28 مارس 2024 - 12:57

آیا استفاده از کولر خودرو هزینه بر است؟

1 اوت 2016 - 12:00 dsfr.ir/n69ss

آیا استفاده از کولر خودرو هزینه بر است؟
شیپور
کولر ماشین

در حالی گرمای این روزهای تهران، استفاده از کولر خودرو را ضروری می کند که بسیاری از رانندگان خودرو از روشن کردن کولر امتناع می کنند. توجیه رانندگان برای استفاده نکردن از کولر خودرو، افزایش مصرف سوخت و هزینه های دیگری است که بر خودرو وارد می شود.

تصور عمومی در خصوص افزایش هزینه های خودرو درصورت استفاده از کولر در حالی است که بسیاری استفاده از کولر را به دارندگان خودروهای گران قیمت نسبت می دهند. حال آنکه این دسته با تحمل گرمای سخت و جانفرسای تابستان ممکن است به سلامت خود و دیگر سرنشینان خودرو آسیب وارد کنند. از سوی دیگر، چالش استفاده از کولر و افزایش هزینه ها به قدری قوت گرفته که بسیاری از رانندگان تاکسی های شهری در صورت درخواست مسافران برای روشن کردن کولر خودرو از این موضوع امتناع و روشن کردن کولر را به افزایش هزینه کرایه خودرو منوط می کنند و از آن به عنوان «هزینه کولر» یاد می کنند. دلیل رانندگان تاکسی نیز افزایش هزینه های خودرو از جمله افزایش مصرف سوخت و بالا رفتن استهلاک خودرو است.

در این شرایط یک پرسش مهم ایجاد می شود، اینکه آیا استفاده کردن از کولر خودرو هزینه بر است؟ پاسخ کارشناسان به این موضوع هم مثبت است و هم منفی. به عقیده آن ها روشن کردن کولر موجب افزایش مصرف سوخت می شود اما این افزایش مصرف به قدری نیست که قابل توجه باشد. داوود اسماعیلی کارشناس فنی خودرو در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه تصور شکل گرفته در میان مردم چندان درست نیست، می گوید: هر چند روشن کردن کولر، مصرف سوخت را افزایش می دهد اما این موضوع هزینه رانندگان خودرو را 5 درصد افزایش می دهد. وی معتقد است اگر یک خودرو در هر 100 کیلومتر 10 لیتر بنزین مصرف کند در صورت روشن بودن کولر میزان مصرف بنزین در 100 کیلومتر به 11 لیتر می رسد که عدد محسوس و قابل توجهی در هزینه ها نیست.

با این وجود، بسیاری از رانندگان معتقدند هنگامی که کولر روشن است، توان خودرو کاهش می‏یابد و به دلیل فشاری که به موتور وارد می شود، استهلاک خودرو افزایش پیدا می کند که این موضوع نیز موجب افزایش هزینه ها می شود. این در شرایطی است که کارشناسان معتقدند در فصول سرد و گرم بهتر است که هر ماه کولر خودرو روشن شود تا از رسوب کردن گاز درون مخزن جلوگیری به عمل آید.

به عقیده آن ها نحوه استفاده از خودرو نیز تاثیر جدی در هزینه های آن می گذارد. هنگامی که کولر مشغول کار است -به خصوص در خودروهای کمتر از 6 سیلندر- به هر حال قدری از توان خودرو کاسته خواهد شد. در این شرایط از حرکت با سرعت بالا، بخصوص در مسیرهای طولانی بپرهیزید و بی جهت پدال گاز را فشار ندهید. در صورت به کار بستن این توصیه ها نه تنها به موتور خودرو فشار وارد نمی شود، بلکه مصرف سوخت نیز افزایش پیدا نمی کند. به اعتقاد این کارشناسان هنگام رانندگی در ترافیک شدید یا سر بالایی‏ها بهتر است کولر خودرو چند دقیقه‏ای خاموش شود، زیرا در این شرایط موتور خودرو بیشتر تحت فشار قرار می‏گیرد و استفاده از کولر هم به موتور و هم به خود کولر آسیب زده و مصرف سوخت را بالا می‏برد.

بسته بودن پنجره ها در هنگام روشن بودن کولر خودرو نیز نکته دیگری است که باید مدنظر قرار بگیرد. به گفته کارشناسان باز بودن پنجره ها به خصوص در سرعت های بالا به دلیل آنکه موجب سنگین شدن خودرو می شود، مصرف سوخت را افزایش می دهد که این موضوع نیز با روشن بودن کولر برابری می کند.

به گفته داود اسماعیلی، فعالیت کولر با حرکت با پنجره های باز توصیه نمی شود. بسته بودن پنجره ها فشار کمتری به کولر وارد می کند و موجب کاهش چشمگیر مصرف سوخت می شود. ضمن آنکه هوای خنک داخل خودرو در صورت باز بودن حتی یک پنجره به راحتی و به سرعت از دست می رود. اگر باد کولر شما را آزار می دهد یا حساسیتی ایجاد می کند، یکی از پنجره ها، ترجیحا نزدیک به خودتان را کمی پایین بکشید یا دریچه های کولر را رو به سمت دیگری تنظیم کنید.

نکته مهم دیگر که اسماعیلی بر آن تاکید دارد این است که دمای معمول در صورت استفاده از کولر باید 22 تا 28 باشد بنابراین استفاده از کولر در این دما فشاری به خودرو وارد نمی کند. این در حالی است که برخی از رانندگان به صورت مقطعی کولر را روشن و خاموش می کنند اما دما را بین 14 تا 18 درجه قرار می دهند که این موضوع فشار بسیاری به خودرو وارد می کند. این کارشناس توصیه دارد تا جای ممکن نباید خودرو را زیر نور شدید آفتاب پارک کرد. در صورت اجبار، هنگام بازگشت ابتدا باید چند دقیقه ای شیشه ها را پایین کشید، دستگاه تهویه را بدون استفاده از کولر روشن گذاشت و به آهستگی حرکت کرد تا گرمای شدید داخل خودرو کاهش یابد و سپس کولر را روشن کرد تا فشار کمتری به آن وارد شود.

وی معتقد است در صورتی که نوار درزگیر درست باشد، شیشه ماشین پایین نباشد و هوای داخل کابین خودرو درگردش باشد فشاری به کولر وارد نمی شود. از سوی دیگر چون کابین خودرو در هوای گرم به شدت گرم می شود، عدم استفاده از کولر در چنین شرایطی خطر «گرمازدگی» در پی دارد و به خصوص کودکان و سالخوردگان بیشتر در معرض آسیب های این چنینی قرار دارند بنابراین استفاده از کولر در گرمای شدید ضروری است.

از سوی دیگر تاثیر هوای گرم بر کیفیت رانندگی است. برخی از رانندگان و سرنشینان خودرو در هوای گرم عصبی می شوند و این ممکن است بر کیفیت رانندگی و احتمال بروز تصادفموثر باشد. گرمای شدید همچنین به بخش های داخلی خودرو مانند روکش داشبورد، یا وسایلی چون گوشی تلفن همراه آسیب می رساند. در برابر عوارض منفی عدم استفاده از کولر، توجیه استفاده نکردن از کولر به دلیل افزایش مصرف سوخت بسیار اشتباه است. شکی نیست که کولر خودرو هم هنگام کارکرد مانند هر بخش دیگری از خودرو، مانند چراغ ها و سیستم رادیو پخش، مصرف سوخت را افزایش می دهد، اما در مورد میزان این افزایش مبالغه شده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1