18 آوریل 2024 - 01:07
برگزاری آخرین نشست مشورتی شورای تشکل های گردشگری

مدیریت گردشگری، فله‌ای، سلیقه‌ای و با نگاه سنتی

17 مارس 2015 - 09:45

آخرین نشست مشورتی شورای تشکل های گردشگری با حضور نمایندگان مجلس، نمایندگانی از هتلداران، آژانسداران، سفره خانه داران، مهمانپذیرها، راهنمایان گردشگری، تورگردانان، اصحاب رسانه و سازمان میراث و گردشگری برگزار شد.

این نشست که با دو محوریت مالیات بر ارزش افزوده و تعرفه های گمرکی در حوزه گردشگری برگزار شد با پیشنهادات و نظرات متنوع از سوی فعالان این حوزه همراه شد چنانکه رئیس فراکسیون تاریخ و توسعه گردشگری بر لزوم مستمر بودن برگزاری چنین جلساتی تاکید کرد و پیشنهاد داد تا سایر نمایندگان مجلس نیز برای حضور در جمع فعالان گردشگری دعوت شوند.
 
"جواد هروی" با تاکید بر آنکه در طرح بودجه سال 94، 25 درصد اتکای اقتصاد به نفت کاسته شده است و در سال 95 نیز 20 درصد دیگر از اتکا به نفت کاسته خواهد شد گفت: «بهتر است جایگزینی برای این بخش معرفی کنیم و گردشگری می‌تواند بهترین جایگزین باشد.» او در خصوص نگاهی که مسئولان به گردشگری دارند گفت: «گردشگری از منظر عموم مدیران ما مقبول نیست چراکه بیشتر آنها از نوآوری می ترسند. در واقع عامل توقف گردشگری فقدان نگاه قانون مندد در عرصه گردشگری است. در حال حاضر آنچه در گردشگری وجود دارد آیین نامه و دستور العمل است نه قانون.»
 
رئیس فراکسیون تاریخ و توسعه گردشگری با اشاره به آنکه در آینده ای نزدیک شاهد حضور گردشگران در ایران خواهیم بود تصریح کرد: «باید تلاش کنیم تا امور در این حوزه تسهیل شوند. این درحالی است که گردشگری امروزه در کشور ما فله ای و سلیقه ای با نگاه سنتی اداره می‌شود. چراکه قانون و طرح جامع ندارد. با وجود آنکه هیچیک از اهداف برنامه توسعه پنجم محقق نشده اند باید تلاش کنیم تا جهشی را در برنامه ششم توسعه ایجاد کنیم تا شاهد پیشرفت باشیم. من به عنوان قانونگذار اعلام می کنم که خروج از نگاه فله ای و ورود به دیدگاه قانونمند و تبدیل گردشگری به اصول ثابت مملکت می تواند راهگشا باشد.»
 
به اعتقاد او، گردشگری در وضعیت سرگردنه خاصی قرار گرفته که باید با آرامش از آن عبور کرد.
 
بازپرداخت مالیات بر ارزش افزوده در فرودگاه
"علی اصغر شالبافیان"، عضو هیات علمی دانشگاه سمنان درخصوص قوانین گمرکی و مالیات های مستقیم که در قالب لایحه برای سال آینده نهایی شده اند گفت: «به نظر می رسد در قانون برنامه ششم توسعه مسائل مالیاتی دیگر مورد  بحث قرار نگیرد چراکه بین دولت و مجلس تفاهمی دراین خصوص انجام شده است. درخصوص مالیات بر ارزش افزوده نیز طرحی مطرح شده است که امکان بازپرداخت مالیات بر ارزش افزوده در فرودگاه را امکان پذیر می کند. این طرح برای گردشگری در نظر گرفته شده است و احتمال دائمی شدن آن وجود دارد.»
 
شالبافیان همچنین به معافیت درآمدهای حاصل از صادرات از پرداخت مالیات اشاره کرد و ادامه داد: «آنچه سبب شده است تا جامعه تورگردانان نتوانند از این معافیت استفاده کنند طرح آزمایشی است که جهت تسریع این قضیه در نظر گرفته شده بود اما می توان با گنجاندن ماده یا تبصره هایی این معافیت را برای تورگردانان که گردشگر خارجی وارد کشور می کنند نیز اعمال کرد.»
 
این استاد دانشگاه از اصلاحات قانون صادرات و واردات در بخش گمرکی نیز خبر داد و گفت: «بهتر است این مهم در قانون برنامه ششم توسعه اضافه شود تا چنین معافیت هایی شامل حال گردشگری نیز بشود. البته مجلس نیزمی تواند در حوزه ضمانت نامه های گمرکی که برای تورها سافاری و رالی از تورگردانان خواسته می شود ورود پیدا کند.»
 
پلاک گردشگری
«ابراهیم پورفرج»، رییس جامعه تورگردانان ایران نیز از مشکلاتی که ارزش افزوده و هزینه هایی که هتلداران بابت سرویس از گردشگران دریافت می کنند سخن گفت و ادامه داد: از یک سو 8 درصد ارزش افزوده را باید بر نرخ‌ها اعمال کنیم و از دیگر سو هتلداران 15 درصدحق سرویس از گردشگر می‌گیرند. این بدان معناست که گردشگر باید 24 درصد پول بیشتر بدهد البته باید بگویم که دو ماه پیش یعنی در دی ماه 20 درصد افزایش نرخ رانیز اعمال کرده اند. در چنین شرایطی با نرخ های نجومی روبه رو می شویم که قابل رقابت با نرخ های کشورهای همسایه نیست. آژانس داران تنها می توانند 10 درصد سود برای خود در نظر گیرند این درحالی است که در سال 93 قرار است مالیات بر ارزش افزده 9 درصد محاسبه شود.
 
