25 آوریل 2024 - 05:54

صنایع دستی در کشور ما مظلوم و محروم واقع شده است

2 ژوئیه 2016 - 11:30 dsfr.ir/m90xp

صنایع دستی در کشور ما مظلوم و محروم واقع شده است
ایسنا
هنرمند قشقایی در حال بافتن گلیم

پنجمین نسل در خانواده اش است که دست بافته های عشایری تولید می کند و دو مهر اصالت یونسکو و هفت نشان ملی هم گرفته است.

یک تولیدکننده دست بافته های عشایری قشقایی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: خانواده ما برای رسیدن به جایگاهی که در حال حاضر در آن قرار داریم، تلاش زیادی کرده، اما صنایع دستی در کشور ما مظلوم و محروم واقع شده است.

بهنام کشکولی ادامه داد: برخی از مردم بدون داشتن دغدغه، برای خریدن یک کفش یا موبایل از برندی خاص، پول می دهند؛ اما وقتی می خواهند برای صنایع دستی مبلغی پرداخت کنند، انگار می خواهند پول زور بدهند! در حالی که صنایع دستی مزایای بسیاری دارد، زینت خانه است و حتی کهنه شدن آن هم ارزشمند است. کسی که چند میلیون تومان برای یک دست مبل پرداخت می کند، می داند به محض این که آن را به خانه ببرد، قیمتش نصف می شود، در حالی که صنایع دستی، فرش دست بافت و ... کالاهایی چشمگیری در خانه هستند.

این تولیدکننده دست بافته های عشایری قشقایی افزود: مردم باید برای صنایع دستی ارزش قائل شوند و از صنعتگر خود حمایت کنند تا برای تولید بیشتر، تشویق شود، زیرا مثلا برای تولید یک فرش به طور مستقیم و غیرمستقیم 15 نفر درگیر هستند.

او با بیان این که نشان اصالت را برای کیفیت، رنگ، استفاده از مواد اولیه مرغوب و نقوش اصیل عشایر قشقایی در محصولاتی که تولید می کنند، گرفته است، گفت: ما برای انواع سلیقه ها محصول تولید می کنیم. برای مثال، گلیم قشقایی را از متری 80 هزار تا 600 هزار تومان تولید می کنیم.

کشکولی با اشاره به این که پشتوانه 160 ساله خانوادگی برای انجام این کار را دارد، اظهار کرد: من به عنوان عضوی از خانواده، حدود 25 سال است که این کار را انجام می دهم، حتی دیوید کراننبرگ - مستندساز کانادایی - در سال 1351 درباره دارهای فرش عشایر قشقایی و پدرم، مستندی ساخت.

این تولیدکننده بیان کرد: پدرم می گفت، دست بافته های عشایر قبل از دهه 50 با ذوق، هنر و سلیقه بافته می شدند و بعد از آن که این محصولات تجاری شدند، ذوق و هنر هم در آن ها از دست رفت، چون فقط می بافند تا با فروش آن، مایحتاج زندگی شان را تهیه کنند.

او ادامه داد: اوج هنر چه از نظر رنگ، ریسندگی و نقشه در دست بافته های قدیمی عشایر به کار برده می شد، به همین دلیل واقعا هنری تر هستند. من مجموعه ای از دست بافته های قدیمی را جمع آوری کرده ام، از اداره کل موزه های فارس نیز مجوز مجموعه داری گرفتم و بیش از یک هزار قطعه از دست بافته های عشایری را جمع آوری کرده ام که حدود 300 قطعه ی آن نفیس است.

کشکولی اظهار کرد: با مدیر موزه فرش صحبت کردم تا در آینده نزدیک، از مجموعه ی جمع آوری شده نمایشگاهی برگزار شود.

این تولیدکننده دست بافته های عشایری قشقایی که در بخش گردشگری هم کارآفرینی و اقامتگاه بوم گردی در شیراز راه اندازی کرده است، گفت: حدود 15 نفر در اقامتگاه بوم گردی مشغول به کار هستند و برای سلیقه های مختلف گردشگران، سوییت های کاهگلی و چادر عشایر داریم. در کنار آن، پای صنایع دستی را به خانه های روستایی باز کردیم و مراحل بافت، پشم ریسی و رنگ رزی را هم انجام می دهیم.

1