. علت نام گذاری این نوع بسته بندی چند لایه بودن آن است (همانند عروسک های ماتروشکا که متشکل از چند عروسک چوبی است که در هم قرار می گیرند)؛ کارتریج های جوهر که با دقت بسیار در میان سه یا چهار لایه پلاستیک قرار می گیرند، شکلات های Ferrero Rocher که در میان لایه های زرورق، کاغذ و پلاستیک محصور شده اند.

این برنامه همچنین این توانایی را به تولیدکنندگان می دهد تا مرزهای خلاقیت خود را گسترش دهند و به دنبال تولید محصولاتی با بسته بندی های سازگار با طبیعت باشند. برای مثال می توان به بسته بندی های شرکت کارفور اشاره کرد. این شرکت پرتقال ها را به صورت پوست کنده و چهارقاچ شده درون یک سینی بسته بندی می کند. همچنین متخصصان کشاورزی معتقدند که پوست آووکادو از مواد مغذی آن حفاظت می کند، اما در کارخانه ها برای آنکه مواد مغذی و آنتی اکسیدان های آن پس از پوست گرفتن حفظ شود مجبور می شوند از یک پلاستیک و کارتن ضخیم استفاده کنند که برای محیط زیست ضرر دارد.

در دسته بندی محصولاتی که عمر محدود دارند به وسایل برقی بسیاری برمی خوریم: شارژر، هدفون، کامپیوتر، مسواک الکترونیکی. یک کاربر اینترنتی به موضوع جالبی اشاره می کند؛ جوراب ها و جوراب شلواری هایی که تنها برای یک بار استفاده آن ها را می خرید و صبح روز بعد در سطل زباله می اندازید.

لابراتوار People Design به دنبال این است تا با به اشتراک گذاری ایده های افراد مختلف در اینترنت، کاتالوگی طراحی کند که مردم بیشتر مراقب محصولاتی که خریداری می کنند باشند و تأثیر بسته بندی هر محصول را بر محیط زیست خود بفهمند.

1