28 مارس 2024 - 13:27
نماینده NGO های استان مازندران خبر داد:

حمله بولدرزها به غار هوتو در بهشهر

3 ژوئیه 2016 - 15:30 dsfr.ir/ps165

حمله بولدرزها به غار هوتو در بهشهر
علی مجتبایی
غار هوتو

نماینده NGO های استان مازندران از بی توجهی به غار هوتو و کمربند به عنوان خاستگاه انسان متفکر پیش از تاریخ انتقاد کرد.

محمد عظیمی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با اشاره به جاذبه های شهرستان بهشهر گفت: بر کسی پوشیده نیست که آثار تاریخی، هویت پیشینیان هر قوم و سرزمینی را نشان داده و در عصر حاضر به عنوان یکی از جاذبه های مهم میراث فرهنگی و گردشگری محسوب می شود.

وی تصریح کرد: بر اساس اسناد مکتوب و کاوش های باستان شناسی در نیم قرن گذشته، شهرستان بهشهر به عنوان یکی از مهم ترین جایگاه های ارزشمند حضور انسان تمدن ساز و متفکر در شمال ایران محسوب شده و نام آثار پیش از تاریخ آن نیز در کتب مرتبط با باستان شناسی جهان نوشته شده است. متأسفانه عدم حفاظت و حراست از این آثار و دست اندازی متولیان ناآگاه منطقه ای موجب شده است تا این هویت ارزشمند در احتضار قرار گرفته و نشانه های نیاکانی در حال ویرانی باشد.

عظیمی گفت: غار هوتو و کمربند به عنوان خاستگاه انسان متفکر پیش از تاریخ، در اثر بی کفایتی باستان شناسان به بخش خصوصی غیرفرهنگی، واگذار و محوطه ای که به مساحت 14 هکتار در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بود، بدون گمانه زنی و کاوش علمی مورد حمله بولدوزرها قرار گرفت. تخلف آشکار سازمان منابع طبیعی در واگذاری این مکان، بدون اجازه اولیه از سازمان میراث فرهنگی و قطع ده ها اصله از درختان گردو و انار اشرف و تخریب حریم منظری با ساخت سوله و موارد فراوان تخلف آشکار و پنهان، موجب شد تا کهن ترین نشانه ی حضور بشری مورد تهاجم غیرمسئولانه قرار گیرد، مکانی که می توانست به عنوان غارموزه ای بین المللی، علاوه بر حفظ هویت تاریخی، صنعت گردشگری منطقه را متحول کند.

وی، رهاسازی و بی توجهی به نخستین بخش حضور جمعی انسان پیش از تاریخ در گوهرتپه را عاملی دانست تا آثار کشف شده در اثر بی کفایتی و عدم نگهداری علمی مورد تخریب قرار گرفته و مواد فرهنگی بسیار مهم غار کمیشان بدون بررسی میدانی مورد تهاجم راهسازی واقع شود.

این فعال میراث فرهنگی در شرق مازندران افزود: حفاری های غیرمجاز در شهر ساسانی خرگوران، پس از تلاش ناموفق شهرداری بهشهر مبنی بر تخلیه زباله در عرصه جنگلی موجب شده است تا پل منحصر به فرد عصر ساسانی تخریب شود.

وی گفت: بی توجهی به نگهداری از بناهای ارزشمند صفوی و تخریب پنهان و آشکار این آثار توسط متولیان شهری و عدم نظارت مسئول شهرستان و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران با وجود تذکر شفاهی و مکتوب دوستداران میراث فرهنگی هنوز متوقف نشده است.

نماینده NGO های استان مازندران یادآورشد: با توجه به اینکه چند ماه از تخریب سقف کاخ چشمه عمارت می گذرد، هیچ اقدامی صورت نگرفته و شرکت آب و فاضلاب شهری که متولی توزیع و دریافت آب بهای شهروندان است علاوه بر استفاده مستقیم از آب چشمه عمارت در مصارف شهری، به هنگام بارندگی و گل آلود شدن سرچشمه ها، اقدام به رهاسازی آب در کانال خروجی این کاخ کرده و به علت عدم هدایت صحیح، آسیب جدی به بنای ساختمان وارد آورده و این بنای تاریخی ثبت شده عملا رها شده است.

وی گفت: پارک ملت که هویت تاریخی و نشانه حضور صفویان به عنوان پایتخت تابستانه این ایل محسوب می شود، با زمین خواری و سندسازی پهلوی اول به شهرداری، واگذار و با وجود ثبت ملی اثر، با ساخت و سازهای خودسرانه توسط شهرداری تغییر یافته است.

