29 مارس 2024 - 15:20

پیامد مثبت حضور گردشگران خارجی در ایران

4 اوت 2016 - 11:00 dsfr.ir/5a3fj

پیامد مثبت حضور گردشگران خارجی در ایران
سینا شیری
گردشگران حارجی در ایستگاه راه آهن تهران

هر گردشگر خارجی روزی 200 دلار در ایران خرج می کند.

گردشگری و تأثیرش در ایجاد اشتغال، کسب و کارآفرینی، فراهم کردن فرصت های درآمدزایی برای اقصی نقاط کشور و برای هر آن کسی که دارای مهارتی است که کالایی تولید کند یا خدمتی برساند بر هیچ کس پوشیده نیست. به ویژه وقتی پای گردشگران خارجی در میان باشد که قرار است پولی را وارد کشور کنند که چندین برابر پول خودمان ارزش دارد.

بنابراین با نگاهی گذرا هم می توان اهمیت رونق چنین حوزه ای را درک کرد. به دلیل جایگاهی که گردشگری در برنامه های توسعه ای کشور دارد و مانور بالای دولت روی این حوزه برای رسیدن به اهداف اقتصادی و محو کردن بخش عمده ای از بیکاری در کشور با استفاده از ظرفیت های این حوزه، «فرصت امروز» گزارش این شماره اش را به بررسی تأثیر حضور گردشگران خارجی در ایران و پیامدهای مثبت آن اختصاص داده است. در این گزارش در گفت و گو با احمد اصغری، آرش نورآقایی و امیر هاتفی موضوع مذکور بررسی شده است.

ورود هر گردشگر، 5 شغل ایجاد می کند

احمد اصغری، رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد هنر و اقتصاد ورزش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، در ابتدا در مورد جایگاه حوزه گردشگری در برنامه های اتاق ایران و حضور گردشگران خارجی در ایران به ویژه در فضای ایجاد شده بعد از برجام می گوید: اشتیاق و شوق گردشگران اروپایی و آمریکایی به حضور در ایران و به دلیل چنین نیازی اتاق ایران به عنوان سردمدار بخش خصوصی لازم دید که ساختار قبلی این کمیسیون را تغییر داده و آن را از کمیسیون گردشگری و خدمات به نام فعلی اش تغییر دهد که این تغییر به تغییر ماهیت این کمیسیون نیز منجر شده است.

طی یکی، دو سال اخیر با افزایش چشمگیر ورود گردشگران اروپایی و آمریکایی به ایران رو به رو بوده ایم و این رشد به حضور سالانه بیش از 6 میلیون گردشگر در کشور منجر شده است. همچنین طبق برآورد هایی که انجام داده ایم، ورود هر گردشگر به ایران، پنج شغل در کشور ایجاد می کند. از طرفی ما در کشورمان حتی سرویس های بهداشتی در حد استاندارد جهانی نداریم. همچنین سیستم حمل و نقل از فرودگاه تا شهرهای مقصد نیز با کمبودهای زیادی مواجه است.

مسئله دیگر مربوط به صدور ویزا و مدت زمان آن بود. بنابراین با توجه به مسائل مذکور ما آماده سازی زیرساخت ها را از فرودگاه آغاز کردیم و در این زمینه با همکاری وزارت امور خارجه کشورمان و با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ویزای یک هفته ای فرودگاهی را بدون هیچ قید و شرطی به یک ماه ارتقا داده ایم که طی ماه های آینده این ویزای یک ماهه به سه ماهه ارتقا می یابد.

صدور ویزای الکترونیکی از دیگر اقداماتی بوده که در جهت ارتقای خدمات رسانی به گردشگران خارجی انجام شده و در حال حاضر اکثر فرودگاه های کشور قادر به صدور ویزای الکترونیکی هستند. یکی دیگر از مشکلاتی که در حوزه گردشگری ایران به چشم می خورد، مربوط به سیستم حمل و نقل است.

مثلا گردشگری که وارد فرودگاه امام می شود و قصد دارد به شهرهای مختلف ایران برود، باید به خدمات ترجمه و راهنما برای در اختیار گرفتن تاکسی و ... در فرودگاه دسترسی داشته باشد. البته گردشگران زیادی هم با استفاده از خدمات تورها و تورگردان ها به ایران می آیند که ساماندهی این حوزه نیز از جمله اقداماتی بوده که جهت رفاه گردشگران انجام شده است. همچنین ایجاد هتل ها و مراکز اقامتی در حد استاندارد که بتوانند خدمات استانداردی در حد جهانی به گردشگران ارائه کنند، در دست اقدام است.

65 هزار شغل تنها در شاخه بوم گردی

وی همچنین در مورد مشاغل قابل پیش بینی در این حوزه می گوید: تنها در شاخه بوم گردی گردشگری ایران، بیش از 65 هزار روستایی از منافع گردشگری برخوردار شده اند. گردشگرانی که وارد ایران می شوند، برای صنایع دستی و ظرفیت های باستانی و تاریخی به ایران می آیند.

