16 آوریل 2024 - 11:24

توسعه گردشگری بر مدار اخلاق

24 می 2016 - 11:30 dsfr.ir/1879z

توسعه گردشگری بر مدار اخلاق
vatanpooyan.com
آرش نورآقایی

پایبندی به اخلاق جهانی در توسعه گردشگری باید علاوه بر تجلی در تعامل با گردشگر در تمام بخش های ارائه دهنده خدمات گردشگری کشور نیز رعایت شود.

آرش نورآقایی، رییس هیات مدیره کانون انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور در گفتگو با "دنیای سفر" بر لزوم برگزاری همایش اخلاق و گردشگری تاکید کرد و گفت: اساسا ورود هر صنعت جدیدی به کشور نیازمند درک و ارتقا آگاهی از جنبه های مختلف فرهنگی – اجتماعی و اصول مربوط به آن در میان مردم و تمام بخش های گردشگری دارد.

وی ادامه داد: عملکرد بخش های مختلف این صنعت از حمل و نقل گرفته تا بخش های اقامتی، پذیرایی و حتی بهداشتی نیازمند رعایت اصول و اخلاق جهانی است. همان طور که می دانیم گردشگری امروز در کشور با سرعت بیشتری در حال وقوع است و همین امر بیش از پیش بر این نیاز تاکید می کند.

نور آقایی ادامه داد: از آنجایی که ایران سال ها از حجم قابل ملاحظه گردشگران به ویژه گردشگران غربی بهره مند نبوده است، شیوه های رفتاری و عملکردی مناسب در تعامل مردم با گردشگر به درستی شکل نگرفته است. رفتار با گردشگر در ارائه خدمات گردشگری به گردشگران نیز مطرح است. با افزایش تعداد گردشگران کشور باید بر آموزش های لازم به مردم و ارائه دهندگان خدمات گردشگری بیش از پیش تاکید شود.

رییس هیات مدیره کانون انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور در ادامه ابراز داشت: رعایت اخلاق در توسعه گردشگری کشور تنها در برخورد با گردشگران متجلی نمی شود بلکه خواست و توانایی ما در حفظ فرهنگ خود در برخورد و تعامل با گردشگر نیز یکی از مصداق های آن است.

رییس هیات مدیره کانون انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور تصریح کرد: اخلاق و اصول گردشگری باید در تمام اجزای گردشگری کشور رعایت شود و بسترهای مورد نیاز فراهم شود. ارائه آثار فاخر و ارزشمند تاریخی در موزه هایی که از سرویس های بهداشتی مناسب و تمیز و حتی فرنگی برخوردار نیست خدشه ای بر فرهنگ میهمان نوازی ایرانی است.

وی راه حل ایجاد تعادل بین منافع اقتصادی و اثرات فرهنگی را اخلاق مداری دانست و گفت: اخلاق باید در محور صنعت گردشگری قرار گیرد. نباید به دنبال سودجویی از گردشگر بود. هر گردشگری که به کشور پا می گذارد باید به اندازه یک شهروند ایرانی احساس امنیت و آرامش کند و تحقق این امر جز با تدوین مرام نامه های رفتاری و اخلاقی با گردشگر محقق نمی شود.

نور آقایی ادامه داد: درست است که حرف از ثبت جهانی میهمان نوازی ایرانی زده می شود و همیشه به میهمان نوازی ایرانی بالیده ایم اما آیا این میهمان نوازی آن چیزی است که در صنعت گردشگری در قبال گردشگران متبلور می شود؟

وی اظهار کرد: برای تحقق میهمان نوازی ایرانی، باید تمام جنبه ها برای تمام افراد با تمام شرایط و ویژگی ها مهیا شود. متاسفانه هنوز هتل های ما برای معلولین امکانات ویژه ایجاد نکرده و هنوز هم سرویس های بین راهی شایسته پذیرایی از میهمان نیستند. مجهز به سرویس های فرنگی نیستند و اگر هستند در اغلب موارد قابل استفاده نیستند.

رییس هیات مدیره کانون انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری اضافه کرد: اخلاق مداری در صنعت گردشگری باید تبلیغ شود و این تبلیغ می تواند با برگزاری یک همایش ملی در سطح کشور با مخاطب قرار دادن تمام مردم ایران و تمام دست اندرکاران صنعت گردشگری انجام پذیرد. از اساتید دانشگاهی، روان شناسان و جامعه شناسان گردشگری، بخش های خصوصی گرفته، تا سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری، وزارت ارشاد و به طور کلی تمام نهادهای وابسته به گردشگری باید در فرآیند شکل گیری اخلاق در صنعت گردشگری دخیل شوند.

وی در خصوص احتمال افزایش بزه در صنعت گردشگری تصریح کرد: متاسفانه مانند هر جامعه ای، در جامعه ما نیز بزه صورت می گیرد. بزه اگر در بحث گردشگری وارد شود و گردشگر طعمه و قربانی این ناهنجاری های اجتماعی قرار گیرد، صنعت نوپای گردشگری کشور ضربات سنگینی می خورد. در نتیجه باید ساز و کارهایی برای جلوگیری از چنین اقداماتی صورت پذیرد. قطع سیستم مالی و بانکی ایران با سایر کشورهای دنیا و بی استفاده بودن کارت های اعتباری سفر نظیر مستر کارت و ویزا کارت، گردشگران خارجی را در ایران با شرایط اضطرار و استرس زیادی رو به رو می سازد. زیرا این افراد مجبورند با خود پول نقد فراوانی داشته باشند و همین امر آنها را به طعمه های آسانی برای بزهکاران مبدل می سازد. برای توسعه گردشگری کشور، گردشگر نباید از آمدن به ایران دچار استرس و اضطراب شود.

نور آقایی اضافه کرد: در دیپلماسی عمومی گردشگری کشور، چنانچه بخواهیم نگرش مردمان دنیا را نسبت به خود و فرهنگ خود تغییر دهیم و فرهنگ خود را در تعامل با گردشگران خارجی عرضه و حتی انتقال دهیم، توسعه گردشگری و اهداف برنامه ششم توسعه را محقق سازیم، راهی جز آشنایی با اصول گفتمان های جهانی و زبان بین المللی گردشگری نداریم.

وی اظهار کرد: از طرف دیگر ما در برخورد با بسیاری از موضوعات که اتفاقا بر گردشگری کشور نیز تاثیر گذار است، از واکنش ها و رفتارهای درستی برخوردار نیستیم. به عنوان مثال ایران به عنوان کشوری با قدمت تاریخی بسیار طولانی که در اکثر شهرهای گردشگری دارای بافت تاریخی و فرهنگی است، از مدیریت شهری مناسب برای هدایت و مدیریت جریان های گردشگری برخوردار نیست. علاوه بر اینکه فرهنگ ترافیکی ما باید اصلاح شود، در مدیریت شهری نیز باید برای ایجاد فضایی آرامش بخش در بهره مندی هر چه بیشتر گردشگران از سایت های گردشگری، زون های گردشگری را به شیوه هایی موثرتر سازمان دهی کرد. اینکه گردشگر بخواهد تنها برای بازدید از یک نقطه از شهر ساعت ها در ترافیک باشد و با استرس بسیار به بازدید دست بزند و در نهایت پس از گذراندن سفر خود در ایران به یک سفر آرامش بخش دیگر محتاج باشد نشان می دهد که ما نتوانسته ایم در فراهم کردن فضای مورد نظر به موفقیت برسیم. به نظر من رعایت تمام این موارد در نهایت به معنی رعایت اخلاق در گردشگری کشور است.

1