17 آوریل 2024 - 13:14

ظرفیت های مغفول مانده شهر تبریز

5 ژوئیه 2016 - 11:00 dsfr.ir/g16t9

ظرفیت های مغفول مانده شهر تبریز
میثم رودکی
نمایی از موزه بزرگ آذربایجان (تبریز) در شب

در دی ماه سال 94 وزرای گردشگری عضو سازمان همکاری کشورهای اسلامی تصمیم گرفتند «تبریز» را به عنوان شهر نمونه گردشگری در سال 2018 انتخاب کنند.

انتخاب تبریز به عنوان شهر نمونه گردشگری جهان اسلام در سال 2018، بیشتر از آنکه یک مساله منطقه ای و استانی باشد، یک مساله ملی است و باید از ظرفیت های ملی برای تحقق بهتر این امر بیشترین بهره را برد.

در این راستا حتی هیات دولت می تواند بودجه ای ویژه برای این مساله ملی در نظر بگیرد؛ چرا که این مساله همانند تلاش برای کسب میزبانی رقابت های ورزشی مختلف از اهمیت و جایگاه مهمی برخوردار است و حتی می شود عواید حاصل از این فرصت را فراتر از این هم در نظر گرفت.

بنابراین لازم است مسوولان امر نگاه ویژه ای به این رویداد داشته باشند و با توجه به آن به عنوان یک رویداد تاریخی، مقدمات هرچه بیشتر جذب گردشگران خارجی را فراهم آورند. جدا از بحث اختصاص بودجه ویژه برای عمران و آبادانی هر چه بیشتر شهر، می توان برای معرفی بهتر شهر تبریز و به تبع آن جذب گردشگر از دیگر کشورها، به خصوص دولت های جهان اسلام از ظرفیت های وزارت خارجه (بخش فرهنگی سفارتخانه ها)، وزارت ارشاد، سازمان میراث فرهنگی و صدا سیما بهره جست؛ چرا که یکی از مشکلات جدی در عدم جذب گردشگری متناسب با ظرفیت های این خطه، نبود یک رسانه قوی و عمده در سطح کشور است که باعث شده معرفی جاذبه های گردشگری این منطقه با مشکلات عدیده ای روبه رو شود.

نقش رسانه ها

در واقع باید تاکید کرد میزان ترغیب و تشویق گردشگران داخلی و خارجی برای سفر به این منطقه، شایسته این همه زیبایی های طبیعت، اماکن تاریخی و آثار باستانی نیست و نبود رسانه های قوی در سطح کشور که بتوانند این زیبایی را به رخ گردشگران بکشند، یکی از مشکلات عمده در جذب گردشگر است. البته نباید از این نکته نیز غافل ماند که از ظرفیت های موجود همچون شبکه های استانی نیز استفاده کافی نمی شود. شبکه های استانی منطقه با همکاری یکدیگر، ضمن اینکه می توانند با تدوین برنامه های متنوع و گوناگون در جذب گردشگر داخلی نقش بسزایی داشته باشند، باید پا را فراتر نهاده و برنامه هایی را برای پخش از شبکه های سراسری و برون مرزی فراهم آورند. همچنین با معرفی بهتر این زیبایی ها می توانند زمینه ساز ترغیب جامعه هنری برای تولید برنامه های مختلف تلویزیونی همچون فیلم های سینمایی در این منطقه شوند.

پتانسیل های فراموش شده

اهمال سبب شده خطه آذربایجان با وجود آثار باستانی، آب و هوای دلپذیر، ظرفیت های دینی، علمی، فرهنگی، ورزشی و جاذبه های طبیعی مانند ارس، دریاچه ارومیه، دریاچه سبلان، کاریزها، قنات ها و چشمه های گوناگون که آن را صاحب ظرفیت های منحصربه فردی برای تبدیل شدن به یک مقصد گردشگری نمونه کرده، طبق آمار منتشر شده رسمی در تعطیلات نوروزی، تنها میزبان 324 هزار و 174 گردشگر باشد. البته شاید بتوان گفت بسیاری از این تعداد را آذربایجانی های مقیم در دیگر شهرها در بر می گیرند که برای بازدید از اقوام خود به استان سفر کرده و به دلیل سکونت در خانه وابستگان خود عملا چندان کمکی به رونق کسب و کارهای گردشگری نمی کنند.

وجود جاذبه های مختلف گردشگری تبریز در کنار جاذبه های گردشگری استان های همجوار چون اردبیل و ارومیه یا منطقه آزاد ارس برای جذب گردشگر کافی است این آثار باستانی، اماکن تاریخی و زیبایی های طبیعی برای جذب چند میلیون گردشگر کافی بوده و رسیدگی به زیرساختارهای گردشگری را ایجاب می کند.

1