28 مارس 2024 - 18:34

آغاز فصل جدید همکاری مشترک هیات ایتالیایی و ایرانی در پاسارگاد

1 می 2016 - 13:10 dsfr.ir/nq1xi

آغاز فصل جدید همکاری مشترک هیات ایتالیایی و ایرانی در پاسارگاد
م.ر هنرکار
پایگاه میراث جهانی پاسارگاد

سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد گفت: فصل جدید همکاری های هیات ایرانی و ایتالیایی با بررسی پوشش سقف 2 درگاه کاخ اختصاصی کوروش در مجموعه جهانی پاسارگاد آغاز شده است.

حمید فدایی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در قالب این فصل مشترک همکاری، 2 درگاه کاخ اختصاصی کوروش که دارای نقوش برجسته هخامنشی هستند، پوشش دهی و حفاظت می شود. سقف حفاظتی که در دهه گذشته تا به امروز بر روی این 2 درگاه اختصاصی کوروش بود کارایی لازم را ندارد و مشکلاتی را برای مجموعه ایجاد کرده که قرار شد با همکاری هیات ایتالیایی طرح جدیدی آماده و بر روی این 2 درگاه نصب شود.

فدایی اظهار داشت: ضمن تغییر ظاهری سقف پوششی این 2 درگاه، طراحی مدرن، زیبا و کاربردی تر در این زمینه مد نظر بود که بناست برای اجرای این طرح پوششی حفاظتی پوشش هایی از جنس باتری های خورشیدی استفاده شود زیرا به دلیل بهره گیری از انرژی خورشیدی امکان نورپردازی نیز برای این مکان ها فراهم می شود. طراحی نمونه پوشش این 2 درگاه کاخ اختصاصی کوروش توسط کارشناسان ما در پاسارگاد انجام و تایید می شود و سپس با همکاری یک شرکت معتبر و فعال سازنده پوشش های سایت های میراث جهانی در ایتالیا ساخته و به ایران ارسال می شود.

سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد ادامه داد: به گفته کارشناسان هیات ایتالیایی، انگاره پوشش دو کاخ اختصاصی کوروش در ابعاد بزرگ تر و کاربردی تر از گذشته و با استفاده از فولاد ضد زنگ ساخته می شود که امکان معرفی بهتر بنا را برای بازدیدکنندگان فراهم می کند. عمده هزینه اجرای طرح پوشش دهی دو درگاه اختصاصی کاخ کوروش حدود 50 هزار یورو معادل حدود 300 میلیون تومان است که توسط هیات ایتالیایی تامین شده است.

وی افزود: فصل جدید همکاری با هیات ایتالیایی از اول اردیبهشت ماه 95 آغاز شده و اینک کارشناسان ایرانی و ایتالیایی برای بررسی های مورد نیاز خود در محوطه میراث جهانی پاسارگاد حضور دارند. او با بیان اینکه این فصل از همکاری ها تا نیمه تیرماه جاری ادامه دارد گفت: در این طرح با قرار دادن دادن پوشش محافظتی بر فراز این دو درگاه، حفاظت ویژه ای از نقوش برجسته هخامنشی در کاخ اختصاصی کوروش انجام می شود.

فدایی بیان کرد: مرمت این درگاه های منحصر به فرد که با نقوش برجسته ای که متعلق به دوره حکومت کوروش است، با هدف نمایان ساختن ارزش های منحصر به فرد و کیفیت اصالت این دست ساخته ها دنبال می شود. همچنین در ادامه فعالیت های سال گذشته این گروه در مجموعه پاسارگاد عملیات حفاظت از کاخ اختصاصی کوروش و فضای داخلی آرامگاه کوروش با همکاری مشترک هیات ایتالیایی و ایرانی دنبال می شود.

سرپرست پایگاه میراث جهانی پاسارگاد اضافه کرد: در قالب اجرای این پروژه، عملیات حفاظتی دقیقی در کاخ اختصاصی کوروش صورت می گیرد و با هدف استحکام بخشیدن به این بنا، مرمت پایه ستون های فرسوده این کاخ که متشکل از سنگ های سیاه رنگ و در معرض خطر فرو ریختن است، انجام می شود. در سال گذشته 9 پایه ستون کاخ اختصاصی از مجموع 30 پایه ستون تالار اصلی این کاخ که به شدت دچار هوازدگی و فرسایش شده و در وضعیت نامناسب حفاظتی قرار داشته، مرمت شده و همچنین بخشی از رسوبات و لایه های سیمانی موجود بر روی نقوش برجسته دو درگاه اصلی این کاخ پاکسازی شده است.

او عنوان داشت: همچنین در سال گذشته عملیات حفاظت از ماسه سنگ های فرسوده کف این کاخ که زمانی پی یا شالوده (فونداسیون) تالار اصلی این کاخ را تشکیل می داده انجام شده است. این هیات ایتالیایی متشکل از کارشناسان و متخصصان ایتالیایی در حوزه های مرمت فنی، حفاظت و مطالعات در بخش های زمین شناسی، معماری،فیزیک و شیمی برای تحلیل مولفه های محیطی در ارتباط با آثار محوطه پاسارگاد و فرآیند فرسایش آثار سنگی به همراه کارشناسان ایرانی در مجموعه حضور می یابند.

فدایی گفت: علاوه بر این متخصصان؛ مستندنگاران برای برداشت و نقشه برداری دقیق از یادمان های تاریخی محوطه با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته،عکاس برای کار مدل سازی آثار و کارشناسان در زمینه تهیه بانک داده های جامع پاسارگاد نیز حضور خواهندداشت و در فصل سوم همکاری در کنار متخصصان ایرانی به بررسی مشکلات یادمان های سنگی محوطه و گفت و گو و تبادل نظر در زمینه روش های حفاظت بهینه از آثار سنگی این محوطه می پردازند.

مجموعه میراث جهانی پاسارگاد، مجموعه ای از سازه های باستانی بر جای مانده از دوران هخامنشیان است که در شهرستان پاسارگاد در استان فارس قرار دارد. این مجموعه دربرگیرنده ساختمان هایی همچون آرامگاه کوروش،مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگه بلاغی است.

نام اصلی شهر پاسارگاد چیزی شبیه ' پَسَرگَد' بوده و نام پاسارگاد از اسم قبیله شاهان پارسی یعنی قبیله 'پاسارگاد' گرفته شده که به معنای آنان که گُرز گران می کشند. سرزمین پارس، زادگاه هخامنشیان بود و خاندان پارس به رهبری کوروش دوم از سال 529 تا 559 پیش از میلاد بر ایران حکومت می کردند.

مجموعه میراث جهانی پاسارگاد، پنجمین مجموعه ثبت شده ایران است که در سال 1383 خورشیدی در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.

شهرستان پاسارگاد به مرکزیت سعادت شهر در 110 کیلومتری شمال شیراز واقع شده است.

1