17 آوریل 2024 - 08:47

تقسیم سفر، حلقه مفقوده مسافرت در ایران

11 ژوئیه 2016 - 16:00 dsfr.ir/rx7ga

تقسیم سفر، حلقه مفقوده مسافرت در ایران
رادیو فردا
ترافیک جاده های شمال ایران در تعطیلات عید فطر

ترافیک سنگین خودروها در روز عید فطر در جاده ها و اتوبان های شمال کشور، بار دیگر این موضوع را آشکار ساخت که مسافرت و گردشگری در این مناطق با مشکلاتی از نبود برنامه ریزی تا تقسیم نشدن سفرها مواجه است.

جزئیات داستان ترافیک روز عید فطر این بود: پس از اعلام عید و ساعتی پیش از آن سیل خودروها به سوی مقاصد شمال کشور حرکت کردند که با توجه به ظرفیت اندک جاده ها و اتوبان ها، ترافیک های سنگین در این مسیرها بوجود آمد طوریکه خودروها دقایقی زیاد و حتی چندین ساعت بدون حرکت در مسیر ماندند و هر لحظه نیز بر تعداد آن ها افزوده شد.

در همه این مسیرها پلیس حضور داشته است اما هنگامی که جاده ها و اتوبان ها گنجایش این همه خودرو را نداشته باشد بطور طبیعی پلیس هم نمی تواند کمکی به رفع مساله ترافیک کند و باید کم کم این مسیرها باز شود که این کار انجام شد اما بهرحال در این مواقع تخلیه خودروها به زمان زیادی نیازمند است.

ترافیک سنگین خودروها در روزهای عید فطر در جاده های شمالی کشور نشان داد که هنوز نهادها و ارگان های ذیربط و مسئول نتوانسته اند الگوی مطلوبی از زمان مناسب سفر به مسافران ارائه کنند. فقدان این برنامه ریزی ها در این روزها باعث شد بسیاری از مسافران مسیر سه تا چهار ساعته را در مدت 20 ساعت طی کنند که این مساله مشکلات فراوانی برای آنان بوجود آورد. این مساله علاوه بر خستگی مفرط مسافران سبب شد برخی از آنان در ترافیک تونل ها از نظر تنفسی با مشکل روبرو شوند که با کمک امدادگران به حالت عادی بازگشتند.

عوارض و مشکلات این گونه سفرها معمولا حتی به درون شهرها از جمله پایتخت نیز کشیده می شود و مسافر پس از رهایی از ترافیک جاده ها و اتوبان ها، وارد مرحله دیگری از ترافیک شهری می شود که با مدیریت دیگر ( شهرداری) و پلیس پایتخت روبرو می شود.

برای رفع معضل ترافیک در بخش شمالی کشور و درون شهرها به ویژه در تعطیلات عید فطر، نوروز و تابستان باید پیش از سفر برنامه ریزی کرد. این برنامه ریزی ها قبل از مردم، باید از سوی ارگان های ذیربط صورت گیرد تا این مسایل به حداقل برسد.

مردم از سفر یکدیگر خبر ندارند و با ورود به جاده ها و اتوبان ها از وضعیت ترافیک باخبر می شوند بنابراین در این مرحله نمی توان انتظار زیادی از رانندگان داشت. مردم حق سفر و مسافرت دارند و نمی توان گفت که حتما باید در چنین روزی به سفر بروند لذا این نهادها و ارگان های مسئول و ذیربط هستند که باید با استدلال به مردم توضیح دهند در چه روز، ماه و فصل سال به مسافرت بروند تا کمتر با مشکلات روبرو شوند.

برنامه ریزی برای سفر به یک اقدام مشترک از سوی همه نهادها و ارگان های ذیربط نیازمند است. در این برنامه ریزی از پلیس تا وزارت راه، سازمان گردشگری، شهرداری، امداد و نجات و سایر نهادهای مربوطه باید حضور داشته باشند. هر چند در سال های اخیر به صورت جسته و گریخته توصیه هایی برای تقسیم سفر و معرفی مقاصد جدید گردشگری صورت گرفته اما هنوز این تبلیغات و آگاهی بخشی رنگ جدی به خود نگرفته است.

در طول مسیر مسافرت باید نسبت به مشکلات، آسیب ها و زیان های این گونه مسافرت اطلاع رسانی کرد تا مسافران نسبت به عمق مساله آگاه شوند. در درون شهرها نیز ارگان هایی مثل شهرداری تهران که معمولا بیشترین مسافران در ایام تعطیل از پایتخت به شهرهای شمالی مسافرت می کنند در خصوص زمان و شیوه درست مسافرت و گردشگری اطلاع رسانی کنند.

تقسیم سفر، موضوع مهم دیگری است که ارگان های ذیربط باید نسبت به فرهنگسازی آن اقدام کنند. تقسیم سفر یعنی اینکه مسافرت در طول سال و برای مقصدهای مختلف تقسیم شود تا همه افراد در یک روز یا یک زمان برای حضور در منطقه ای حاضر نشوند. حضور افراد در یک مقطع زمانی مشخص می تواند معضلات مختلفی از جمله افزایش ترافیک، گرانی اجناس و محل اقامت و سایر مشکلات به همراه داشته باشد.

همچنین معرفی مقاصد جدید گردشگری از جمله اقدام های دیگری است که برای رفع مشکلات مسافرت های این چنینی باید مد نظر قرارداد. ایران سرزمینی است که دارای جاذبه های فراوان گردشگری طبیعی و غیرطبیعی است از همین رو سایر نقاط کشور برای توسعه نیازمند حضور گردشگران هستند.

هر کدام از شهرهای کشور پتانسیل ها و ظرفیت های مختلف گردشگری از جمله آثار تاریخی و باستانی در اختیار دارند که حضور گردشگران و مسافران در این شهرها ضمن اینکه از رفتن به مقصدهای تکراری به عنوان آفت گردشگری جلوگیری می کند می تواند به توسعه این مناطق کمک کند. آشنایی با فرهنگ ها و آداب و رسوم این مناطق مزیت دیگر این نوع مسافرت و گردشگری است که مسافر را با دنیایی از فرهنگ ها و آیین ها آشنا می کند.

1