تمام این صحبت‌ها در حالی مطرح می شود که سالانه حدود 500 تا 1500 گردشگر را از مرزها واردمی کنیم اما با مشکلاتی برای ورود ماشین های مسابقه یا وسایل خاص انها روبه رو هستیم چراکه قانونی برای ورود ماشین‌های پلاک موقت در حوزه گردشگری ند اریم.گمرک برای آنکه اجازه ورود این اتومبیل‌ها را بدهد ضمانت نامه‌ای می‌خواهد که یک و نیم برابر ارزش ماشین باشد و این یعنی ارقام میلیاردی که از حوزه بخش خصوصی خارج است.»
 
او پیشنهاد داد تا دولت مردان و مجلسی ها طرحی را برای پلاک گردشگری در نظر گیرند تا گردشگرانی که با اتومبیل های خود وارد کشور می شوند بتوانند از این طرح استفاده کنند.
 
اتومبیل های VIP
"رضا اباذری" رییس انجمن آژانس داران تهران در ادامه این نشست درخصوص نبود کمپانی منسجم در حوزه حمل و نقل جاده ای در حوزه گردشگری سخن گفت. به گفته او، هنوز حوزه حمل و نقل کشور در حوزه گردشگری به نوعی پیشرفت نکرده است که بتوان شرکت حمل و نقل که در این حوزه تخصص داشته باشد شکل گیرد. هنوز احاطه ای بر نیروی انسانی شرکت های فعال در حوزه حمل و نقل وجود ندارد و این به صنعت گردشگری آسیب می زند.
 
اباذری همچنین از لزوم تسهیل هزینه‌ای گمرک برای ورود اتومبیل های خاص حمل و نقل گردشگران صحبت کرد و ادامه داد: «صنعت گردشگری نیازمند وارد کردن اتومبیل‌های VIP خاص برای گردشگر است که البته هزینه‌های گمرکی وارد کردن آ‌ن‌ها بسیار سنگین است. باید بتوانیم تعرفه‌هایی در این خصوص داشته باشیم تا گمرک به شروطی مانند امکان فروش نداشتن این اتومبیل‌ها برای چند سال، اجازه ورد بدون دریافت هزینه‌های گمرکی را بدهد.»
 
تجهیزات هتلداری
"جمشید حمزه زاده"، رییس مجمع هماهنگی تشکل های ملی گردشگری با اشاره به آنکه فعالان گردشگری در صدد کسب معافیت صد در صدی این صنعت از مالیات هستند یادآور شد: «تاکنون موفق شده‌ایم معافیت 50 درصدی را تثبیت کنیم.» او همچنین به نیاز هتلداران به وارد کردن تجهیزات خاص اشاره کرد و گفت: «نگاه گمرک به کالاها و تجهیزات گردشگری همانند کالاهای لوکس است و حداکثر تعرفه گمرک را برای آن در نظر می گیرند. این درحالی است که بهتر است برای آنکه بتوانیم هت‌لهارا تجهیز کنیم در این تعرفه‌ها بازنگری اتفاق بیافتند.»
 
توسعه گردشگری با سرعت شتر
البته "اسد الله درویش امیری"، معاون امور پارلمانی سازمان میراث فرهنگی نیز در این جلسه حضور داشت و به تاثیر سیاست های گذشته و بخشی از شرایط تحریم در رکود همراه با تورم موجود اشاره کرد وگفت: «در پایان سال قرار داریم و شرایط دولت نیز به نوعی است که نقدینگی کم دارد. تنها شغل‌هایی که در این شرایط با حداقل فعالیت آن خارج از رکود است گردشگری است.»

موج مثبتی در حوزه گردشگری آغاز شده است که به نظر دیر آغاز شده و درحالی که سراسر دنیا با سرعت جت حرکت می کنند در کشور ما با سرعت شتر در حرکت است. این موج مثبت می تواند تنایج فراوانی برای ما داشته باشد. چنانکه امروزه رهبری، رییس جمهور و نمایندگان مجلس از گردشگری سخن می گویند. این سخنان سرمایه ما هستند که در کنار سرمایه فرهنگی می تواند ما را از رکود خارج کند.»
 
هرچند درویش امیری از قوانین خاک گرفته ای سخن گفت که نیاز است مورد توجه قرار گیرند و بر لزوم برگزاری جلسات مستمر در حوزه گردشگری تاکید کرد اما او نیز همچون سایر مسئولان سازمان میراث و گردشگری بر لزوم برگزاری چنین جلساتی بدون حضور خبرنگاران تاکید داشت. اینگونه به نظر می رسد که فرار مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از خبرنگاران و برگزاری جلاست پشت درهای بسته نه تنها از دغدغه های رییس سازمان است بلکه تبدیل به دغدغه ای برای سایر مسئولان نیز شده است ولو آنکه معاون امور پارلمانی سازمان میراث فرهنگی باشد.
 
به گزارش CHN، در نهایت امر نمایندگان فعالان حوزه گردشگری و نمایندگان مردم پیشنهاد برگزاری جلسه ای با رییس گمرک به منظور طرح مسائل و مشکلات حوزه گردشگری را ارائه دادند. همچینین بر لزوم تمرکز بخش خصوصی بر ارائه طرح اولیه توسعه گردشگری تاکید شد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « CHN » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1