28 مارس 2024 - 14:33

مرگ 20 راس آهوی کمیاب در خوزستان

27 ژوئن 2015 - 15:40 dsfr.ir/4b1sw

20 راس آهوی کمیاب در خوزستان طی ماه های اخیر در کانال آب غیرمجاز سازمان آب و برق تلف شدند.

معاون طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان از تلف شدن 20 راس آهو در این کانال آب غیرمجاز در 15 ماه گذشته خبر داد. سیدعادل مولا در این گفت: این کانال که از سال گذشته برای آبرسانی مورد استفاده قرار گرفته است، پارسال 17 راس و امسال نیز 3 راس از آهوان میشداغ را به کام مرگ برده است.

مولا اظهار کرد: کانال اصلی انتقال آب از سد تنظیمی کرخه موسوم به "پای پل کرخه" که برای شبکه آبیاری و زهکشی اراضی غرب کرخه در دهه 80 احداث شده از سال گذشته برای طرح آبرسانی غدیر به بهره برداری رسیده است. این کانال به طول 17 کیلومتر از منطقه حفاظت شده میشداغ (مشداخ) که کریدور تردد آهوهای کمیاب است، عبور می کند.

مولا کانال پای پل کرخه را غیرمجاز دانست و تصریح کرد: این کانال روباز در زمان ساخت، مجوز ارزیابی زیست محیطی نداشته و زیستگاه میشداغ را عملا به دو قسمت تقسیم کرده که امکان تردد آهوها و سایر حیات وحش را در منطقه از بین برده است.

وی اضافه کرد: در یکی دو سال گذشته چشمه های طبیعی منطقه در اثر خشکسالی از بین رفته است و تقریبا هیچ منبع آب دیگری به جز این کانال برای آهوها وجود ندارد به همین دلیل بوی آب که به مشام آهوهای تشنه می رسد، دیوانه وار خود را به کانال پای پل کرخه می رسانند اما به دلیل ناایمن بودن، در آن سقوط می کنند. این کانال، دیواره های سیمانی با شیب تند دارد که آهوها در صورت سقوط نمی توانند از آن بیرون بیایند. تنها منبع آبی منطقه، آب بندی موسوم به "سد شچاخ" است که آب آن شور و در این فصل، داغ است به همین دلیل آهوها آب کانال که خنک و جاری است را ترجیح می دهند و به سمت آن کشیده می شوند.

وی با اشاره به مکاتبات و جلسات متعدد با سازمان آب و برق خوزستان در سال های گذشته و ارایه دو راهکار برای جلوگیری از تلفات حیات وحش، اظهار کرد: طرح ایمن سازی کانال با توجه به رفتار آهوها و برای جلوگیری از سقوط آنها به این سازمان پیشنهاد شده است همچنین مجوز برداشت آب از کانال برای ایجاد حوضچه های کم عمق آب نیز مطرح شده اما همه این راهکارها در دست اندازهای اداری سازمان آب و برق متوقف مانده است و بروکراسی اداری طولانی به قیمت جان آهوهای میشداغ تمام شده است.

وی تاکید کرد: در این رابطه سازمان آب و برق خوزستان موظف به ایمن سازی کانال است و با اجرای این طرح در واقع پول خون بهای آهوها را می پردازد. در صورت عملی نشدن طرح ها و وظایف سازمان آب و برق خوزستان، این سازمان را به مراجع قضایی معرفی می کنیم.

در همین رابطه، مصطفی شبه معاون حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: کانال های آبیاری زیادی در استان وجود دارد که دیوارکشی آنها برای ایمن سازی هزینه زیادی لازم دارد که برای ما اقتصادی نیست.

این مقام مسئول با اظهار بی اطلاعی از طرح های اداره کل حفاظت محیط زیست برای ایجاد آبشخور حیات وحش افزود: ما آمادگی ساخت این آبشخورها را داریم و در صورتی که محل و نحوه ایجاد آن اعلام شود ساخت آن را در دستور کار قرار می دهیم. وی همچنین نسبت به غیرمجاز بودن کانال اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: ما بهره بردار هستیم و در جریان ساخت این کانال و نحوه اخذ مجوزهای آن نیستم.

آهوی میشداغ (مشداخ) از جمله گونه های خاص و در معرض انقراض خوزستان و تنها گونه آهویی است که در زیستگاه طبیعی خود زندگی می کند.

کارشناسان زیست محیطی بر این باورند که کانال انتقال آب سازمان آب و برق خوزستان در یک سال گذشته حیات این گونه منحصر به فرد را تهدید کرده و به قتلگاه غزال ها تبدیل شده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « ایرنا » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.

دیدگاه ها

  • حالا 29 سپتامبر 2015 - 12:59

    بالاخره كه چي باس يه كاري كرد يا نه
    حالا سازمان نيرو كه نمياد برا شما ديوار يا حصار بزنه
    باس مطالبه ضررو زيان بكنين ازشون تا حساب كار دستشون بياد
    تازه شما هم برين يه جورايي جلو سد رو بگيرين تا ابرساني مختل بشه و ... شايد اينطوري به عقل اومدن
    شما قبلا بايد به اين فكر مي بودين كه در زمان شروع و احداث پروژه هم ارزيابي مي خواستين هم چلو پروژه رو مي گرفتين تا ارزيابي نميدادن نميزاشتين انجام بشه
    باس يه پمپ بزارين و يه آبشخور درست كنين به نظر من تا زياد به اين كانال نزديك نشن حيوانات زبان بسته

1