28 مارس 2024 - 20:07

آشنایی با امنیت پرواز در ایران

31 می 2016 - 14:00 dsfr.ir/f56ue

کنترل امنیتی هواپیما

آنچه که از واژه اخلال در امنیت پرواز، ابتدا به ذهن متبادر می شود ایجاد هر گونه اخلال و خدشه ای در امنیت پرواز است، به این ترتیب تمامی جرایمی که امنیت پرواز هواپیما را برهم می زند اخلال در امنیت پرواز تلقی می شوند.

استفاده از علایم تقلبی هوایی گرفته تا هواپیما ربایی، ایجاد مانع برای هواپیما، خرابکاری در فرودگاه و تاسیسات وابسته به آن، تخریب هواپیما، بمب گذاری در هواپیما، کشیدن اسلحه در هواپیما و یا گروگان گرفتن خدمه پرواز و حتی حمل یک وسیله الکتریکی که سیستم ناوبری هوایی را مختل می کند، همگی باعث می شوند که امنیت جانی مسافران و خدمه پرواز و نیز افرادی روی زمین به خطر افتد.

اخلال در امنیت پرواز به معنای اعم کلمه یعنی هرگونه عملی که امنیت پرواز را به هم بریزد. اما اخلال در امنیت پرواز به معنای اخص کلمه خود جرمی است مجزا که برای تحقق آن شرایطی خاص لازم است.

اولین هواپیماربایی در ایران در تاریخ 1349/3/31 به وقوع پیوست که سه نفر ایرانی یک هواپیمای جت مسافربری، هواپیمای ملی ایران را با تهدید مسلحانه ربوده و آن را به عراق بردند و دولت عراق به آنها پناهندگی سیاسی داد. و دومین آنها در شهریور ماه 1349 و سومین هواپیماربایی در دی ماه 1349 صورت گرفت.

پس از پیروزی انقلاب هواپیماربایی از ایران در سال 58، 62، 63، 64، 65، 68 تکرار شد و آخرین هواپیماربایی در سال 1374 اتفاق افتاد که مسیر تهران - کیش را طی می کرد که توسط یکی از خدمه های هواپیما ربوده شد و در فلسطین اشغالی نشست.

گارد امنیت پرواز از سال 1350 در ایران شروع به كار كرد و تا پیروزی انقلاب اسلامی این ماموریت توسط حراست شركت های هواپیمایی، یگان ویژه تكاوران و... انجام می شد. از سال 1357 تا سال 1363 گارد امنیت پرواز در ایران نداشته ایم، لیكن با توجه به اینكه كشور در سال های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی درگیر مبارزه با ضد انقلاب و جنگ تحمیلی بود، دشمنان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به منظور وارد آوردن فشار مضاعف بر نظام نوپای ایران اسلامی اقدام به ربایش چندین فروند هواپیمای فاقد گارد امنیت پرواز كرده و باعث پایین آمدن ضریب امنیتی در پروازها به واسطه انجام مداخلات غیرقانونی شدند.

بدین ترتیب و با توجه به وظیفه تصریح شده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در قانون اساسی مبنی بر پاسداری و نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن این ماموریت حساس و خطیر نیز با فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) «مبنی بر تشكیل سپاه حفاظت هواپیمایی» به سپاه محول گردید.
 
پس از اینكه حضرت امام خمینی (ره) دستور استقرار سپاه در فرودگاه ها را صادر نموده، سپاه برای برقراری حفاظت از فرودگاه ها و امنیت پروازها وارد عمل شد. پس از گذشت چهار سال از صدور فرمان سال 63 حضرت امام خمینی (ره) و بروز مشكلات و درخواست فرمانده محترم وقت سپاه، بار دیگر در اول دی ماه سال 67 معظم له فرمانی صادر كردند و در آن از زحمات ارزشمند سپاه در حراست از هواپیماها و برخورد با هواپیماربایان تشكر نمودند. این روند پس از ارتحال امام و با تایید و تاكید مقام معظم رهبری ادامه یافت.
 
امنیت خطوط هوایی جمهوری اسلامی ایران از چنان جایگاهی در جهان برخوردار است كه برخی از كشورها در دنیا به ما لقب گارد آهنین داده اند.

آسمان ایران یکی از امن ترین آسمان ها است و از نظر ایکائو، ایران یکی از کشورهای تاپ در حوزه هوانوردی است.

بزرگ ترین و خبرسازترین هواپیماربایی در 11 سپتامبر 2001 میلادی (20 شهریور 1380) صورت گرفت؛ در ساعت 8:45 هواپیمای جت به برج جنوبی، برج های دو قلوی مرکز تجارب جهانی در نیویورک برخورد و دومین هواپیما ساعت 9:5 صبح به برج شمالی برخورد می کند و سومین هواپیما در ساعت 9:45 صبح به ساختمان پنتاگون برخورد نمود و در ساعت 10:15 صبح یک هواپیمای تجاری سقوط کرد.

1