28 مارس 2024 - 20:15

ضرورت شکل گیری کارگروه تخصصی فرهنگ سفر

29 ژوئیه 2016 - 12:30 dsfr.ir/lw2ij

ضرورت شکل گیری کارگروه تخصصی فرهنگ سفر
تین نیوز
سفرهای جاده ای حجم عظیم سفرهای تابستانی را شامل می شوند

«حق سفر» در هزاره سوم به یکی از حقوق اولیه شهروندی تبدیل شده است؛ دولت ها نیز بایستی با کمک بخش های مختلف زمینه احقاق این حق را فراهم نمایند.

طی تصویب نامه شماره 169067 مورخ 92/11/08 هیات محترم وزیران مبنی بر تشکیل ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر و در اجرای بند الف مصوبه مذکور کارگروه تخصصی «فرهنگ سفر» با اهداف سیاستگذاری، برنامه ریزی، سازماندهی و نظارت بر خدمات سفر در سطح کشور، استفاده از توانمندی، ظرفیت ها و امکانات دستگاه های مرتبط با امر سفر به منظور ارائه خدمات بهینه به مسافران، برنامه ریزی و توزیع سفر به مناطق کمتر شناخته شده و بررسی و تدوین راهکارهای مناسب ارائه خدمات و تسهیلات به گردشگران از سوی دستگاه های ذیربط فعالیت خود را آغاز کرد.

به استناد بند 4 ماده 7 منشور جهانی اخلاق گردشگری که مصوب سیزدهمین مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری (شهر سانتیاگوی شیلی در سال 1999) است، گردشگری خانوادگی، جوانان، دانشجویی، سالمندان و "گردشگری ویژه افراد کم توان" باید تشویق و تسهیل شود.

همچنین در بند 2 ماده 7 منشور مذکور آمده است حق جهان شمول گردشگری را باید به عنوان نتیجه منطقی حق استراحت و تفریح ( شامل بر محدودیت معقول ساعات کار و مرخصی های ادواری با حقوق ) در نظر گرفت؛ این درحالی است که در ماده 24 اعلامیه جهانی حقوق بشر و بند "د" ماده 7 میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز بر این حقوق تصریح شده است.

بر اساس منشور اخلاق گردشگری از سوی سازمان جهانی گردشگری مواردی از جمله شناخت متقابل و احترام بین مردم و جوامع، گردشگری به عنوان وسیله ای برای شکوفایی انفرادی و اجتماعی، گردشگری به عنوان یکی از عوامل توسعه پایدار، جایگاه میراث فرهنگی در گردشگری و نکات مورد توجه در بهبود آن، گردشگری به عنوان یک فعالیت سودمند برای کشورهای میزبان و جوامع محلی، تعهدات گروه های ذینفع در توسعه گردشگری، حقوق گردشگران، آزادی گردشگران در جابجایی، حقوق کارکنان و کارآفرینان در صنعت گردشگری و اجرای اصول قوانین اخلاقی جهانی برای گردشگری به عنوان 10 ماده اصلی در این منشور شناخته شده اند.

از آنجایی که شعار جهانی سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد در سال 2017 "گردشگری برای همه - ترویج دسترسی جهانی" اعلام شده و "حق سفر" در هزاره سوم به یکی از حقوق اولیه شهروندی تبدیل شده است؛ دولت ها نیز بایستی با کمک بخش های مختلف زمینه احقاق این حق را فراهم نمایند.

ازجمله اقدامات موثر در سرنوشت توسعه سفر برای تمامی اقشار جامعه، نیل به هدف همگانی، همه مکانی و همه زمانی کردن سفر است که این مهم نیز بدون شک با بسیج امکانات تمامی دستگاه های 18 گانه عضو ستاد هماهنگی سفر در کشور قابل تحقق خواهد بود.

در ادامه می بینیم که به استناد بند 3 ماده 2 مصوبه منشور جهانی اخلاق گردشگری ایجاد تنوع در زمان و مکان حضور جریان های گردشگر و بازدید کننده، مخصوصا آن ها که ناشی از تعطیلات مدارس و مرخصی های باحقوق است باعث توزیع عادلانه تر (متناسب تر) زمان تعطیلات به منظور کاسته شدن از فشار فعالیت های گردشگری بر محیط زیست و تنوع بخشی به زمان و مکان حضور گردشگران که تاثیر بسزایی بر صنعت گردشگری و اقتصاد محلی خواهد داشت.

یکی از برنامه هایی که ستادهای اجرائی خدمات سفر استان ها باید در دستور کار خود جهت اجرا در طرح تابستانه قرار دهند و مورد تاکید اعضای اصلی ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر نیز است، برگزاری جشنواره های فرهنگی، هنری، مسابقات و نمایشگاه های مختلف گردشگری، صنایع دستی و برنامه های جشن، موسیقی و جنگ شادی و برنامه هایی از این دست با هدف معرفی توانمندی های استان و مناطق و جاذبه های کمتر شناخته شده و معرفی فرهنگ، هنر آداب و رسوم منطقه است.

لذا ایجاد فضای شادی و نشاط و سرگرمی برای مسافران و گردشگران، به خصوص برنامه ریزی برای پرکردن اوقات فراغت مسافران از جمله وظایف ستاد های استانی و مناطق آزاد در طرح تابستانه است.

بدیهی است استان های مختلف به فراخور موقعیت جغرافیائی و فرهنگی استان و تقویم نمایشگاهی خود یک یا چند برنامه فرهنگی، هنری و نمایشگاهی را در طول مدت اجرای طرح تابستانه برگزار خواهند کرد، لیکن آنچه می بایستی به طور جدی در دستور کار ستادهای اجرائی خدمات سفر استان ها قرار گیرد اجرای حداقل یک رویداد اصلی و محوری با اطلاع رسانی و تبلیغات موثر و اعلام آن جهت درج در تقویم رویداد های تابستان 95 به دبیرخانه ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر است.

در همین راستا نکات و محورهای ذیل می بایست مدنظر ستادهای اجرایی استان قرار گیرد:

  • برنامه ریزی به منظور برگزاری رویدادهای فرهنگی هنری و گردشگری متناسب با اعیاد ملی و مذهبی در طول تابستان و با در نظر داشتن سنن و آئین های بومی و محلی و ظرفیت های منطقه
  • برپائی نمایشگاه های صنایع دستی، بازارچه های سنتی و سوغات در اماکن توریستی
  • برنامه ریزی به منظور طراحی سفرهای ارزان برای خانواده ها
  • تشویق سفر مردم به مناطق کمتر شناخته شده بوسیله ارائه تسهیلات خدمات گردشگری
  • اجرای برنامه های فرهنگی، ورزشی و دریایی در استان های ساحلی شمال و جنوب

« دنیای سفر » این نوشته را از « تین نیوز » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1