28 مارس 2024 - 13:33

حقیقت میراث فرهنگی «صلح» است

24 می 2016 - 17:00 dsfr.ir/p11o9

همایش میراث فرهنگی و صلح در آیینه میراث جهانی

معاون میراث فرهنگی کشور در مراسم «میراث فرهنگی و صلح در آیینه میراث جهانی» که در موزه ارامنه برگزار شد، صلح را حقیقت میراث فرهنگی خواند.

به گزارش روابط عمومی معاونت میراث فرهنگی؛ عصر روز گذشته همایش میراث فرهنگی و صلح در آیینه میراث جهانی با حضور معاون میراث فرهنگی، مدیر کل دفتر امور پایگاه‌های جهانی، نماینده یونسکو در تهران، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، مدیر ایکوم ایران و نمایندگان ارامنه و آشوریان در مجلس برگزار شد.

محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور در این مراسم به شعار امسال ایکوم با عنوان موزه ها و منظر فرهنگی اشاره کرد و گفت: منظرهای فرهنگی از جنبه های مختلفی برخوردارند که یکی از شاخصه های آن احترام به تنوع فرهنگی، ادیان و اقوام مختلف است.

او با اشاره به هفته میراث فرهنگی و برگزاری مراسم میراث فرهنگی و صلح در موزه ارامنه به سیر تاریخی ایران و همزیستی اقوام و ادیان نگاهی انداخت و افزود: موزه ارامنه یکی از ۵۰۰ موزه ای است که در کشور وجود دارد و بسیار خوشحالیم که مراسم میراث فرهنگی و صلح در این موزه برگزار می شود.

به گفته طالبیان، بیش از ۲ هزار سال است که اقوام و ادیان مختلف در ایران به صورت کاملا مسالمت آمیز در کنار یکدیگر زندگی می کنند و این موضوع نشان می دهد که همزیستی تاریخی این کشور از سابقه کهنی برخوردار است.

معاون میراث فرهنگی کشور همچنین به منشور کوروش و نخستین بیانیه صلح اشاره کرد و افزود: در دوره های تاریخی گذشته ما منشور کوروش را در پاسارگاد داریم که به موضوع صلح می پردازد. همچنین سایت تاریخی تخت جشمید که بر پایه صلح ایجاد شده و بر اساس مستندات تاریخی موجود ۳۰ قوم در آن منطقه با صلح و دوستی زندگی می‌ کردند.

او تاکید کرد: در دوره ساسانی نیز با مراجعه به کتیبه‌ ها متوجه می شویم که صلح در آن دوره نیز از اهمیت بسیاری برخوردار بوده است.

معاون میراث فرهنگی صلح را در دوره اسلامی نیز بسیار پررنگ خواند و تاکید کرد: در دوره اسلامی نیز نقش صلح بسیار پررنگ است. چنانچه در قرآن کریم و در سوره حجرات، نساء و بقره به کرات راجع به صلح و همزیستی انسان‌ها اشاره و تاکید شده است. این درحالی است که در سخنان و اشعار مفاخر، مشاهیر و شعرا از جمله سعدی، حافظ، ابوالحسن خرقانی تاکید ویژه ای بر صلح و دوستی شده است.

طالبیان افزود: متاسفانه در عصر حاضر شاهد از بین رفتن بخشی از آثار منطقه هستیم. آثاری که متعلق به تمدن ایران هستند. از سوی دیگر، ثبت جهانی آثار نیز صرفا بهانه‌ ای برای شناسایی ارزش های فرهنگی و احترام گذاشتن به دیگر فرهنگ‌ ها و دروازه ورود به صلح است.

او گفت: امیدواریم صلح در منطقه با حفظ میراث فرهنگی حاکم شود. در این میان پرونده  نوروز را می توان یکی از پرونده‌ هایی دانست که در جهت صلح جهانی شد و کشورهای حوزه نوروز در این پرونده از اهمیت بسیاری برخوردارند. اکنون نیز در انتظار تکمیل پرونده نوروز با حضور ۱۲ کشور هستیم.

آنطور که معاون میراث فرهنگی کشور اعلام می‌کند، امید می‌ رود که کشورهای حوزه نوروز در این پرونده ورود کنند چرا که هر اندازه تنوع فرهنگی در پرونده نوروز بیشتر شود اهمیت این پرونده نیز به همان میزان بالاتر می‌ رود.

طالبیان اما در پایان سخنان خود به خیابان سی تیر به عنوان خیابان فرهنگ و ادیان اشاره کرد. او گفت: خیابان سی تیر یکی از خیابان‌های بسیار مهم شهر تهران است و توسعه این خیابان و گسترش موزه ارامنه  از اهمیت زیادی برخوردار است چراکه مردم می توانند تنوع فرهنگی را در این خیابان مشاهده کنند.

او همچنین به تعداد کلیسای ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور اشاره کرد و افزود: درحال حاضر بیش از ۸۹ کلیسا، در حدود ۲۱ کنیسه و تعدادی معابد باستانی در فهرست اثار ملی کشور به ثبت رسیده است. کلیساهای تاریخی کشورمان شامل قره کلیسا، سنت استپانوس و مریم مقدس  یکی از پرونده‌ های جهانی ایران است و امیدواریم با اضافه شدن کلیساهای شاخص و دارای ارزش های برجسته از جمله کلیسای وانک پرونده جهانی کلیساهای تاریخی ایران را در فهرست آثار جهانی تکمیل کنیم.

1