29 مارس 2024 - 11:21

صنعت گردشگری و الزامات توسعه آن در دوران پساتحریم

16 ژوئن 2016 - 08:00 dsfr.ir/3a5gh

صنعت گردشگری و الزامات توسعه آن در دوران پساتحریم
میثم رودکی / دنیای سفر
همایش سرمایه گذاری 100 هتل 100 کسب و کار

سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد (unwto) در سال 1980 بیست و هفتم سپتامبر مصادف با پنجم مهرماه را به عنوان روز جهانی گردشگری نامگذاری کرد.

انتخاب و تصویب روزی با عنوان روز جهانی جهانگردی، با هدف بالا بردن سطح آگاهی در مورد نقش گردشگری در جامعه جهانی و نشان دادن چگونگی تأثیر گردشگری بر ارزش های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در سراسر جهان به عنوان نقطه عطفی در گردشگری جهانی محسوب می شود.

صنعت گردشگری از بزرگ ترین، پیشتازترین و پیچیده ترین صنعت های دنیا به شمار می رود که 12 درصد تولید ناخالص جهانی را به خود اختصاص داده است و 250 میلیون شغل در سطح جهان پدید آورده است. ایران جزو 10 کشور دارای پتانسیل های بالقوه گردشگری در جهان است. در حالی که به لحاظ درآمدی و بالفعل بودن در ردیف صدم نیز قرار ندارد و این موضوع در شأن و جایگاه کشوری با هفت هزار سال تاریخ و بهره مندی از آثار باستانی فراوان نیست.

پساتحریم کلیدواژه پرکاربردی است که پس از جمع بندی مذاکرات ایران با 1+5 در فرهنگ لغات اقتصادی و تحلیل های کارشناسان و صاحب نظران کشور به کار می رود و به اعتقاد کارشناسان و صاحب نظران کشور به کار می رود و به اعتقاد کارشناسان نیازمند رویه و گفتمانی است که پیامدهای مثبت را در عرصه اقتصاد به جا بگذارد. برنامه ریزی دقیق و منسجم، فرهنگ سازی، به روز کردن تجهیزات، امکانات و توسعه روابط بین المللی بدون شک برای رونق صنعت گردشگری نیاز اساسی محسوب می شود.

اکنون دولت یازدهم در این زمینه بسیار قدرتمندتر از گذشته وارد شده است. دولت اعتقاد دارد استفاده از ظرفیت های غنی ایران در زمینه های گردشگری مذهبی، سلامت، تاریخی و طبیعت گردی راهگشای بسیاری از مشکلات موجود اقتصادی کشور خواهد بود. تشکیل کارگروه مشترک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، وزارت امور خارجه، وزارت کشور و وزارت اطلاعات برای تسریع در صدور ویزا، افزایش زمان ویزای فرودگاهی و افزایش تعداد کشورهای بی نیاز از روادید، حضور فعال تر در نمایشگاه های معتبر بین المللی گردشگری، توجه به تبلیغات از جمله اقداماتی محسوب می شود که همگان طی دوران تصدی مسئولیت دولت یازدهم بعنوان بخشی از دستاوردهای دولت متکی به گفتمان اعتدال و دیپلماسی شاهد آن بوده اند.

در زمینه جذب گردشگر خارجی در دولت یازدهم، روند صدور روادید رو به رشد بوده که در این زمینه برای شهروندان 190 کشور ویزای فرودگاهی به مدت دو هفته صادر شده، ویزایی که یک ماه قابل تمدید است. همچنین به منظور افزایش گردشگران خارجی، سازمان میراث فرهنگی، 40 دفتر جذب گردشگران را در کشورهای مختلف جهان راه اندازی خواهد کرد. تاکنون 9 دفتر در این زمینه برپا شده است و تلاش می شود تا در پایان سال 1395، 25 دفتر با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در 40 کشور بگیرد. از دیگر اقدامات دولت یازدهم در زمینه بهبود صنعت گردشگری می توان به تخفیف مرکزهای اقامتی کمتر شناخته شده به مسافران نوروزی در سال 1394 اشاره کرد.

دولت تدبیر و امید در خصوص امنیت برای گردشگران خارجی و تداوم ورود آنها به کشور نیز موفق بوده که این امر بازتاب خوبی در جهان داشته است و گردشگران در گفتگو با شبکه های داخلی خود، به امنیت و فرهنگ غنی ایرانی اذعان داشته اند. همچنین سیاست برد-برد  دولت در تعامل با جهان، یکی از دلایل رشد صنعت گردشگری کشور طی دو سال گذشته بوده و از لحاظ جذب سرمایه گذاران حوزه گردشگری، دولت تسهیلات بانکی ارزان قیمت از محل صندوق توسعه ملی پرداخت کرده است که این امر با توجه به ظرفیت بالای سواحل جنوبی کشور بویژه جزیره قشم در اولویت قرار دارد.

توسعه سرمایه گذاری ها در بخش بنادر و تجهیزات نیز با هدف تقویت عرصه های اقتصادی و گردشگری از سیاست های اصلی دولت یازدهم در زمینه گردشگری، ایجاد شورای راهبردی گردشگری سلامت است. این شورا، فروردین 1393 با حضور چهار دستگاه شامل وزارت بهداشت و درمان، سازمان نظام پزشکی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و وزارت خارجه تشکیل شد و سیاست گذاری، برنامه ریزی، نظارت بر فعالان حوزه گردشگری سلامت و تدوین آیین نامه های اجرایی دبیرخانه گردشگری سلامت را بر عهده گرفت. دولت تدبیر و امید همچنین در زمینه بهبود صنعت گردشگری به بخش روستانشین و ایجاد کانون های گردشگری و صنایع دستی روستایی در کشور توجه ویژه ای دارد.

1