در عرف جهانی به چنین گردشگرانی، گردشگر واقعی می گویند که همین امر موجب شده تا سرمایه گذاران خارجی رغبت زیادی به ساخت هتل در ایران نشان دهند. سرمایه گذارانی از کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس برای ساخت سه هتل پنج تا هفت ستاره در ایران حاضر شده اند و تا سه سال دیگر این هتل ها به بهره برداری می رسند.

در غرب مازندران هتلی هفت ستاره ساخته می شود، در اصفهان و شیراز و کرمان نیز هتل هایی تا پنج ستاره ساخته می شود. من به آمار و ارقام سرمایه گذاری خارجی در ایران در این زمینه نمی توانم اشاره کنم اما می توانم به چشم انداز این صنعت اشاره کنم که طبق برنامه ریزی های صورت گرفته تا سال 2020، ورود گردشگران به ایران به بیش از 20 میلیون نفر در سال می رسد.

البته طی چند ماه اخیر به دلیل رابطه نه چندان مساعد ترکیه و روسیه ما می توانستیم با جذب بخشی از 20 میلیون گردشگر روسی که به ترکیه می روند، به رقم بالایی از ورود گردشگران برسیم که در اثر کوتاهی ها به این مهم نرسیدیم. هرچند در ایران ظرفیت های گردشگری تاریخی و گردشگری سلامت می تواند این گردشگران را جذب کند.

کمیسیون گردشگری اتاق ایران بر این باور است که باید بسترها را برای ورود سرمایه گذاران فراهم کند و به دلیل ماهیت اقتصادی اش و به ویژه اختصاصش به بخش خصوصی، هر ماه چندین سرمایه گذار خارجی برای مشورت و برآورد هزینه های سرمایه گذاری در صنعت گردشگری ایران به اتاق ایران و کمیسیون گردشگری می آیند.

200 هزار تومان، دستمزد روزانه تورگردانان

آرش نورآقایی، رئیس هیأت مدیره جامعه راهنمایان گردشگران ایران، در این ارتباط می گوید: حضور گردشگران خارجی در ایران بعد از برجام و باز شدن فضای اقتصادی و سیاسی کشور، کاملاً مشهود است. این موضوع از ورود گردشگران و افزایش تورها مشهود است. به همین دلیل تعداد راهنمایان تور نیز در حال افزایش است و این رقم به حدود 7 هزار نفر در کشور رسیده است.

وی در مورد وظایف راهنمایان تورها نیز می گوید: پذیرش مسافر از فرودگاه، خروجش از هتل، همراهی مسافر تا مکان های دیدنی و مکان های گردشگری، توان ترجمه و معرفی مکان ها و گردشگاه ها و ارائه اطلاعات علمی و ... از جمله وظایف یک راهنمای تور است.

وی همچنین در مورد دستمزد راهنمایان تور در ایران می گوید: راهنمایان تور سه دسته هستند. راهنمایان گردشگران ایرانی، راهنمایان تورهای ورودی و راهنمایان تورهای خروجی. اما به طور متوسط هر تورگردان یا راهنمای تور روزانه 200 هزار تومان دستمزد می گیرد.

ورود حدود 2 میلیون گردشگر خارجی در سه ماه گذشته

امیر هاتفی، دبیر و عضو هیأت رئیسه انجمن صنفی دفاتر مسافرتی و گردشگری استان تهران، افزایش حضور گردشگران خارجی از کشورهای اروپایی، آمریکایی و حاشیه خلیج فارس کاملا مشهود است و این نکته را انجمن آژانس داران نیز تأیید می کند.

هاتفی همچنین اشاره می کند که ورود گردشگران هر ماه بیشتر از ماه قبل است و حتی در چند ماهی که از سال 95 می گذرد، بیش از یک میلیون و 600 هزار نفر از کشورهای مذکور به ایران آمده اند. هاتفی گردشگران اروپایی و آمریکایی را علاقه مند به میراث فرهنگی و تاریخی ایران و در نتیجه شهرهای اصفهان، شیراز، تبریز، کرمان و ... می داند و در ادامه اضافه می کند که گردشگران کشورهای حاشیه خلیج فارس بیشتر به شهرهای شمالی ایران و شهرهای شمال غربی برای استفاده از گردشگری سلامت علاقه نشان می دهند.

دبیر انجمن صنفی دفاتر مسافرتی و گردشگری استان تهران همچنین از زمینه های رونق گرفته با حضور گردشگران با عنوان شکل گیری زنجیره کسب و کار یاد می کند و می گوید: از شبکه حمل و نقل و خدمات اقامتی تا صنایع دستی و ظرفیت های غذایی ایران می توانند از این فرصت استفاده کنند.

هاتفی در ادامه و در پاسخ به این پرسش که هر گردشگر خارجی به طور متوسط چقدر در کشور ما خرج می کند، می گوید: بر اساس برآوردها و آمارهایی که ثبت شده، به طور میانگین هر گردشگر خارجی برای خرید سوغات، هزینه غذا، هزینه محل اقامت و ... روزانه تا 200 دلار هزینه می کند و اگر این عدد را در تعداد گردشگران ضرب کنیم، به اعداد قابل توجهی می رسیم.

1