عظیمی افزود: در ماه های گذشته بخشی از این مکان تاریخی بدون نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با عنوان خدمات گردشگری، تبدیل به چایخانه و محوطه پذیرایی شده است، همچنین با توجه به اینکه سال ها از وعده تحویل پارک ملت به سازمان میراث فرهنگی برای ایجاد موزه بهشهر می گذرد، زمزمه های ایجاد ساختمان در بخش فوقانی عمارت شهرداری و تغییر مکان اداری آن در داخل محوطه ثبت شده به گوش می رسد که برخلاف مصوبه اماکن ثبتی بوده و موجب نگرانی دوستداران آثار تاریخی و فرهنگی شده است.

 وی گفت: براساس فصل نهم از قانون مجازات اسلامی در ماده 558 هر کس به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطه ها و مجموعه های فرهنگی - تاریخی یا مذهبی که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، یا به تزئینات، ملحقات، تأسیسات، اشیاء و لوازم و خطوط و نقوش منصوب یا موجود در اماکن گفته شده، که به طور مستقل دارای حیثیت فرهنگی - تاریخی یا مذهبی باشد، آسیب وارد آورد علاوه بر جبران خسارات به حبس از یک تا 10 سال محکوم می شود.

این فعال میراث فرهنگی، شهرداری بهشهر را عامل تخریب بسیاری از آثار تاریخی دانست و خاطرنشان کرد: غار ارزشمند ال تپه در اثر بی توجهی شهرداری بهشهر در میان زباله های شهری مدفون شده و مسیر ورودی به مجموعه تاریخی عباس آباد را زشت کرده است.

عظیمی افزود: ادعاهای منتخبین نخستین دوره شورای شهر بهشهر مبنی بر تغییر مکان دپوی زباله های شهری هنوز به انجام نرسیده است. در حالی شهرداری بهشهر طمع دست اندازی و تملک آثار تاریخی را دارد که هنوز نتوانسته است خدمات شهری را به شایستگی انجام دهد و یا زیرساخت های گردشگری را فراهم کند.

وی تصریح کرد: خانه تاریخی افغان نژاد در قره تپه و باغ تپه نیز با وجود ثبت در دفتر آثار ملی ایران و گزارش های عصر صفوی بدون نظارت و مرمت رها شده است. مجموعه صفوی عباس آباد بهشهر با حفاری های غیرمجاز و خطر شکسته شدن دیواره سد روبه رو است و زمین های منابع طبیعی به غارت می رود. بی توجهی مدیر سایت پیشین این پایگاه موجب آسیب جدی به آثار تاریخی عصر صفویه بوده و محوطه ای که باید در اختیار سازمان میراث فرهنگی باشد و با درایتی فرهنگی اداره شود، از سوی سازمان منابع طبیعی مدیریت می شود.

نماینده NGO های استان مازندران یادآور شد: مشخص نیست که بر چه اساسی و مصوبه ای هر وسیله نقلیه و شهروند بومی باید برای ورود به عرصه ی جنگلی و بدون خدمات اولیه و رایگان بهداشتی، مبلغ 40 هزار ریال پرداخت کند. سازمان منابع طبیعی بر اساس کدام وظیفه قانونی می تواند در حوزه آثار تاریخی و صنعت گردشگری، دخالت و بدون انجام هیچ خدماتی راه ورود گسترده ی گردشگران را محصور کند.

وی اظهار کرد: چرا مراجع قانونی اقدام به تخریب اسکلت بتن آرمه ای که در کنار دریاچه ساخته شده است نمی کنند. به چه علت حریم منظری دریاچه با دیوارکشی خدشه دار شده است. مکانی که شایستگی آن را دارد تا به عنوان یکی از پایگاه های ارزشمند میراث تاریخی و طبیعی با توجه به ثبت جهانی آن، مورد توجه گردشگران داخلی و بین المللی قرار گیرد، در عمل رها شده است.

عظیمی با بیان اینکه مدیران عالی مازندران و بهشهر باید هرچه زودتر برای دریافت حقوق قانونی و حفظ آثار تاریخی پیگیری های لازم را به عمل آورند گفت: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران توجه جدی و عملی به آثار تاریخی شرق مازندران نداشته و در اثر این سهل انگاری بسیاری از آثار نیاکانی در معرض نابودی قرار گرفتند.

1